Gamyba ir prekyba – išvien

Prekybininkai, pardavinėdami tiekėjų gaminius, turi sukti galvą, jei kuris nors produktas pirkėjams neįtinka. Kur kas paprasčiau tiems prekybos tinklams, kurie patys ėmėsi gamybos.

 Pieno perdirbimo įmonei vadovaujanti L.Balionienė (viduryje) tvirtino, kad pirkėjų ir gamintojų norai dėl natūralių produktų visiškai sutampa.<br> Z.Šilinsko nuotr.
 Pieno perdirbimo įmonei vadovaujanti L.Balionienė (viduryje) tvirtino, kad pirkėjų ir gamintojų norai dėl natūralių produktų visiškai sutampa.<br> Z.Šilinsko nuotr.
 Alytaus pieninės cechas gamina jogurtus, grietinę, pieną, kefyrą, ledus.<br> Z.Šilinsko nuotr.
 Alytaus pieninės cechas gamina jogurtus, grietinę, pieną, kefyrą, ledus.<br> Z.Šilinsko nuotr.
 Alytaus pieninės cechas gamina jogurtus, grietinę, pieną, kefyrą, ledus.<br> Z.Šilinsko nuotr.
 Alytaus pieninės cechas gamina jogurtus, grietinę, pieną, kefyrą, ledus.<br> Z.Šilinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LR korespondentė

Dec 18, 2017, 11:52 AM, atnaujinta Dec 18, 2017, 11:53 AM

Kai ir gamyba, ir prekyba – vienose rankose, galima greitai reaguoti į pirkėjų atsiliepimus, pageidavimus ar skundus. Tokiu keliu eina bendrovė „Rivona“, kuriai priklauso prekybos tinklas „Norfos mažmena“. Dzūkijos sostine vadinamame Alytuje jau seniai veikia šiai kompanijai priklausančios konservų bei pieno perdirbimo gamyklos.

Uogienės – tik su cukrumi

Alytuje dviem pamainomis dirbantis konservų cechas kasmet sukuria naujų gaminių. Čia visiems marinuotiems ir konservuotiems produktams naudojama tik stiklo tara. Beveik visos konservuojamos daržovės yra užaugintos Lietuvoje. Kaip ir kasmet, nuo rugsėjo prasidėjo naujas jų perdirbimo sezonas.

„Visoje Lietuvoje likome vieninteliai, marinuojantys burokėlius. Nenaudojame jokių sintetinių priedų – tik spirito actą arba acto rūgštį. Pirkėjai tai supranta ir jaučia, todėl nuperka šių konservų labai daug. Populiarūs ir mūsų marinuojami Lietuvoje užauginti pievagrybiai. O uogienes verdame tik pagal tradicinį receptą – vien su cukrumi, be jokių tirštiklių, krakmolo ar standiklių“, – pasakojo konservų cecho vadovas Aurimas Gargasas.

Kartą įmonės technologai pabandė į aviečių uogienę įdėti standiklių. Tačiau pirkėjai tai iš karto pastebėjo ir paprašė to daugiau nedaryti, nes Alytuje verdamas uogienes jie pamėgę būtent dėl natūralumo. Labiausiai mėgstamos aviečių ir braškių uogienės.

„Sparčiai populiarėja ir konservuotos įvairios sriubos. Iš jų skanų patiekalą tik įpylę vandens ir užvirę greit gali pasigaminti net ir didžiausi tinginiai, o ilgose kelionėse vairuotojams jos primena namų virtuvę“, – pasakojo A.Gargasas.

Per metus Alytuje įsikūrusiame ceche pagaminama daugiau kaip trys tonos įvairių beveik 100 rūšių gaminių.

Sriubą įvertino komisija

Netrukus konservuotų sriubų asortimentą papildys ir ispaniška, kurią degustuotojų komisija jau įvertino kaip skaniausią iš iki šiol gamintų. Tenkinti didėjančią marinuotų daržovių, pievagrybių, sriubų, pomidorų padažų, nektarų ir sulčių, džemų, uogienių paklausą cecho kolektyvui, susidedančiam iš daugiau kaip 40 darbuotojų, padeda kasmet atnaujinama įranga. Dviejų tonų talpos vakuuminis automatizuotas virimo katilas ypač paspartino gamybą.

Tame pat kieme šalia konservų cecho yra įsikūrusi pieninė. Iš jos į visas „Norfos“ parduotuves jau keturiolika metų vežami švieži, gardūs ir be konservantų pieno produktai bei pienas. Pieno, varškės ir jos sūrių, sūrelių, grietinės, jogurtų, ledų ir kitų gaminių asortimentas jau perkopė pusšimtį rūšių, o populiariausi pažymėti „Piemenėlio“ ženklu.

Visų norai sutampa

„Kasdien gaminame tiek, kiek užsako prekybos tinklas. O užsakymų nemažėja, nes nesikeičia mūsų nuostata, sutampanti su pirkėjų poreikiais gauti natūralius pieno produktus tik iš šviežio pieno. Šviežio pieno gamybai nenaudojame jokių pieno miltelių. Ir riebalai – tik iš pieno: nei skystų, nei kietų augalinių riebalų į savo produktus nededame. Todėl juos noriai perka ir darželių, mokyklų, ligoninių, kitų gydymo įstaigų valgyklos“, – tvirtino „Rivonai“ priklausančios Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.

Ji pasidžiaugė, kad pieninė sugeba pateikti pigesnius nei kiti produktus, todėl ir sparčiai kylant sviesto kainai sugebėjo ją išlaikyti mažiausią ir nemažinti gamybos.

Gamins fermentinį sūrį

Pieno per parą vidutiniškai perdirbama apie 100 tonų, o jis perkamas tik iš Lietuvos ūkininkų. Dauguma pieno tiekėjų ištikimi, todėl ir patikimi, nepasiduodantys kitų perdirbėjų vilionėms, nes atsiskaitoma laiku, o mažiausiems ūkiams įmonė moka daugiau nei kiti supirkėjai. Pieninėje veikia patikima kontrolės sistema – nuo žaliavinio pieno iki sandėlio, todėl ir visi produktai pirkėjus pasiekia gardūs ir švieži.

Vis didėja į plastikinius butelius išpilstyto pieno, kefyro ir pasukų paklausa, todėl šįmet buvo nupirkta ir sumontuota nauja išpilstymo linija, kurios sparta – 3000 butelių per valandą, o su ankstesne įranga buvo tik 800. Jau baigti fermentinių sūrių įrangos derinimo darbai ir pradėti bandymai. Šis naujas pieninės produktas „Norfos“ parduotuvėse turėtų pasirodyti kitų metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.