Juodoji bilietų kasa – net policijos būstinėje

Bilietai į renginį Šiaulių arenoje – per brangu? Pasirodo, išeitis yra – galima nusipirkti ne bilietą, o kvietimą. Su konkrečia vieta, brūkšniniu kodu, bet parduodamu tik už grynuosius ir, aišku, be čekio.

Šiaulių areną, kurią valdo viešoji įstaiga „Pramogų sala“, jau nuo seno lydi įvairūs mažesni ar didesni skandalai.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių areną, kurią valdo viešoji įstaiga „Pramogų sala“, jau nuo seno lydi įvairūs mažesni ar didesni skandalai.<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietuvos ryto“ žurnalistui per tarpininką pavyko nusipirkti ant balto lapo išspausdintą kvietimą už 10 eurų.
„Lietuvos ryto“ žurnalistui per tarpininką pavyko nusipirkti ant balto lapo išspausdintą kvietimą už 10 eurų.
Šiaulių areną valdančios viešosios įstaigos „Pramogų sala“ savininkas G.Radavičius nieko nepaaiškino apie kvietimus, pardavinėjamus iš po skverno.
Šiaulių areną valdančios viešosios įstaigos „Pramogų sala“ savininkas G.Radavičius nieko nepaaiškino apie kvietimus, pardavinėjamus iš po skverno.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Apr 6, 2018, 6:21 AM, atnaujinta Apr 30, 2018, 1:09 PM

Tai, kad Šiauliuose iš po skverno pardavinėjami kvietimai į įvairius renginius, mieste jau senokai buvo vieša paslaptis.

Tvirtinama, kad tokia pogrindinė prekyba vyksta keliuose miesto baruose, miesto ir rajono savivaldybėse, Šiaulių apskrities mokesčių inspekcijoje.

Bet paprastam žmogui įsigyti šių kvietimų gana sudėtinga, mat jie platinami per pažįstamus.

Vis dėlto „Lietuvos ryto“ korespondentui nusišypsojo sėkmė radus su žurnalistika nesusijusį žmogų Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Tarpininkaujant pareigūnui pavyko nusipirkti kvietimą į Šiaulių arenoje vykusią šventę „Kakės Makės gimtadienis“.

Kvietimas – už pusę kainos

Miuziklas „Kakės Makės gimtadienis“ nuvilnijo per visas didžiausias Lietuvos arenas. Tuo pat metu kilo ir viešas murmesys dėl didelės bilietų kainos.

Šiauliuose už susitikimą su mažųjų pamėgtais dailininkės Linos Žutautės herojais irgi reikėjo kaip reikiant papurtyti kišenę – pigiausias bilietais kainavo 17, o brangiausias – 32 eurus. Todėl pasiūlymas pirkti kvietimą už pusę kainos skambėjo viliojamai.

„Lietuvos ryto“ žurnalistui per tarpininką pavyko nupirkti kvietimą už 10 eurų. O bendrovė „Ticket Market“ už bilietą toje pačioje arenos vietoje prašė dvigubai daugiau.

Ant balto popieriaus lapo išspausdintas kvietimas nuo bilieto skyrėsi tik tuo, kad nebuvo pažymėta kaina. Kvietimą už grynuosius įsigiję asmenys nerizikavo niekuo – jie gavo brūkšniniu kodu, bilietų platintojos „Ticket Market“ logotipu pažymėtą lapą su nurodyta konkrečia vieta arenoje.

Atsitvėrė tylos siena

Tęsdamas žurnalistinį tyrimą dėl juodosiose bilietų kasose pardavinėjimų kvietimų „Lietuvos rytas“ klausimus pateikė Šiaulių areną valdančios viešosios įstaigos „Pramogų sala“ savininkui Gintarui Radavičiui, kuris nuo šių metų pradžios oficialiai užleido vadovo postą Česlovui Urbonavičiui.

Tačiau G.Radavičius nepanoro atsakyti nė į vieną pateiktą klausimą. Ilgokai patrypčiojęs jis atsiuntė padriką raštą, kuriame, be kita ko, pareiškė, kad įmonė yra privati, visuomenei teikia visą privalomą informaciją, o konfidencialios atskleisti negali.

Konkurentams teko kraustytis

„Ticket Market“ jau ne vienus metus turi išskirtinę teisę prekiauti bilietais į visus Šiaulių arenoje vykstančius renginius.

Anksčiau čia dirbę du bilietų platinimo operatoriai „Tiketa“ ir „Bilietai.lt“ buvo priversti išsikraustyti. Šių įmonių atstovai viešai prisipažino, kad savo kasas uždarė ne savo noru – iš arenos vadovo išgirdo, kad negalės prekiauti bilietais nei į kultūros, nei į sporto renginius.

Tada puse lūpų buvo užsiminta, jog naujasis bilietų platintojas yra susijęs su arenos valdytojais.

Už nuomą – juokinga suma

„Lietuvos rytui“ pavyko gauti dokumentą, patvirtinantį, kad „Ticket Market“ naudojasi išskirtinėmis privilegijomis. Ji yra mažiausiai už patalpų nuomą arenoje mokanti įmonė – už 65 kv. metrų plotą turi atseikėti vos 60 eurų per mėnesį.

Tuo metu, pavyzdžiui, beveik 6 kartus mažesnę patalpą arenoje nuomojantis masažuotojas kas mėnesį turi mokėti daugiau.

Užtat „Ticket Market“ reklamomis yra nukabinėta arena, logotipas puošia ir čia kabantį ekraną.

Vadovė dangstėsi nežinia

Apie įvairiose Šiaulių vietose pardavinėjamus kvietimus „Lietuvos rytas“ pabandė pakalbinti ir „Ticket Market“ vadovę Aušrą Penkauskaitę.

Verslininkė visiškai nenustebo išgirdusi klausimą, tačiau neigė, kad tokia prekyba vyksta policijos komisariate, savivaldybėse, mokesčių inspekcijoje: „Pirmą kartą girdžiu.“

A.Penkauskaitė aiškino, kad į kiekvieną renginį būna rezervuojama kvietimų, bet konkretų skaičių pateikti atsisakė – dangstėsi konfidencialumu.

„Ticket Market“ bilietais prekiauja ne tik į renginius Šiaulių arenoje – ji yra ir oficiali Valstybinio Šiaulių dramos teatro bilietų platintoja.

Per Tarptautinės teatro dienos šventę koncertinėje įstaigoje „Saulė“ ant scenos lipo ir prizus aktoriams teikė ir „Ticket Market“ vadovė A.Penkauskaitė, ir G.Radavičiaus sutuoktinė Audronė Radavičienė. Pastaroji teikė ne bilietų platintojo, o grožio salono dovaną.

Ketinama keisti koncesijos sutartį

Šią savaitę Šiaulių miesto vadovai paskelbė pasiekę susitarimą su viešosios įstaigos „Pramogų sala“ savininku G.Radavičiumi. Sutarta, kad abipusiu sutarimu bus persvarstyta ir pakeista koncesijos sutartis.

Šiaulių mero A.Visocko ir administracijos direktoriaus A.Bartulio teigimu, jų netenkina nuostolinga koncesininko veikla.

Mat pagal galiojančią sutartį Šiaulių miestas arenos valdytojui turi kasmet sumokėti beveik 215 tūkstančių eurų. Jei įmonė dirbtų pelningai, koncesijos mokesčio negautų, o pelnui viršijus 6 proc. ribą turėtų mokėti mokestį miestui. Bet iki šiol viskas vyko pagal tą patį scenarijų – mokėjo tik Šiaulių miesto savivaldybė.

Anot A.Visocko, dabartinė sutartis yra prasta, nes koncesininkas rizikuoja tik savo 58 eurų įnašu, o savivaldybė yra patikėjusi didžiulės vertės turtą: „Be to, sutartis buvo pasirašyta be savivaldybės teisininko vizos, todėl mums neįmanoma administruoti sutarties.“

Nors G.Radavičius neslėpė nepasitenkinimo savivaldybės veiksmais, vis dėlto pripažino, kad kai kurie sutarties punktai yra keistini.

G.Radavičius taip pat žėrė priekaištus dėl savivaldybės kreipimosi į teismą. Miesto valdžia siekia iš „Pramogų salos“ susigrąžinti beveik 215 tūkstančių eurų. Savivaldybės prašymu teismas yra davęs leidimą viešosios įstaigos atžvilgiu taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Neoficialiais duomenimis, pernai Šiaulių arenos valdytojai patyrė 30 tūkst. eurų nuostolių, nors pirmus tris ketvirčius dirbo pelningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.