Būkite budrūs: skelbiamas aliarmas dėl vieno kelionių organizatoriaus

Turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, negaudamas oficialių duomenų, reikalingų patikrinti, ar įmonės draudimo suma yra pakankama, ir nutrūkus bendravimui su „Travelonline Baltics“ vadove Egle Lenkovičiene ir akcininku Pauliumi Jasaičiu, perduoda visą surinktą informaciją teisėsaugai.

Turizmo departamentas rekomenduoja šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turizmo departamentas rekomenduoja šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turizmo departamentas rekomenduoja šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turizmo departamentas rekomenduoja šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2018, 3:49 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 4:04 PM

„Kelionių organizatoriaus „Travelonline Baltics“ pažymėjimą sustabdėme šių metų sausio 15 d. Įmonei davėme 10 darbo dienų terminą duomenims dėl turimos draudiminės sumos pateikti, ir iki sausio 29 d. dar neturime teisinio pagrindo naikinti jų licenciją. Tačiau vadovei piktybiškai nebendradarbiaujant ir negalint mums užtikrinti, kad jų organizuojamas keliones įsigiję turistai tikrai gaus įsigytas paslaugas, prašome teisėsaugos institucijų įsikišimo. Delsti nebegalime, nes mūsų surinkta neoficiali informacija, kurios patys neturime įgaliojimų patikrinti, galimai turi nusikaltimo požymių“, – teigė Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Turizmo departamentas rekomenduoja šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų: easytravel.lt, toptravel.lt, judek.lt, keliones.lt, kruizai.lt, skrydziai.lt, 24fly.com, rezervacijos.lt, viesbuciai.lt ir kelionesinternetu.lt.

Kaip informavo Europos vartotojų centro atstovas, dėl vieno iš kelionių puslapių jau gauta nemažai skundų.

"Mes iš kitų Europos centrų sulaukėme skundų dėl svetainės 24fly.com, atsižvelgdami į tai, kad yra suinteresuotumas informuoti kitų šalių vartotojus, mes paplatinome informaciją, kad nerekomenduojama iš šios svetainės pirkti kelionių", - lrytas.lt sakė specialistas.

Pasak jo, rizikuoti neverta, nes iš bilietų gauti pinigai galimai gali būti panaudoti kitoms reikmėms.

Turimais duomenimis, pirmosios „Travelonline Baltics“ organizuotos kelionės įvyks vasario pradžioje. Iki to laiko planuojama gauti visus reikiamus duomenis ir informuoti turistus dėl tolimesnių veiksmų.

Pirminiais Turizmo departamento surinktais duomenimis, „Travelonline Baltics“ yra sudariusi 44 kelionių pardavimo sutartis su 122 turistais. Nepatvirtintais duomenimis, kelionių organizatoriaus draudiminė suma – 120 tūkst. EUR. – yra pakankama kompensuoti galimus nuostolius įmonės nemokumo atveju.

Tikino, kad bėdų nekils

Lrytas.lt primena, kad Valstybinis turizmo departamentas (VTD) sausio 15 dieną įmonei „Travelonline Baltics“ iki sausio 29 dienos sustabdė kelionių organizatoriaus pažymėjimas. Šiai įmonei taip nutinka nebe pirmą kartą. Pavojus jos klientams buvo iškilęs dar 2015 metais.

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, judek.lt. Įmonės „Travelonline Baltics“ direktorė Eglė Lenkovičienė prieš savaiatę tvirtino, kad įmonėje kilusi sumaištis, tačiau skubėjo raminti, kad keliones įsigiję žmonės nenukentės, taip pat ji patikino, kad bendrovė ir jos valdomi kelionių portalai pateiks reikalingus dokumentus Turizmo departamentui ir toliau tęs veiklą. „Travelonline Baltics“, nors turėjo ir kelionių rengėjo pažymėjimą, daugiausia užsiima agentūros veikla – t.y. pardavinėja kitų organizatorių keliones. Jas įsigijusiais turistais pasirūpins „Novaturas“ ir „Tez Tour“.

Kalbėjo apie vagystes

Pažymėjimo sustabdymas – ne vienintelė šios įmonės bėda. Pastaruoju metu joje apstu ir kitų problemų.

„Vyksta vidinis tyrimas dėl duomenų ir pinigų vagystės. Esame tikri, kad prie to prisidėjo mūsų darbuotojas. Lapkritį buvo įsilaužta į mūsų buhalteriją, todėl negalėjome laiku pateikti duomenų Turizmo departamentui“, – kiek anksčiau lrytas.lt pasakojo E.Lenkovičienė.

Anot jos, dėl to buvo kreiptasi į teisėsaugos organus, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis nutrauktas. E.Lenkovičienė patikino, kad įmonė sieks jį atnaujinti.

Ji sakė „Travelonline Baltics“ vadovaujanti nuo 2017 metų gruodžio 14 dienos, iki tol šias pareigas ėjo Tadas Rimkus. Pasak E.Lenkovičienės, jam akcininkas pareiškė nepasitikėjimą ir atleido. „Travelonline Baltics“ vienintelė akcininkė yra bendrovė „Aviahero“.

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, judek.lt. Juose ir praėjusią savaitę buvo reklamuojamos parduodamos kelionės į Turkiją, Korfu, Maljorkoje, o darbuotojams nestinga įžūlumo.

„Jei atsiliepiame telefonu, vadinasi, dar dirbame“, – tuomet sakė „Travelonline Baltics“ atstovė, paskambinus į jų biurą Vilniuje.

Direktorė E.Lenkovičienė sakė, kad kolektyve tvyro didžiulė įtampa: „Tikiu, kad darbuotojai susipras ir dirbs taip, kaip reikia, arba išeis. Tai neprofesionalu ir vaikiška. Esu pasirengusi juos paleisti. Bėdos dėl draudimo VTD sustabdė veiklos pažymėjimą, mat nežino, ar bendrovė yra pakankamai apsidraudusi, todėl iki mėnesio pabaigos klientai negalės naudotis įmonės paslaugomis.

Turizmo departamentas praėjusį pirmadienį 10-iai darbo dienų sustabdė „Travelonline Baltics“ kelionių organizavimo licenciją. Jeigu per šį laiką nebus ištaisyti pažeidimai, departamentas licenciją panaikins visam laikui ir tada bus žiūrima, ar kažkurie iš bendrovės klientų nukentėjo. „Kol kas niekas niekur nenukentėjo. Sustabdymas reiškia tik tai, kad jie negali prisiimti naujų įsipareigojimų – pardavimus turi sustabdyti. Duomenų, kad jie toliau vykdytų pardavimus, mes neturime. Visi keliautojai, kurie yra įsigiję keliones, jie gali toliau keliauti, kol neatsitiko kažkas, kad jie nutraukia veiklą ir nebevykdo savo įsipareigojimų“, – tvirtino T. Žentelis.

Pasak T.Žentelio, įmonė VTD nepateikė reikiamų duomenų, kurie įrodytų, kad draudimo suma apskaičiuota tinkamai. O tai prielaida stabdyti pažymėjimo galiojimą. „Sunku pasakyti, kokia priežastis, kad nepateikti dokumentai. Gal administravimo, gal vadovų problema“, – sakė T.Žentelis. Jis sakė, kad keblu apskaičiuoti draudimo sumą, mat „Travelonline Baltics“, nors ir turi kelionių organizatoriaus pažymėjimą, daugiausia verčiasi agentūros veikla – parduoda kitų keliones. Kelionių agentūrų veikla Lietuvoje nekotroliuojama, joms nereikia nei pažymėjimo, nei draudimo. VTD siekia pakeisti tokią įstatymo nuostatą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.