Palanga nustebo – ją ant menčių paguldė Druskininkai

Turizmo departamento paskelbta pernai Lietuvos kurortus aplankiusių poilsiautojų statistika nustebino Palangos savivaldybę – pasirodo, šiame kurorte poilsiautojų apsilankė mažiau negu Druskininkuose.

Palangoje daugiausia poilsiautojų apsilanko  liepos ir rugpjūčio mėnesiais.<br>D.Umbraso nuotr.
Palangoje daugiausia poilsiautojų apsilanko liepos ir rugpjūčio mėnesiais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 14, 2018, 9:20 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:48 AM

Lietuvos pajūrio kurortuose fiksuojama tik dalis juos aplankančių poilsiautojų.

Taip manyti leidžia Statistikos departamento duomenys apie kurortus aplankiusius ir bent kartą nakvojusius poilsiautojus.

Stiebiasi ir Birštonas

Pernai Palangoje buvo užfiksuota apie 308 tūkst. poilsiautojų, o Druskininkų kurortą aplankė beveik 330 tūkst. žmonių.

Užpraeitais metais šis skirtumas buvo dar didesnis, nes 2017 metais poilsiautojų skaičius Palangoje išaugo maždaug 12 proc., o Druskininkuose svečių padaugėjo tik šiek tiek.

Poilsiautojų skaičiumi prie jūros esantį Neringos kurortą Birštonas lenkia vos ne dvigubai.

Pernai Neringoje ilsėjosi apie 61,7 tūkst. žmonių, o Birštone – beveik 110 tūkst.

Verslininkai slepia pajamas?

Palangos savivaldybės administracijos direktorės Akvilės Kilijonienės manymu, poilsiautojų statistiką iškreipia objektyvių duomenų nesuteikiantis vadinamasis privatus sektorius – palangiškiai arba nekilnojamojo turto kurorte turintys savininkai, kurie būstą nuomoja poilsiautojams.

Spėjama, kad vasaros sezonu privačiuose būstuose apsistoja bemaž tris kartus daugiau poilsiautojų nei oficialiose nakvynės vietose: viešbučiuose, poilsio namuose, kempinguose.

Bet Palangoje esančiame privačiame sektoriuje buvo deklaruota mažiau nei penktadalis visų pernai šiame kurorte užfiksuotų poilsiautojų – apie 59,4 tūkst.

Poilsiautojus priimantys palangiškiai apie nakvojančius svečius turėtų teikti informaciją savivaldybei, nes tokiems poilsiautojams Palangoje privalu sumokėti rinkliavą už naudojimąsi kurorto infrastruktūra.

Bet vengdami Valstybinės mokesčių inspekcijos dėmesio ir didesnių mokesčių poilsiautojų nakvynes deklaruoja ne visi šių paslaugų teikėjai arba pateikia sumažintus nakvojusiųjų skaičius.

Sezoniškumo įtaka

Statistikos departamento surinktus duomenis apie poilsiautojus analizuojantis Turizmo departamentas pripažįsta, kad nemažą privatų sektorių turinčioje Palangoje ir Neringoje į kurortų svečių statistiką patenka toli gražu ne visi poilsiautojai.

Tačiau dėl ryškaus sezoniškumo poilsiautojų skaičiaus santykis pajūrio ir žemyniniuose kurortuose gali būti teisingas.

Kad Palangą aplanko daug poilsiautojų, visuomenė sprendžia iš vasarą šiame kurorte regimų minių žmonių.

Tačiau gali būti, kad Druskininkuose per metus apsilanko ne ką mažiau svečių nei Palangoje, tik jie nėra taip matomi, nes tolygiai pasiskirsto per visus metus.

Skirtingi skaičiai

Palangoje ne sezono metu pernai nakvojo nuo 10,7 tūkst. svečių lapkričio mėnesį iki 19,8 tūkst. balandį.

Užtat vasarą poilsiautojų skaičius šoktelėjo keletą kartų: birželį buvo užfiksuota 36 tūkst. poilsiautojų, o liepą ir rugpjūtį – po 62 tūkst.

Neringoje sezoniškumas dar didesnis – 82,4 proc. visų per metus užregistruotų poilsiautojų čia apsilankė per 4 sezono mėnesius.

Tuo metu Druskininkuose per visus metus poilsiautojų skaičius svyravo nuo 25 iki 29 tūkst. ir tik liepą bei rugpjūtį perkopė 31 tūkst.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.