„Lietuvos geležinkeliai“ bus skaidomi į tris atskiras bendroves

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ bus skaidomi į tris atskiras bendroves, atsakingas už keleivių ir krovinių pervežimą bei infrastruktūros valdymą. 

 „Lietuvos geležinkeliai“ bus suskaidyti į atskiras įmones. <br> M.Patašiaus nuotr. 
 „Lietuvos geležinkeliai“ bus suskaidyti į atskiras įmones. <br> M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 2:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:02 PM

Vyriausybė pirmadienį pasitarime svarstys Susisiekimo ministerijos siūlymą atskirti viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymo, krovinių vežimo geležinkelių transportu ir keleivių vežimo geležinkelių transportu veiklas ir įsteigti atskiras bendroves, kurių veiklą kontroliuotų „Lietuvos geležinkeliai“.  

Analizuoti trys modeliai

Anot Susisiekimo ministerijos, svarstant galimus geležinkelių transporto sektoriaus veiklų valdymo efektyvinimo būdus buvo analizuoti trys galimi modeliai: šiuo metu galiojantis vertikaliai integruotos įmonės modelis, iš dalies atskirto geležinkelių sektoriaus veiklų valdymo modelis ir visiškai atskirtų veiklų modelis. 

Susisiekimo ministerija siūlo pritarti „Lietuvos geležinkelių“ reorganizavimą numatančiam antrajam variantui ir į atskiras įmones išskaidyti krovinių vežimo, keleivių vežimo bei infrastruktūros valdymo veiklas.

Naujai įsteigtas įmones valdytų „Lietuvos geležinkeliai“. 

Anot ministerijos, pasirinkus siūlomą variantą būtų išvengta papildomų nekoordinavimo kaštų, galinčių atsirasti dėl skirtingų infrastruktūros valdytojo ir vežėjo interesų, taip pat būtų padidintas infrastruktūros valdytojo veiklos efektyvumas, sutaupytos biudžeto lėšos. 

Europos Sąjungos (ES) geležinkelių transporto paketas numato, kad valstybės narės gali pasirinkti geležinkelių transporto sektoriaus valdymo modelį. Direktyvos nuostatos dėl geležinkelių infrastruktūros valdytojo nešališkumo, nepriklausomumi ir finansinio skaidrumo į Lietuvos teisę turi būti perkeltos iki gruodžio pabaigos. 

Autorius: Mindaugas Samkus  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.