Cukraus gamintojai tiki sektoriaus ateitimi Lietuvoje

Šiandien žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir viceministras Saulius Savickis susitikime su „Nordzucker AG“ gamybos Šiaurės Europoje vadovu ir AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ generaliniu direktoriumi Jesper Thomassen aptarė cukraus sektoriaus situaciją po Europos Sąjungos (ES) cukraus gamybos kvotų panaikinimo, taip pat kalbėta apie Lietuvos cukraus pramonės konkurencingumą bei ateitį.

J. Thomassen, kalbėdamas apie cukraus pramonę Lietuvoje, buvo kupinas entuziazmo ir tikėjimo šio sektoriaus ateitimi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J. Thomassen, kalbėdamas apie cukraus pramonę Lietuvoje, buvo kupinas entuziazmo ir tikėjimo šio sektoriaus ateitimi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 3:32 PM

J. Thomassen, kalbėdamas apie cukraus pramonę Lietuvoje, buvo kupinas entuziazmo ir tikėjimo šio sektoriaus ateitimi. Jis patikino, kad „Nordzucker AG“, nepaisant padidėjusios konkurencijos dėl cukraus kvotų panaikinimo, neatsisakys savo ambicijų tęsti verslą Lietuvoje.

„Didžiausias mūsų siekis, vos pradėjus čia dirbti, buvo ir tebėra vienas – stiprios ir konkurencingos cukraus pramonės sukūrimas ir išlaikymas. Cukraus kvotų panaikinimas, atvėręs galimybę ES nevaržomai didinti cukraus gamybą, supurtė rinką ir per artimiausius keletą metų gali pakeisti ES cukraus gamybos žemėlapį, tačiau mes pasiryžę ir toliau dirbti čia, Lietuvoje bei aprūpinti cukrumi ne tik Lietuvą, bet ir visą Baltijos šalių rinką. Dėl šio sektoriaus specifikos (cukraus gamybos fabrikas paprastai dirba 3-4 mėnesius per metus) didelę reikšmę konkurencingumui turi masto ekonomija, tačiau jei būsime išmanūs, sugebėsime konkuruoti su didžiosiomis ES valstybėmis narėmis – cukraus gamintojomis. Matome šio sektoriaus perspektyvas ir juo tikime“, – teigia J. Thomassen.

2017 m. rugsėjo 30 d. nustojo galioti beveik 50 metų veikusi ES cukraus kvotų sistema, taigi cukraus gamintojams atsivėrė galimybės nevaržomai plėtoti savo gamybą ir ieškoti naujų eksporto rinkų. Nuo tų pačių metų spalio 1 d. nebeliko cukraus, izogliukozės ir inulino sirupo gamybos kvotų, gamybos mokesčių, mažiausios runkelių kainos, kurią turėjo mokėti cukraus gamintojai cukrinių runkelių augintojams, panaikintos cukraus importo ir eksporto licencijos (išskyrus atvejus, kai cukrus importuojamas pagal tarifines kvotas). Cukraus kvotų panaikinimas yra dar vienas žingsnis link vis labiau į rinką orientuotos bendrosios žemės ūkio politikos – pieno kvotų sistema panaikinta dar 2015 metais.

Žemės ūkio ministras B. Markauskas pabrėžė cukraus sektoriaus stabilumo svarbą, taip pat domėjosi ES ir pasaulinės cukraus kainų skirtumais bei tuo, kodėl cukraus kaina parduotuvėse taip išauga, lyginant su gamintojo kaina.

Aptarta ir savanoriškosios susietosios paramos runkelių auginimo sektoriui svarba. Ministras B. Markauskas priminė, jog buvo nelengva susitarti su socialiniais partneriais dėl šių išmokų ir patikino svečius, kad ši parama tebebus teikiama – pagal 2017 m. deklaruotą cukrinių runkelių plotą išmoka siekė daugiau kaip 81 Eur už hektarą.

Atsisveikindamas „Nordzucker AG“ gamybos Šiaurės Europoje vadovas J. Thomassen pastebėjo, kad jam didžiausia parama iš ministro – tai geri žodžiai apie cukraus verslą ir Lietuvos ūkininkams perduota geroji žinia: cukraus gamintojas darys viską, kad šis sektorius Lietuvoje ne tik išsilaikytų, bet ir augtų bei klestėtų.

Vokietijos „Nordzuker AG“ yra antroji pagal dydį Europos cukraus gamintoja. 18 „Nordzuker“ grupės fabrikų veikia Danijoje, Švedijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje. Kompanija cukrų gaminti pradėjo dar 1838 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.