Britai panikuoja – nebežino, kur dėti galybę plastiko atliekų

Didžiosios Britanijos atliekų perdirbimo srities darbuotojai kalba atvirai: jie nežino, kaip susidoros su plastiko atliekomis, nes Kinija uždraudė tokių šiukšlių įvežimą į savo šalį.

 Prasidėjus šiems metams Kinija įvedė draudimą iš užsienio įvežti atliekas.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Prasidėjus šiems metams Kinija įvedė draudimą iš užsienio įvežti atliekas.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 10:49 AM

Vien D.Britanija į Kiniją kiekvienais metais išveždavo iki 500 tūkst. tonų plastiko.

Šiuo klausimu pasikeitus Kinijos politikai, britų atliekų perdirbimo asociacijos atstovai tikina, kad bent jau kol kas D.Britanija neturi pajėgumų savarankiškai susidoroti su ketvirčiu šalyje susidarančių plastiko atliekų.

Asociacijos vykdantysis direktorius Simonas Ellinas bbc.co.uk sakė neturintis supratimo, kaip trumpalaikėje perspektyvoje bus sprendžiama ši problema.

„Mums tai – didžiulis smūgis. Tai iš pagrindų keičia situaciją mūsų srityje, – teigė S.Ellinas. – Taip ilgai kliovėmės Kinija utilizuodami savo atliekas – 55 proc. popieriaus, daugiau nei 25 proc. plastiko. D.Britanijoje paprasčiausiai nėra rinkos, kur būtų galima realizuoti tokias atliekas“.

Prasidėjus šiems metams Kinija įvedė draudimą iš užsienio įvežti atliekas. Pasikeitus šiai situacijai, britai jau sutarė su kai kuriomis kitomis Azijos valstybėmis, kad dalį atliekų priims jos. Nepaisant to, atliekų vis dar lieka labai nemenki kiekiai.

D.Britanijos žemės ūkio ir aplinkos ministras Michaelas Gove'as prisipažino, kad laiku neįvertino problemos.

Plastiko perdirbimu užsiimančios britų organizacijos „Recoup“ atstovai kalba apie tai, kad, Kinijai uždraudus įvežti plastiko atliekas, jas teks kaupti patiems britams. Vadinasi, jas teks arba deginti, arba laidoti. Tačiau tai iš esmės situacijos nepakeis – ne visur šalyje yra tam tinkamos gamyklos. Be to, bet kuris mėginimas deginti didelius plastiko kiekius bus palydėtas aršių ekologijos šalininkų protestų.

Peteris Flemingas iš vietos valdžios atstovus jungiančios asociacijos sakė: „Situacija iš tiesų sudėtinga, tačiau iš esmės ji tokia yra kalbant apie trumpalaikę perspektyvą. Mes susidorosime, o ilgalaikei perspektyvai mums reikia kur kas protingesnės strategijos“.

Tarptautinės aplinkos apsaugos organizacijos „Greenpeace“ atstovė Louise Edge dėl susidariusio chaoso kaltina valdžią: „Ji visiškai už tai atsakinga, nes nuolat atidėliojo sprendimo priėmimą“.

Moters teigimu, atliekų deginimas – neatsinaujinantis šaltinis elektrai išgauti, be to, gaminantis didelius kiekius anglies dvideginio. O, anot L.Edge, pastačius naujas atliekų deginimo gamyklas, per artimiausius 20 metų susikurs vienkartinių pakuočių rinka, nors dabar einama priešingu keliu. Tam britų valdžia svarsto įvesti vienkartinės plastikinės pakuotės mokestį ir perbraižo plastikinių butelių grąžinimo schemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.