Yra viena sritis, kur vyrai griežia dantį ant moterų

Raseinių rajone įsikūrusio „Vaškučių edukacijos centro“ vadovas Povilas Dievaitis sakosi esąs labai nustebęs. Vyras, norėjęs gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos veiklos sritį, sakosi pastebėjęs Lygių galimybių įstatymo pažeidimą, mat moterims suteikiama daugiau galimybių gauti paramą nei vyrams.

Vyras, norėjęs gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos veiklos sritį, sakosi pastebėjęs lygių galimybių įstatymo pažeidimą, mat moterims suteikiama daugiau galimybių gauti paramą nei vyrams.<br>123rf.com nuotr.
Vyras, norėjęs gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos veiklos sritį, sakosi pastebėjęs lygių galimybių įstatymo pažeidimą, mat moterims suteikiama daugiau galimybių gauti paramą nei vyrams.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2017, 2:32 PM

„Norėjau pateikti paraišką ir gauti paramą, tačiau susidūriau su Lygių galimybių įstatymo pažeidimu, t.y. diskriminacija, kadangi norint gauti paramą, pagal atrankos kriterijus, moterims suteikiama 5-iais balais daugiau, nei vyrams“, – sakė jis ir pridūrė, kad, jo nuomone, tai yra įstatymo pažeidimas.

Anot P.Dievaičio, projektų atrankos kriterijus Nr. 8 teigia, kad jei „Pareiškėja yra moteris arba pareiškėjo (juridinio asmens) pagrindinė akcininkė, turinti daugiau kaip 50 procentų juridinio asmens akcijų, yra moteris“, tuomet ji gauna papildomai 5 balus.

„Prašau suteikti visiems lygias galimybes, tiek vyrams, tiek moterims“, – piktinosi P.Dievaitis.

Susisiekus su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komunikacijos skyriaus vedėja Mintaute Jurkute, ši patikino, kad panašių klausimų institucija sulaukia gana dažnai, tačiau ši situacija, dėl kurios piktinasi vyras, nėra laikytina lygių galimybių pažeidimu.

„Atvejis, kai projektų finansavimo kriterijuose įvardyti papildomi 5 balai moterims yra pateisinamas Lygių galimybių įstatyme numatytomis išimtimis, tai yra specialioji priemonė didinti moterų užimtumą ir įtrauktį į darbo rinką“, – sakė ji ir paaiškino, kad tarptautinių Europos Sąjungos projektų rėmimo praktika rodo, kad palankesnių sąlygų sudarymas tam tikroms pažeidžiamoms grupėms yra pateisinama priemonė, tik svarbu, kad ji būtų proporcinga.

„Pavyzdžiui, Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai numato, kad valstybės narės, siekdamos prisidėti prie Sąjungos kaimo plėtros prioritetų įgyvendinimo, gali į savo kaimo plėtros programas įtraukti temines paprogrames, skirtas specifiniams poreikiams patenkinti. Tokios teminės paprogramės gali būti susijusios su jaunaisiais ūkininkais ir moterims kaimo vietovėse. Tad papildomi balai dėl lyties (moterims), mūsų institucijos vertinimu, yra pateisinami remiantis Europos Sąjungos teisės aktais bei Europos Komisijos patvirtinta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 programa“, – kalbėjo M.Jurkutė.

Nustačius, kad nebuvo laikomasi Lygių galimybių įstatymo ir jis buvo pažeistas, lygių galimybių kontrolieriaus sprendimai dažnai priklauso nuo konkrečios situacijos ir aplinkybių.

“Kontrolierius gali skirti įspėjimą, baudą, siūlyti nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus, siūlyti pakeisti ar panaikinti administracinį aktą arba sprendimą (ar jo dalį), susijusį su lygių galimybių pažeidimu, įpareigoti nutraukti diskriminuojančią reklamą”, – patikslino specialistė.

Administracinių nusižengimų kodekse juridinių asmenų vadovams, darbdaviams ar kitiems atsakingiems asmenims už moterų ir vyrų lygių teisių bei lygių galimybių pažeidimą numatyta bauda nuo 40 iki 560 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 560 iki 1200 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?