Lietuvoje būna ir taip: atlyginimas – vos keli eurai, o gyvena puikiai

Kitąmet minimali mėnesio alga ūgtelės nuo 380 iki 400 eurų. Lietuvoje yra įmonių, kuriose mėnesio atlyginimas siekia tik 1 ar du eurus. Bet tai nereiškia, kad jose plušantys žmonės tiek ir teuždirba.

„Sodros“ duomenimis, kelios dešimtys darbdavių Lietuvoje darbuotojams moka itin menką mėnesinę algą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Sodros“ duomenimis, kelios dešimtys darbdavių Lietuvoje darbuotojams moka itin menką mėnesinę algą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 16, 2017, 12:31 PM, atnaujinta Dec 16, 2017, 12:32 PM

Kaip rodo „Sodros“ duomenys, lyderė tarp mažiausią atlyginimą mokančių įmonių – Vilniuje registruota bendrovė „Jurginio projektų menedžmentas“. Joje dirbantys šeši žmonės uždirba vos po vieną eurą.

„Pasirodo, esu Lietuvos čempionas, mokantis mažiausią algą“, – šypsojosi Juozas Jurginis, paklaustas, ar išties į jo pavaldinių pinigines per mėnesį įkrinta toks menkas uždarbis. Jis patikino ir pats sau mokantis tokį atlygį.

Tokioms įmonėms kitąmet gerokai padidės išlaidos, nes Seimas palaimino „Sodros“ įmokų „grindis“.

Tai reiškia, kad darbdavys mokesčius turės mokėti ne nuo realaus uždarbio, o nuo minimalaus mėnesio atlyginimo.

Užsidirba užsienyje

Bendrovė „Jurginio projektų menedžmentas“ skelbia užsiimanti architektūros ir inžinerijos veikla. Architektų akys jau seniai krypsta nuo Lietuvos į kitas Europos šalis. Ten jie uždirba ne tiktai galą su galu sudurti, bet ir padoriai gyventi leidžiančius atlyginimus.

„Mano darbuotojai dirba ne Lietuvoje, tad kitoje valstybėje ir mokesčius moka.

Pagal tarpvalstybinį susitarimą, kad nebūtų dvigubo apmokestinimo, mokamas vienas euras algos. Aš pats ką tik grįžau iš užsienio ir pats sau moku vieną eurą atlyginimo“, – kalbėjo įmonės direktorius J.Jurginis.

Jis patikino, kad jo vadovaujama įmonė mokesčių neslepia: „Kai projektai rengiami Lietuvos teritorijoje, sutinku, kad čia turėtų būti mokamas visas atlyginimas.“

Tačiau „Jurginio projektų menedžmento“ darbuotojai dirba Italijoje, Norvegijoje pagal ES programą „Horizon 2020“.

Įstatymai – ne kūrėjams

Anot J.Jurginio, Lietuvoje sunku ir galbūt net neįmanoma pragyventi iš architektūrinio projektavimo.

„Mūsų įmonės specializacija – tiriamieji mokslo projektai architektūros ir statybos srityje.

Dalyvaujame ES mokslinėse programose, gauname finansavimą, rengiame projektus.

Lietuvoje architektą daugelis įsivaizduoja kaip apšepusį menininką, kuris sėdi prie stalo ir kažką paišo. Tačiau tai – 70 metų senumo požiūris.

Juk architektūra yra viskas, kas susiję su žmogaus veikla statybose“, – aiškino verslininkas.

Jam nepriimtinas ir Lietuvos darbo kodeksas, ir kiti įstatymai. Pasak J.Jurginio, jie pritaikyti „bandelių kepėjams“ – kitaip tariant, pramonei.

„Tiems, kurie susiję su kūrybiniu darbu, mokslu, architektūra, menu, kuriems galioja griežtos sutartys ir intelektinės nuosavybės įstatymai, Darbo kodeksas nepritaikytas“, – sakė įmonės vadovas.

Savininkai – neaiškūs

„Sodros“ duomenimis, vidutinį darbo užmokestį iki penkių eurų moka 40 Lietuvos bendrovių. Paprastai jos turi vos po kelis darbuotojus.

Tačiau šiame sąraše esančioje bendrovėje „Antinas“ spalio 18-ąją dirbo kur kas daugiau žmonių – 24, o rugpjūtį – net 36. Vidutinis darbo užmokestis joje spalį siekė 2,88 euro. Tiesa, „Rekvizitų“ duomenimis, spalio 20-ąją „Antino“ kolektyvas sumažėjo iki penkių darbuotojų.

Sužinoti, kas paskatino šios įmonės pokyčius, nepavyko. Nurodomu telefonu atsiliepusi mergina sakė, kad jos atstovaujama įmonė „Antiną“ tik įsteigė ir dar 2016 metais pardavė kitiems savininkams.

„Aš su jais neturiu nieko bendra“, – vos atsiliepęs pokalbį baigė ir vyras, kurio telefono numeris nurodomas bendrovės „Minoria“ kontaktų skiltyje. Penkių darbuotojų bendrovėje, kaip skelbia „Sodra“, mokamas vidutinis 2,32 euro atlygis.

Nenori prarasti darbuotojų

Tarp vos kelių eurų atlyginimą mokančių įmonių yra ir Psichosocialinės ir darbo integracijos centras Vilniuje.

Įdarbinimo paslaugas, psichologo konsultacijas, įvairius kursus rengianti ne pelno organizacija savo darbuotojams pastaruoju metu moka vidutiniškai 2,9 euro per mėnesį.

Iš viso šis centras turi 6 darbuotojus, kartais darbuotojų gretas papildo savanoriai. Kaip sakė šio centro vadovė Rūta Mackanienė, kai gaunamas finansavimas iš valstybės, darbuotojų atlyginimas išauga.

„Kai turime projektą ir gauname finansavimą, mokame kur kas daugiau, o dabar – pagal išdirbtas valandas. Kai neturime jokių programų, nenorime paleisti žmonių. Kur paskui jų rasi, kai bus nauja programa?

Bandome suktis visokiais būdais“, – aiškino R.Mackanienė.

Ji teigė, kad Lietuvoje apstu organizacijų, pavyzdžiui, neįgaliųjų, kuriose psichologas ar socialinis darbuotojas uždirba per mėnesį vos 200 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.