„Klaipėdos nafta“ broliukams latviams nušluostė nosį Stokholmo arbitraže

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų valdytoja akcinė bendrovė „Klaipėdos nafta“ (KN) Stokholmo arbitraže laimėjo bylą prieš Latvijos kompaniją BMGS - atmestas šios įmonės ieškinys dėl daugiau kaip 2,3 milijono eurų už papildomus rangos darbus statant SGD terminalą Klaipėdoje.

 Latvijos kompanija BMGS laimėjo viešųjų pirkimo konkursą dėl SGD terminalo statybos.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Latvijos kompanija BMGS laimėjo viešųjų pirkimo konkursą dėl SGD terminalo statybos.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos uoste - SGD terminalo statyba.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos uoste - SGD terminalo statyba.<br> G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalo statyba. <br> G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalo statyba. <br> G.Pilaičio nuotr.
 SGD terminalo statyba.<br> G.Pilaičio nuotr.
 SGD terminalo statyba.<br> G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalas Klaipėdoje. <br> G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalas Klaipėdoje. <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gediminas Pilaitis

Dec 18, 2017, 7:07 PM, atnaujinta Dec 18, 2017, 11:31 PM

Klaipėdos jūrų uoste SGD terminalo krantines stačiusios Latvijos įmonės BMGS savininkai teigė patyrę daugiau nei 2,3 mln. eurų papildomų išlaidų (įskaitant palūkanas) dėl darbų, kuriuos esą lėmė nenumatytos grunto geologinės sąlygos.

Įvertinusi savo nuostolius BMGS reikalavo, kad SGD terminalo statybos darbų užsakovė „Klaipėdos nafta“ jai sumokėtų už papildomus darbus, nors sudarę sutartį partneriai buvo sutarę dėl fiksuotos viso projekto kainos – 27,19 milijonų eurų.

Latvijos įmonė laimėjo viešųjų KN skelbtą viešųjų pirkimų konkursą, pasiūliusi mažiausią statybų kainą. „Klaipėdos naftai“ tuo metu vadovavo dabartinis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Ginčas persikėlė į Stokholmo atbitražą - „Klaipėdos nafta“ prieštaravo BMGS ieškiniui nurodydama, kad statybos darbų sutartį sudarę latviai prisiėmė visą riziką, jeigu statant SGD terminalą atsirastų papildomų kaštų.

Stokhomo arbitražo teismas atmetė BMGS ieškinį ir priteisė iš rangovų daugiau nei 200 tūkstančius eurų arbitražo išlaidų.

Valstybės kontroliuojamai  įmonei „Klaipėdos naftai“ teisme atstovavo advokatų kontoros „TGS Baltic“ ir KN atstovai.

„Atsakingai žiūrime į savo įsipareigojimus ir to paties tikimės iš rangovų. Tačiau vis dar pasitaiko, kai viešųjų pirkimų konkursus laimi tiekėjai, siūlę mažiausias kainas ir tinkamai neįvertinę savo įsipareigojimų ir pajėgumo. Arbitražo teismas pripažino, kad BMGS nesilaikė sutarties sąlygų, todėl nebuvo pagrindo šiai įmonei priteisti prašomų pinigų,“ – pažymėjo „Klaipėdos naftos" generalinis Mindaugas Jusius.

Latvijos įmonė BMGS aktyviai dalyvauja Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) direkcijos organizuojamuose konkursuose, yra pastačiusi ne vieną su uosto infrastruktūros plėtra susietą objektą.

Šiemet gegužę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas Lietuvos statybų bendrovės "Hidrostatyba" biure, o Latvijos korupcijos prevencijos ir kovos su korupcija biuras (KNAB) domėjosi BMGS veikla – lankėsi šios kompanijos valdybos pirmininkės Svetlanos Afanasjevos gyvenamosiose patalpose ir darbo vietoje.

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pradėję teisėsaugininkai įtarinėjo, kad „Hidrostatyba ir BMGS iš anksto tarėsi dėl dalyvavimo KVJU direkcijos konkurse sąlygų - pažeisdamos sąžiningos konkurencijos ir viešųjų pirkimų įstatymus įmonės esą galėjusios daugiau nei trim milijonais eurų pabranginti rangos sutartį.

"Hidrostatyba" ir BMGS laimėjo KVJU direkcijos skelbtą 14,8 milijonų eurų vertės konkursą dėl prieplaukų, kuriomis naudojasi Estijos koncerno "BLRT Grupp" valdoma įmonės Vakarų laivų gamykla rekonstravimo.

„Hidrostatybos“ vadovai neigė įtarimus dėl kartelinio susitarimo teigdami, jog dalyvauti KVJU direkcijos konkursuose sudarius jungtinės veiklos sutartis su kitomis įmonėmis – įprasta didelės vertės statybų praktika.


 


 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.