Nepilnamečiams smaližiams teliks nagus graužti: nori atimti mėgstamą gardėsį

Sveikatos apsaugos ministerijos užuominos apie mokesčius cukraus turintiems produktams pritilo, tačiau kova su šiuo produktu tęsiama. Sumanyta mokiniams nedalyti pieno produktų, kuriuose yra cukraus.

Perdirbėjai sutinka mažinti cukraus kiekį maisto produktuose, tačiau siūlo tokias permainas įgyvendinti po truputį.<br>T.Bauro nuotr.
Perdirbėjai sutinka mažinti cukraus kiekį maisto produktuose, tačiau siūlo tokias permainas įgyvendinti po truputį.<br>T.Bauro nuotr.
 Mokiniai valgo itin daug saldumynų, todėl bent jau pieno produktus jiems bandoma įpiršti be cukraus.   <br> V.Balkūno nuotr.
 Mokiniai valgo itin daug saldumynų, todėl bent jau pieno produktus jiems bandoma įpiršti be cukraus.   <br> V.Balkūno nuotr.
 Mokiniai valgo itin daug saldumynų, todėl bent jau pieno produktus jiems bandoma įpiršti be cukraus.   <br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Mokiniai valgo itin daug saldumynų, todėl bent jau pieno produktus jiems bandoma įpiršti be cukraus.   <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Mar 23, 2018, 5:18 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 5:46 PM

Anksčiau būdavo sūreliai, dabar – jogurto indeliai. Būtent juos nesuvalgytus vaikai parsineša kuprinėse namo.

Bet tiktai tuos, kurie yra nepasaldinti ir vaikams atrodo lyg beskoniai.

Mat pagal programą „Pienas vaikams“, gyvuojančią net nuo 2004-ųjų, darželiuose bei mokyklose vaikams dalijami pieno produktai, kad padidėtų su maistu gaunamas kalcio kiekis.

Tačiau vaikai nevalgo to, kas jiems nepatinka. Ir neišgeria tiek pieno, kiek jo gauna mokyklose.

„Suprantu, kad cukrus nėra gerai. Bet matau ir tai, kad abi mano mokyklą lankančios dukros nevalgo to, kas joms neskanu. Todėl natūralaus jogurto iš mokyklos pritempia prisigrūdusios pilnas kuprines, nes ir pačios nesuvalgo, ir kiti vaikai atiduoda.

Suka nosį mokiniai ir nuo pieno, nors ir ekologiško“, – patirtimi pasidalijo dukras į mokyklą leidžiantis vilnietis.

Ketina uždrausti cukrų

Pagal programą „Pienas vaikams“ šiais mokslo metais mokinukus ekologišku pienu bei jo produktais aprūpina bendrovės „Pieno žvaigždės“ bei „Žemaitijos pienas“ ir ūkininkas Juozas Kuliešius, kuris darbuojasi Ukmergės rajone, Vaisgėliškių kaime.

Tačiau šiuo metu valstybės institucijose kilęs sujudimas sutrikdė gamintojus. Mat Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) užsimojo visiškai išbraukti iš vaikų mitybos raciono cukrų.

SAM norėtų įpareigoti pieno perdirbimo įmones, kurios dalyvauja programoje, į savo gaminius visiškai nebedėti cukraus.

Dar daugiau sumaišties kilo dėl to, kad ši idėja nepriimtina Žemės ūkio ministerijai.

Esą tokiu atveju vaikai iš viso liausis valgę pieno produktus, ir programa taps bevertė.

Ministerijos nesusikalba

Pieno perdirbėjai nesiginčija, kad gaminiuose turės būti mažinamas cukraus kiekis, nes to pageidauja ir vis daugiau vartotojų.

Tačiau įmones trikdo tai, kad dėl cukraus kiekio tarpusavyje nesusikalba valstybės institucijos. Jos vis dar nėra suderinusios reikalavimų, keliamų produktams, kurie pagal programą „Pienas vaikams“ bus tiekiami kitais mokslo metais.

Be to, valdžia net ėmėsi svarstyti projektą, numatantį, kad pieno produktai su trupučiu cukraus gali būti į mokyklas vežami kartą per savaitę, o likusiomis dienomis – tik becukriai.

Tokiu atveju gamintojai tam pačiam produktui turėtų turėti skirtingas pakuotes ir neįstengtų suplanuoti užsakymų.

„Tai nėra efektyvu ir labai sunkiai administruojama“, – tvirtino pieno perdirbimo įmonės „Pieno žvaigždės“ atstovė Violeta Brauklytė.

Žvelgia į Skandinaviją

V.Brauklytės teigimu, didelės tarptautinės kompanijos laikosi nuostatos, kad cukraus kiekis pieno produktuose būtų mažinamas pamažu, nes taip padedama vartotojams įprasti prie naujo gaminio skonio.

„Mitybos racione cukraus mažėja visame pasaulyje, o įmonės privalo į tai reaguoti, nes turime neprarasti pirkėjų.

Mūsų nereikia versti – ir taip bėgame į tą pusę, kur nori žmogus“, – sakė V.Brauklytė.

Tačiau gamintojų atlikti tyrimai liudija ir tai, kad žmonės vienaip kalba, o kitaip elgiasi: sakydami, jog nori sveikai maitintis, iš parduotuvių lentynų į pirkinių krepšius vis dėlto dedasi tai, kas saldu ir valgant teikia didesnį malonumą.

„Todėl ir negalime iš karto išbraukti cukraus iš receptūros – reikia tai daryti pamažu.

Teko lankytis Skandinavijos šalyse. Palyginus jų gaminius su mūsų analogiškais produktais, cukraus ten yra mažiau.

Bet skandinavai tai padarė per kelerius metus, žmonės prie tokio skonio jau yra įpratę“, – kalbėjo V.Brauklytė.

Pasigenda aiškumo

Anot įmonės „Žemaitijos pienas“ atstovo Tomo Čepononio, valstybės politika dėl cukraus, druskos ir riebalų mažinimo maisto produktuose turi būti nuosekli ir aiškiai apibrėžta bent jau penkeriems metams.

„Bendrovės tai turi žinoti ir planuoti produktų gamybą, nes viskas susiję ne tik su pačiu gaminiu, bet ir su pakuočių keitimu, o tam reikia nemenkų sąnaudų“, – sakė T.Čeponis.

Mokiniams – tik ekologiški produktai

Pagal programą „Pienas vaikams“ įmonė „Žemaitijos pienas“ į mokyklas gabena ekologišką pieną „Dobilas“ bei to paties prekės ženklo jogurtą – natūralų ir pagardintą bananais arba persikais.

„Pieno žvaigždės“ turi ekologiškų produktų gamybos liniją „Bios“. Šio prekės ženklo pienas bei natūralus jogurtas tiekiamas mokykloms, o be jų – dar ir ekologiškas „Miau“ jogurtas, pagardintas vaisiais ar uogomis.

Vaikai gauna pakrimsti ir ekologiško sūrio „Džiugas“ bei „Pik-Nik“ plėšomųjų sūrio lazdelių, nes šiuose produktuose ypač gausu kalcio.

Persigalvojo: cukraus kiekį mažins pamažu

Po publikacijos „Lietuvos ryte“ Sveikatos apsaugos ministerija atsiuntė štai tokį situacijos komentarą:

Lina Šriubienė,

Sveikatos apsaugos ministro patarėja

„Pirmiausia svarbu paminėti, kad taip Lietuva, kaip ir iki šiol, privalo į savo nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamentus. Šis atvejis – ne išimtis.

Šiuo konkrečiu atveju yra perkeliamos Europinių dokumentų nuostatos, susijusios su vaisių ir daržovių, bananų ir pieno tiekimu švietimo įstaigoms, kur nustatyta, kad visi maisto produktai, dalijami vaikams, turi būti be pridėtinio cukraus.

Tuo tarpu SAM, bendraudama ŽŪM ir pieno produktų gamintojais bei atsižvelgdama į jų nuogąstavimus, priėmė sprendimą šiuo konkrečiu atveju taikyti pereinamąjį laikotarpį.

Jis reikalingas tam, kad vartotojai palaipsniui galėtų pratintis prie mažesnio cukraus kiekio.

Kodėl? Todėl, kad drastiškas cukraus sumažinimas vienu metu, t. y. iškart, tokiuose produktuose būtų neteisingas, nes žmonės tiesiog jų nevalgytų dėl kardinaliai pakitusio skonio, o maisto gamintojai patirtų sunkumų.

Tad, manome, kad tikslinga taikyti pereinamąjį 5 metų laikotarpį, kuomet cukraus kiekis mažėtų palaipsniui.

Tai yra kiekvienais metais sumažinant po 1 g cukraus/100 g jogurto. Taip buvo sutarta praėjusių metų kovo 14 d. vykusiame posėdyje. Labai gaila, kad pieno gamintojų asociacija nesidalina informacija su savo kolegomis, nes akivaizdu, kad ne visus pasiekė šis susitarimas.

Deja, bet šiuo metu visose ES šalyse sukraus yra suvartojama gerokai daugiau nei reikėtų. Tad jo vartojimo mažinimas yra bendra visos ES politika.

Pagal kai kuriuos Lietuvos vaikų apklausos duomenis, vaikai kasdien vidutiniškai suvartoja apie 400 proc. PSO rekomenduojamos cukraus normos, tad norma yra viršijama labai ženkliai. Dėl per didelio cukraus vartojimo vis daugiau vaikų kenčia nuo antsvorio, cukrinio diabeto, dantų ėduonies ir kitų ligų.

Taip pat norėtume paminėti, kad SAM šiuo metu rengia vaikų maitinimo organizavimo tvarką ugdymo ir globos įstaigoms, pagal kurią mažės cukraus kiekis visuose vaikams tiekiamuose maisto produktuose. Tikimės kad tai sumažins su nesaikingu cukraus vartojimu susijusių ligų riziką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.