Vegetarams tai patiks: turtuoliai investuoja į dirbtinį maistą

Žinomas filantropas ir mecenatas Billas Gatesas viliasi, kad sukūrus dirbtinę mėsą ateityje būtų įmanoma apsieiti be gyvūnų žudymo. 

Iš viso kompanijai pavyko pritraukti 17 mln. JAV dolerių. Tarp žinomiausių investuotojų – jau minėti B.Gatesas, R.Bransonas ir “Cargill Inc.”- viena stambiausių pasaulinių žemės ūkio kompanijų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Iš viso kompanijai pavyko pritraukti 17 mln. JAV dolerių. Tarp žinomiausių investuotojų – jau minėti B.Gatesas, R.Bransonas ir “Cargill Inc.”- viena stambiausių pasaulinių žemės ūkio kompanijų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-25 13:25

Milijardierius B.Gatesas (pasauliniame „Forbes“ reitinge užimantis pirmąją vietą, jo turtas vertinamas 86 mlrd. JAV dolerių) ir jo kolega Richardas Bransonas (turėdamas turto už 5 mlrd. JAV dolerių, jis „Forbes“ reitinge užima 324-ąją vietą) investavo į startuolį „Memphis Meats“. Jis kuria technologiją, kuri leistų iš gyvūnų ląstelių pagaminti mėsą. 

„Memphis Meats“ idėjos esmė: kad pagamintum jautieną, vištieną ir antieną iš gyvūnų ląstelių, nereikia auginti ir galabyti galvijų ir paukščių. 

Iš viso kompanijai pavyko pritraukti 17 mln. JAV dolerių. Tarp žinomiausių investuotojų – jau minėti B.Gatesas, R.Bransonas ir „Cargill Inc.“ – viena didžiausių pasaulinių žemės ūkio kompanijų. 

“Džiaugiuosi sprendimu investuoti į „Memphis Meats“. Manau, kad po 30 metų mums nebereikės žudyti gyvūnų, ir visa mėsa bus arba “švari”, arba padaryta iš augalų”, - savo sprendimą komentavo B.Gatesas. 

„Žmonės mėgsta valgyti mėsą, ir tai yra daugelio mūsų kultūrų ir tradicijų pagrindas, - teigė vyriausiasis  „Memphis Meats“ vykdomasis direktorius Uma Valetis. - Tai, kaip šiandien įprastai gaminama mėsa, kenkia aplinkai, gyvūnams ir žmogaus sveikatai”. 

Nuo „Microsoft“ - prie maisto

Investicija į „Memphis Meats“ - ne pirmoji, kai „Microsoft“ įkūrėjas paremia maisto technologijas. 

2015 m. B.Gatesas, taip pat vienas turtingiausių Azijos verslininkų Li Ka-shingas ir Silicio slėnio rizikos kapitalo fondai į projektą „Impossible Foods“ investavo 182 mln. JAV dolerių.

„Impossible Foods“ ieškojo būdų, kaip išauginti dirbtinę mėsą ir sūrius. Šiemet ši kompanija atidarė biurą Kalifornijoje (JAV).

Į analogišką projektą įsitraukė ir „Google“ bendrasavininkis Sergejus Brinas (pasauliniame „Forbes“ sąraše užima 13-ąją vietą, turtas vertinamas 39,5 mlrd. eurų). Jis 2013 m. į tyrimus investavo 325 tūkst. JAV dolerių. Pinigai skirti siekiant sukurti pirmąjį pasaulyje dirbtinį mėsainį. 

Projektui vadovavo profesorius Markas Postas iš Mastrichto universiteto Nyderlanduose. 2013 m. vasarą patiekalas buvo pasiūlytas visuomenei. 

Dar vienas projektas, patraukęs B.Gateso dėmesį, – Silicio slėnio startuolis „Hampton Creek”. 

2011 m. įkurta kompanija gamina vegetarams skirtus produktus: majonezą, padažus, kepinius ir tešlą be pieno produktų bei kiaušinių. Tačiau 2017 m. startuolis paskelbė pasiryžęs laboratorijoje sukurti ir mėsą.

„Kepantis“ skaitytuvas

Kalbant apie maisto technologijas pradedamas vartoti ir terminas „iškepti produktą 3D skaitytuvu“. Būtent į tokią kompaniją yra investavęs „PayPal“ įkūrėjas Peteris Thielis (745-oji vieta pasauliniame „Forbes“ sąraše, turtas vertinamas 2,7 mlrd. JAV dolerių). Jis pasirinko „Modern Meadow”, kuriančią maisto produktus iš bioinžinerinio audinio.

Dirbtinio maisto kūrimas investuotojų susidomėjimą kelia dėl kelių aspektų. Žemės gyventojų skaičius auga, todėl ateityje gyvūninės kilmės maisto produktų kaina smarkiai kils, prognozuoja JTO. Vadinasi, rasti jiems pakaitalą būtina. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.