Rusai spjovė į savus, svarbu – pasirodyti pasauliui

Pasaulio futbolo čempionatas – sykį per ketverius metus įvykstanti šventė. Rusijoje ji rengiama pirmąjį kartą, vadinasi, reikia iš paskutiniųjų stengtis pasirodyti kuo geriau. Ši taisyklė taikoma kalbant ne tiek apie rezultatus aikštėje, o apie renginio organizavimą.

 Rusijoje Pasaulio futbolo čempionatas rengiamas pirmąjį kartą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijoje Pasaulio futbolo čempionatas rengiamas pirmąjį kartą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijoje Pasaulio futbolo čempionatas rengiamas pirmąjį kartą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijoje Pasaulio futbolo čempionatas rengiamas pirmąjį kartą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Daugėja apgailestaujančiųjų, kad 2010 m. gruodžio 2-ąją S.Blatteris iš voko ištraukė lapelį su užrašu „RUSSIA“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Daugėja apgailestaujančiųjų, kad 2010 m. gruodžio 2-ąją S.Blatteris iš voko ištraukė lapelį su užrašu „RUSSIA“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Volgograde įrengs didelį autobusų sustojimą, todėl iškirto medžius, kuriuos žuvusiųjų per Stalingrado mūšį atminčiai sodino žmonos ir motinos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Volgograde įrengs didelį autobusų sustojimą, todėl iškirto medžius, kuriuos žuvusiųjų per Stalingrado mūšį atminčiai sodino žmonos ir motinos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Arena Saranske.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Arena Saranske.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 3:21 PM

Stadionai ir viešbučiai, laikraščiai ir gamyklos, garvežiai ir oro uostai, parduotuvės ir policija turi veikti kaip šveicariški laikrodžiai.

Štai dėl ko pernai Rusijos prezidentas pasirašė dokumentą, pagal kurį miestai, kur gegužės 25 d. – liepos 25 d. vyks pasaulio futbolo varžybos, gyvens pagal naujas taisykles ir apribojimus.

Sąrašas draudimų

Tie, kuriems Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo – vienas ir tas pats, susinervinę. Juk jau ir taip dėl futbolo fiestos bus ribojamas eismas, statomi sporto objektai, keičiama infrastruktūra. O kur dar griaunami „nereikalingi“ ir „trukdantys“ pastatai, gyvenamieji namai, kertamas miškas ir visa kita.

Kai kalbame apie apribojimus, kuriuos pajus ir vietos gyventojai, ir svečiai, reikia pripažinti, kad juose nieko kriminalinio nėra.

Taigi, pradėkime: bus draudžiama stiklo taroje pardavinėti alkoholį, parduoti, pirkti ir pervežti ginklus bei nuodus, skraidinti dronus, rengti mitingus ir demonstracijas, autobusų ekskursijomis vykti į visus 11 miestų, kai juose tą dieną žaidžiamos rungtynės, upių akvatorijose plaukioti laiveliais ir kateriais.

O štai desertui: Rusijos piliečiai, atvykę į apskritis, kuriose vyks futbolo rungtynės, ir apsistoję ne viešbučiuose, pensionatuose, poilsio namuose, kempinguose ir ne turistinėse bazėse, per tris dienas turi užsiregistruoti Vidaus reikalų ministerijoje.

Dėl tokių reikalavimų gal kai kurias parduotuves uždarys. Tačiau juk ne visas. Tiems, kurie svajoja tapti apsaugininkais, teks palaukti – kol vyks čempionatas, tokio pobūdžio mokymai ir dokumentų išdavimas nebus galimas. Yra keistumų, tačiau, paėmus apskritai, tokie reikalavimai, įvertinus renginio mastą, gali būti pateisinami.

Šluoja be gailesčio

Tačiau visai kas kita, kai su žeme sulyginama privati žmonių nuosavybė ar nejučiomis apkarpomos jos ribos.

Volgograde vietoje parko įrengs didelį autobusų sustojimą. Todėl iškirto medžius, kuriuos žuvusiųjų per Stalingrado mūšį atminčiai sodino žmonos ir motinos.

Sankt Peterburge vaikai nebeturi teniso kortų – nepadėjo tėvų laiškai gubernatoriui ir netgi badavimas. Vietoj teniso kortų, kaip aiškina valdžia, atsiras parkas su takeliais pasivaikščioti.

Kad nutiestų tiltą per Mažąją Nevą, Sankt Peterburge 2017 m. rugpjūčio pabaigoje nugriovė XX a. pradžioje statytus alaus daryklos „Bavarija“ darbininkų namų. Esmė ta, kad griauti šį statinį kaip atsiradusį iki revoliucijos uždraudė teismas.

Jekaterinburge apskritai nieko negaili. Kioskai, paviljonai prekybai, viešojo transporto stotelės, stovintys naujų magistralių, automobilių statymo, sirgalių zonų teritorijose šluojamos be pėdsakų.

O štai pastatų fasadai, vietos valdžios sprendimu, turi būti kiek įmanoma panašesni. Todėl netoli stadiono esančių būstų savininkams nurodyta balkonus arba įstiklinti, arba išardyti. Beje, už savo lėšas.

Samaroje pasielgė humaniškiau. Čia senus ir avarinius namus ketina pridengti specialia uždanga. Novayagazeta.ru korespondentas Andrejus Uspenskis ironizuoja: matyt, dėl to, kad olandų ar vokiečių neištiktų kultūrinis šokas.

Tačiau dešimtis maisto parduotuvių, tabako ir laikraščių kioskų nurodyta išardyti, nekreipiant dėmesio į tai, ką kalbės vietos gyventojai.

Sugriovė pensininkų namus

Saranske ir Kaliningrade kliuvo privačių namų savininkams. Saranske buvo nugriauta per pusšimtis individualių namų, daugiausia priklausiusių pensininkams. Jiems išmokėjo kompensacijas. Tačiau akis bado faktas, jog čia pat stovėjusio prabangaus namo nedrįso pajudinti.

O štai Kaliningrade iš žmonių be jokio sąžinės graužimo atėmė ir savaip pertvarkė sklypus, kuriuose augo obelys, vynuogynai. Mat jie – prie pat stadiono. Vietoj sodų pasėjo žalią veją. Kam to reikėjo? Vardan gražios panoramos per vaizdo transliacijas.

Kol vyks futbolo kovos, studentai greičiausiai bus iškeldinti iš bendrabučių, nes juose ketinama apgyvendinti tvarką prižiūrėsiančius pareigūnus.

Valkataujantiems šunims nepalikta jokių galimybių išgyventi. Tam skirta mažiausiai 100 mln. rublių (1,4 mln. eurų). Tačiau negalvojama apie sterilizavimą, ženklinimą mikroschemomis, prieglaudų įrengimą.

Uždarys gamyklas

Dėl saugumo reikalavimų, kol vyks čempionatas, nurodyta sustabdyti gamyklų, kuriose pasitelkiama jonizuojanti spinduliuotė, radioaktyvios, sprogstamosios medžiagos, darbą. Svarbu tai, kad tokių gamyklų galima rasti kone visuose regionuose, kur vyks pasaulio futbolo čempionatas. Sąraše – jau per šimtas objektų. Į jį pateko net ir 200 km nuo Žemutinio Naugardo esanti kombinuotųjų pašarų gamykla. Kas padengs per prastovas susidariusius nuostolius, kol kas nutylima.

Blogiausia tai, kad toks stengimasis iš paskutiniųjų įtiki pasauliui kelia įtampą visuomenėje. Sukilimo, žinoma, nebus. Tačiau daugėja apgailestaujančiųjų, kad 2010 m. gruodžio 2-ąją Seppas Blatteris, tuometis FIFA prezidentas, iš voko ištraukė lapelį su užrašu „RUSSIA“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.