Ukrainos verslas tikisi, kad nauja sutartis leis užtikrinti imigrantų Lietuvoje orumą

Ukrainos verslo atstovai tikisi, kad rengiama dvišalė sutartis padės užtikrinti  civilizuotas darbo sąlygas vis gausiau į Lietuvą atvykstantiems ukrainiečiams.

Spręsdamos migracijos klausimus abiejų šalių tarnybos privalo atsižvelgti į pasaulinius iššūkius, pradedant terorizmo grėsme ir baigiant tarptautiniais nusikaltimais.<br>V.Balkūno nuotr.
Spręsdamos migracijos klausimus abiejų šalių tarnybos privalo atsižvelgti į pasaulinius iššūkius, pradedant terorizmo grėsme ir baigiant tarptautiniais nusikaltimais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2017, 4:31 PM, atnaujinta Dec 8, 2017, 7:35 PM

Ukraina ir Lietuva patiria didelių sunkumų, susijusių su darbo jėgos migracija. Turime užtikrinti, kad darbo migrantai būtų apginti teisiniu, socialiniu požiūriu, užtikrintos darbo saugumo sąlygos – kad migrantai jaustųsi visateisiais žmonėmis,“ – BNS penktadienį sakė Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjungos prezidentas, buvęs Ukrainos premjeras Anatolijus Kinachas.

„Tikiuosi, kad šis susitarimas bus artimiausiu metu bus pasirašytas, sukurs civilizuotas sąlygas migrantams, kurie laikinai priversti dirbti už Ukrainos ribų, kartu taps abipusės mūsų tautų pagarbos dalimi“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, spręsdamos migracijos klausimus abiejų šalių tarnybos privalo atsižvelgti į pasaulinius iššūkius, pradedant terorizmo grėsme ir baigiant tarptautiniais nusikaltimais.

„Reikia kurti civilizuotus standartus dirbti, šiuo atveju, Lietuvoje ir ši užduotis reikalauja kompleksinių priemonių. (...) Renkantis priemones būtina atsižvelgti ir į globalias problemas: tai yra ir nelegali migracija, narkotikų kontrabanda, terorizmas – kad darbo migrantų fone nepadidėtų ir šių reiškinių rizika. Be abejo, turi būti suderintas ir muitinės, pasienių ir kitų – migracijos, teisėsaugos – tarnybų darbas“, – kalbėjo A. Kinachas.

Jis teigė, kad darbo migrantų klausimais bendradarbiaujama ir su kitomis šalimis, nes ši problema gilėja 15 metų. Ukraina jau pasirašė susitarimus su Portugalija ir Italija dėl darbo migrantų teisinės apsaugos.

Apie planuojamą pasirašyti Lietuvos ir Ukrainos sutartį penktadienį abiejų šalių ekonomikos forume Vilniuje paskelbė Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka.

Lietuvos vadovės teigimu, kai kurios Lietuvos įmonės ukrainiečiams moka nepagrįstai mažus atlyginimus.

Ukrainiečių imigracija į Lietuvą išaugo Vyriausybei supaprastinus galimybes jiems įsidarbinti Lietuvoje ir šiemet birželį įsigaliojus Ukrainos beviziam režimui su Europos Sąjunga ES.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, 2016 metais nustatyta 60 nelegaliai dirbusių užsienio šalių piliečių, iš jų 47 buvo Ukrainos piliečiai. Šiemet iš 90 nustatytų nelegaliai dirbusių užsieniečių 63 buvo Ukrainos piliečiai.

Beveik visi nelegaliai dirbę Ukrainos piliečiai buvo nustatyti statybos sektoriuje, inspekcija informavo BNS.

Ukrainiečiai sudaro daugiau kaip pusę nuo visų įdarbintų užsieniečių, pernai jų į Lietuvą atvyko 11 tūkst., šiemet šis skaičius turėtų būti gerokai didesnis.

Emigruoti į Lietuvą ukrainiečius skatina didesni atlyginimai. Vidutinė alga Ukrainoje siekia apie 250 eurus, Lietuvoje – apie 660 eurų „į rankas“.

Analitikai sako, kad darbo imigracija Lietuvai yra neišvengiama dėl lietuvių emigracijos į Vakarų Europą ir kvalifikuotų darbininkų trūkumo. Tačiau kritikai nerimauja, jog pigesnė darbo jėga iš Ukrainos stabdys lietuvių atlyginimų augimą, dėl nelegalių darbuotojų gali išaugti šešėlinės ekonomikos mastas.

Autorius: Vytautas Budzinauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.