Jau netrukus – verdiktas dirbti ar nedirbti parduotuvėms per šventes Terminas. Iki gegužės parduotuvių darbuotojai turės apsispręsti, ar dirbs šventadieniais

Valdžia kol kas neketina įstatymu įteisinti draudimo parduotuvėms dirbti per kai kurias šventes, bet jau tariasi, ar tai būtų įmanoma.

Ateityje tokie užrašai švenčių dienomis ar net sekmadieniais gali atsirasti ant visų šalies parduotuvių durų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ateityje tokie užrašai švenčių dienomis ar net sekmadieniais gali atsirasti ant visų šalies parduotuvių durų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 21, 2018, 8:29 AM, atnaujinta Mar 21, 2018, 9:40 AM

Siūlymai apriboti prekybos centrų veiklą per didžiąsias metų šventes jau ne kartą buvo svarstyti Seime.

2016 metais buvo pasiūlyta Darbo kodekse numatyti draudimą parduotuvėms dirbti sausio 1-ąją, vasario 16-ąją, kovo 11-ąją, liepos 6-ąją bei pirmą Kalėdų ir pirmą Velykų dieną.

Tam parlamentarai nepritarė, tačiau kai kurie prekybininkai patys iškėlė idėją uždaryti parduotuves kai kurių švenčių metu.

Lauks iki gegužės mėnesio

Vakar Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko susitikimas su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos, Lietuvos verslo konfederacijos, asociacijos „Investors‘ Forum“, Lietuvoje veikiančių prekybos centrų vadovais. Jo tema – galimybė nedirbti parduotuvėms per šventes.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tvirtino, jog visuomenė tokiems pokyčiams jau bręsta, tačiau kol kas apie specialų įstatymą nekalbama, nes pirmiausia reikia atsiklausti pačių prekybos centrų darbuotojų.

„Yra prekybos vietų, kurios nedirba sekmadieniais, riboja darbo laiką, anksčiau baigia darbą per šventes. Prekybos tinklams reikia rinkti duomenis, darbuotojų nuomones, kaip jie vertina siūlymus nedirbti darbo dienomis.

Gegužės mėnesį vėl susėsime ir kalbėsime, ką galime daryti dėl žmonių, norinčių per šventes būti namuose“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Anot jo, pirmiausia galbūt būtų galima uždaryti parduotuves bent kelias dienas per metus.

Apie draudimą dirbti ir sekmadieniais kol kas neužsimenama – kalbama tik apie švenčių dienas.

Atsiklaus darbuotojų

Bendrovės „Maxima LT“ generalinė direktorė Kristina Meidė sakė, kad prekybos tinklas niekada nesusidūrė su darbuotojų, norinčių dirbti per šventines dienas, stygiumi.

„Tomis dienomis jie gali užsidirbti papildomai. Be to, iš ryto vėliau pradėdavome darbą, anksčiau baigdavome.

Jeigu išgirstume, kad tikrai žmonės nenori dirbti tas kelias dienas per metus, mes į tai atsižvelgtume. Tam reikės mėnesio“, – sakė bendrovės vadovė.

Neatsisakytų ir įstatymo

Praėjusiųjų metų pabaigoje „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas ir įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis pasiūlė idėją neleisti prekybininkams dirbti sekmadieniais ir apriboti darbo laiką įstatymu.

„Norfos mažmenos“ vadovai teigė, kad vienašališkai visiškai nutraukti prekybą sekmadieniais „Norfa“ negali, nes būtų nukonkuruota rinkoje kitų prekybos tinklų.

„Norfos“ prekybos tinklo parduotuvės per šventines dienas nedirba pastaruosius trejus metus. Įmonė per tas dienas netenka pajamų, tačiau toks sprendimas priimtas dėl darbuotojų.

„Tai yra trys dienos per metus – Velykų, Kalėdų ir Naujųjų metų diena. Prieš priimdami sprendimą darėme darbuotojų apklausą ir nusprendėme taip elgtis“, – teigė „Norfos mažmenos“ direktorius Liutauras Čiurlys.

Mokesčių byrėtų mažiau

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus svarstė, kad prekybos ribojimas šventinėmis dienomis susijęs ir su klientų poreikiais, kurie kol kas neišanalizuoti.

„Įvairiuose tinkluose ar vietovėse šie poreikiai skiriasi, kai kur labiau lankomasi parduotuvėse, kitur – mažiau.

Be to, daug darbuotojų nori dirbti švenčių dienomis. Vieni dėl to, kad per šventes dvigubai mokama, kiti – dėl šeiminių priežasčių“, – kalbėjo V.Sutkus.

Anot jo, reikėtų paskaičiuoti ir tai, kokie būtų biudžeto praradimai, nes mažėtų į jį sumokamų mokesčių.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas sakė, kad sprendimas riboti prekybos tinklų darbo laiką per šventes galėtų atsiliepti keliasdešimčiai tūkstančių darbuotojų.

Jo nuomone, jeigu norima imti pavyzdį iš Vakarų šalių, kuriose ribojama prekyba švenčių dienomis, vienintelis geras kelias – savireguliacija.

Siūlo drausti

Seimo narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaititis įregistravo Darbo kodekso pataisą, kuria siūloma uždrausti mažmeninės prekybos įmonėms dirbti teikiant prekybos paslaugas kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis.

„Projektą parengti paskatino esama situacija, kuomet valstybinių ir kitų švenčių dienomis yra dirbama mažmeninės prekybos įmonėse, t.y.: pramoninių prekių parduotuvėse, didžiuosiuose prekybos centruose. Dėl šios priežasties aptarnaujantys darbuotojai netenka galimybės deramai paminėti švenčių dienas, dalyvauti joms skirtuose renginiuose, minėjimuose ar praleisti laiką kartu su savo šeimomis. Taip pat atsižvelgiama į darbuotojų viešai teikiamas pastabas dėl ne visada tinkamo apmokėjimo už darbą švenčių dienomis“, – sakė R.Žemaitaitis.

Jo teigimu, priėmus siūlomą pataisą, būtų užtikrinta darbuotojų teisė į poilsį švenčių dienomis ir paskutinį kiekvieno mėnesio sekmadienį bei suteikta galimybė mažmeninės prekybos įmonėse dirbantiems asmenims daugiau laiko skirti šeimai.

„Manoma, kad dėl to gali nukentėti mažmeninių prekybos įmonių pelnas, tačiau tą turėtų kompensuoti į biudžetą per vartojimą grįžtančios pajamos“, – teigė R.Žemaitaitis.

Šiuo metu galiojančiame Darbo kodekse mažmeninės prekybos įmonėms nėra numatyta galimybė nedirbti paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis.

Lenkija jau pradėjo taikyti draudimą

Kovo 11-ąją kai kurie į Lenkiją apsipirkti nuvykę Lietuvos gyventojai buvo nemaloniai nustebinti, nes tai buvo pirmasis sekmadienis, kai prekybos tinklai nedirbo.

Pagal nuo šio mėnesio įsigaliojusią tvarką, šįmet kaimyninėje šalyje apsipirkti galima tik du sekmadienius per mėnesį, kitąmet – vieną, o vėliau šiomis dienos parduotuvės išvis neveiks.

ES kiekviena šalis gali spręsti dėl prekybos centrų darbo laiko. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Austrijoje galioja vadinamoji sekmadieninė tyla – švenčių dienomis būna uždarytos visos parduotuvės, leidžiama dirbti tik degalinėms ir parduotuvėlėms geležinkelio stotyse bei greta turistų lankomų objektų.

Belgijoje sekmadienį ir šventinę dieną gali būti atidarytos tik mažos parduotuvės. Liuksemburge didelės parduotuvės gali būti atidarytos tik pirmąjį mėnesio sekmadienį nuo 14 iki 18 valandos.

Prancūzijoje didiesiems prekybos centrams apskritai sekmadieniais ir švenčių dienomis draudžiama dirbti, o prekybos centrams dideliuose miestuose ir turistų lankomuose regionuose leidžiama dirbti tik iki pietų – nuo 9 iki 13 val. su sąlyga, kad jose yra maisto prekių skyrius.

Didžiojoje Britanijoje – Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje – sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis dideli prekybos centrai, prekiaujantys maisto prekėmis, gali būti atidaromi tik kelioms valandoms. Šie apribojimai netaikomi Škotijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.