Ekspertė pasakė, kaip lietuviai ilsėsis šiemet: „Keliaus ir senjorai, pinigų jie turi“

Vis daugiau lietuvių keliaus ilsėtis ilgesniam laikui, tarkim, peržiemoti tolimuose šiltuose kraštuose. Vis daugiau įmonių perkels savo renginius į užsienį. O darbdaviai vis daugiau pinigų skirs motyvacinėms pavaldinių kelionėms, o šias išlaidas įtrauks į investicijų eilutę.

Ž.Gavelienė sakė, kad kruizai itin patogu senjorams, mat turizmo sektorius siūlo vis daugiau pavėžėjimo, bagažo atvežimo paslaugų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ž.Gavelienė sakė, kad kruizai itin patogu senjorams, mat turizmo sektorius siūlo vis daugiau pavėžėjimo, bagažo atvežimo paslaugų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2018, 5:38 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:34 PM

Tokias šviesias perspektyvas nupiešė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos (NTVA) vadovė Žydrė Gavelienė.

„Ekonomikai ir toliau augant, bus keliaujama daugiau ir asmeniniais, ir verslo reikalais“, – mano Ž.Gavelienė.

Pasak jos, kelionių kaina šiemet neturėtų kilti, palyginti su praėjusiais metais.

„Skrydžių kainos iš Lietuvos iš esmės kisti neturėtų. Jaučiama didelė tradicinių vežėjų konkurencija. O tai leidžia tikėtis mažesnių kainų. Tačiau niekas negali prognozuoti, kaip keisis naftos kaina“, – sakė ekspertė.

Tuo tarpu viešbučių kainos Graikijoje, Ispanijoje, Islandijoje, Turkijoje augs. Tai regionai, populiarėjantys tarp viso pasaulio turistų.

Anot NTVA vadovės, keliauti Lietuvos gyventojus skatins ir tai, kad kai kurios šalys paprastina vizų režimą, tarkim, Kataras.

Keliaus peržiemoti

Ž.Gavelienė, vadovaujanti ir kelionių įmonei „Estravel“, prognozuoja, kad šių metų „karštosios“ kryptys bus Graikija, nes Atėnus pasiekti iš Lietuvos kaip niekada paprasta, taip pat planuojamas skrydis į Korfu, augs keliautojų skaičius ir į kitas Graikijos salas.

2018 m. kovą „Wizz Air“ pradės skrydžius į Atėnus.  Nuo gegužės ir „Ryanair“ skraidys. Nuo geguzes ir „Ryanair“ skraidys.Bus atnaujinami ir jau anksčiau nutiesti oro keliai į Korfu, Kretą, Rodą.

Tačiau, anot Ž.Gavelienės, lietuviai Europa neapsiribos. Populiarės Kuba, Jamaika, Malaizija, Singapūras, Balis, Australija, Naujoji Zelandija. Tam įtakos turės keli veiksniai. Nemažai lietuvių jau aplankė šias tolimas šalis ir dalijasi savo įspūdžiais viešojoje erdvėje, kai kurie net įsikūrė ten ir siūlo vietos turizmo paslaugas.

Be to, pasak ekspertės, keliauti skatins ir palankios skrydžių kainos. Ji sakė, kad skrydžių ten iš Europos kainos traukėsi pastaraisiais metais.

„Keliautojai grįš Egiptą, Tunisą, daugės keliaujančių į Turkiją, Juodkalniją, Kroatiją, Maroką, Izraelį, Laplandiją.

Populiarės ir modelis „skrisk ir važiuok“ . Taip vis daugiau lietuvių keliaus į Portugaliją, JAV, Kanadą“, – vardijo Ž.Gavelienė.

Pasak jos, dalies keliautojų dėmesį trauks kruizai. Kovą iš Barselonos ir Romos bus galima plaukti naujausiu „Royal Caribbeann Cruises“ laivu „Simphony of the Seas“, iš Majamio išplauks „Celebrity Cruises“ naujausias laivas „Edge“.

Ž.Gavelienė sakė, kad keliauti tampa vis patogiau ir senjorams, mat turizmo sektorius siūlo vis daugiau pavėžėjimo, bagažo atvežimo paslaugų. Be to, senjorai atranda ir kruizus.

Ar tokioms kelionėms senjorai Lietuvoje turi pinigų?

„Turi“, – užtikrintai atsakė kelionių srities specialistė.

„4-5 dienų kruizas Viduržemio jūra iš Barselonos žmogui gali kainuoti nuo 230 eurų keliaujant dviese, apgyvendinant kajutėje be lango arba 320 eur renkantis kajutę su langu.

Įskaičiuota: pusryčiai, pietūs ir vakarienė (gėrimai už papildomą mokestį). Savaitės trukmės kruizą po Viduržemio jūrą galima įsigyti už 450-500 eurų“, – pavyzdį pateikė Ž.Gavelienė.

Ž.Gavelienė skatino keliauti ir po vieną. Pasaulio statistika rodo, kad ketvirtadalis visų keliautojų – pavieniai.

„Vis dažniau žmonės keliauja po vieną, ir tai nereiškia, kad jie gyvenime yra veniši. Gal nesutampa darbo ir atostogų planai, gal lemia finansinis aspektas. Be to, jei žmogus iškeliauja vienas, tai nereiškia, kad kelionės metu jis bus vienišas“, – kalbėjo ekspertė.

Kelionė – paskata darbuotojams

Dar viena vis ryškiau žibanti viltis keliauti lietuviams – vis dosnesni darbdaviai, kurie supranta, kad motyvacinė kelionė darbuotojams atsiperka su kaupu.

Kaip sakė Ž.Gavelienė, reikšmingai – 85 proc. – pernai augo motyvacinių kelionių skaičius, verslininkai tokias išlaidas skaičiuoja kaip investiciją.

2017 metais kelionių bendrovė „Estravel” atliko internetinę apklausą, kuri parodė, kad 88 proc. respondentų mano, kad motyvacinė kelionė yra geriausias būdas pažinti kolegą ir suvienyti juos bendram tikslui.

„Motyvacinės kelionės tampa korporacine higiena, tai lemia ir aštrėjanti kova dėl talentų, mažėjantis potencialių darbuotojų skaičius.

Žinia apie motyvacinę kelionę jau nenustebinsi, stebinti bandoma jos turiniu, neatrasta kryptimi“, – kalbėjo Ž.Gavelienė.

Anot jos, tokias keliones darbuotojams rengia ne tik Lietuvoje įsikūrusios užsienio kapitalo bendrovės, bet ir vietinės. Tarp dosniųjų – bankai, IT sektoriaus, prekybos bendrovės.

Pernai plėtėsi ir verslo kelionių geografija. Tarp šalių, į kurias vykstama darbo reikalais, vis dažniau būna Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Artimųjų Rytų valstybės.

„Konkurencija su žemų sąnaudų bendrovėmis leidžia pasiūlyti mažesnes kainas. Pvz., pernai pasiekti Kopenhagą ar Stokholmą kainavo 280 eurų, o 2016 – 500 eurų”, – apie dalykines keliones kalbėjo Ž.Gavelienė.

Taip pat verslo klientai įvertino ir “Air Baltic” pasiūlytus tiesioginius skrydžius į Miuncheną ir Berlyną.

Be to, nesvarbu kokiomis avialinijomis skrendama, pirmenybė vis dažniau teikiama „premium economy“ klasei – daugiau vietos kojoms, lankstesnės bilieto keitimo sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.