Tarp Rusijos ir Baltarusijos įsiliepsnojo pieno karas

Pieno milteliai, grietinėlė, sutirštintas pienas ir kiti produktai nuo kovo 6 d. iš Baltarusijos nebegalės patekti į Rusiją. Priežastis jau įprasta, kurią nuolat nurodo Maskva, – prasta šių gaminių kokybė.

Rusijai uždraudus pieno importą iš ES didžiausia tiekėja tapo Baltarusija.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijai uždraudus pieno importą iš ES didžiausia tiekėja tapo Baltarusija.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 28, 2018, 6:49 AM, atnaujinta Feb 28, 2018, 7:15 AM

Tarp kaimyninių šalių, priklausančių Muitų sąjungai, vyksta dar vienas maisto karo mūšis.

Šįsyk rusams neįtiko baltarusiški pieno produktai.

Tiesa, ne visi: į pakuotes supilstytas pienas, dėžutėse sudėti sūriai ar indeliuose esanti grietinė galės ir toliau būti pardavinėjama Rusijoje. Užtat įvairiausi pieno milteliai ir kitokie pusgaminiai – ne.

Nori apginti savo rinką

Tvirtinama, kad Rusijos vartotojai jokių pokyčių nepajus.

Nacionalinės pieno gamintojų sąjungos duomenimis, vietos gamyklų sandėliuose pieno miltelių ir grietinėlės atsargos dabar yra kone dvigubai didesnės nei praėjusiais metais.

Užtat rusų ūkiai gali tikėtis, kad jiems už žaliavą perdirbėjai pradės mokėti daugiau. Mat tokį draudimą tarnyba „Rosselchoznadzor“ įvedė būtent tuo metu, kai pieno supirkimo kainos pradėjo smukti.

Antai Tatarstano prezidentas Rustamas Minichanovas pasiskundė Rusijos premjerui Dmitrijui Medvedevui, kad perdirbėjai mieliau perka pieno miltelius iš baltarusių nei tikrą pieną iš vietos ūkininkų.

Todėl Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, rusų veiksmus pavadinęs nesąžininga konkurencija ir mėginimu nepagrįstais veiksmais apginti savo rinką, bent jau iš dalies buvo teisus.

Įdomu, kad prieš metus Baltarusijos vadovas nurodė vietos pareigūnams iškelti baudžiamąją bylą „Rosselchoznadzor“ vadovui Sergejui Dankvertui už valstybei padarytą žalą.

Maskvoje kalbama, jog S.Dankvertas vengia net prisiartinti prie kaimyninės šalies, nes rizikuoja būti suimtas.

Rado daugybę pažeidimų

Tačiau leisti naujų įsakymų savo šalyje jam niekas nedraudžia.

Todėl dabar ši tarnyba paskelbė, kad iš visų Rusijoje užfiksuotų maisto saugos pažeidimų 2016 metais Baltarusijos pieno gamintojams teko daugiau nei 53 proc., o pernai – net 63 proc.

Nuo šių metų pradžios iki vasario 20 dienos, „Rosselchoznadzor“ tvirtinimu, patikrinti 32 baltarusiški pieno gaminiai ir 65,6 proc. jų buvo aptikta draudžiamų ar kenksmingų medžiagų.

Tiesa, net ir Nacionalinės pieno gamintojų sąjungos direktorius Artiomas Belovas svarstė, kad dėl to derėtų taikyti sankcijas ne visai valstybei, bet kokybės reikalavimų nepaisantiems gamintojams, kaip buvo daroma anksčiau.

Derybos jau prasidėjo

Tik neatrodo, kad pieno karas tarp Baltarusijos ir Rusijos užsitęs ilgai.

Viena vertus, Minsko atstovai jau atvyko į Maskvą derėtis ir aiškintis padėties.

Antra, Rusija dar 2014 metais įvarė save į kampą uždraudusi pieno ir jo gaminių importą iš Europos Sąjungos.

Mat šios šalies gamintojai gali patenkinti daugių daugiausia tris ketvirtadalius vartotojų poreikių.

Likusią dalį iki šiol tekdavo importuoti iš Baltarusijos. Šiai valstybei tenka 92 proc. Rusijos įsivežamo pieno ir grietinėlės bei 82 proc. lieso pieno miltelių.

Patiems baltarusiams tai labai svarbu: dar pernai paskelbta, kad šios šalies perdirbėjams rusai kiekvienais metais sumoka daugiau nei 3 milijardus JAV dolerių (2,44 mlrd. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.