Tyrimų laboratorijos atviros užsienio mokslininkams

Įprasta, kad mūsų šalies mokslininkai įvairius tyrimus atlieka užsienio mokslo institucijų laboratorijose. Bet yra ir priešingos krypties kelias – užsienio mokslininkai turi galimybę ne tik imtis tyrimų Lietuvoje, bet ir jiems vadovauti.

 R.Danisevičias nuotr.
 R.Danisevičias nuotr.
 R.Danisevičias nuotr.
 R.Danisevičias nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Audronė Urvelytė

Apr 9, 2018, 3:42 PM

Parengė programą

Lietuvos mokslo taryba (LMT) kartu su Mokslo ir švietimo ministerija yra parengusios programą, skirtą į Lietuvą pritraukti užsienio mokslininkus bei tyrėjus.

Šios programos tikslas – tarptautinį pripažinimą turinčius užsienio mokslininkus, kartu – ir lietuvių kilmės sudominti galimybe imtis tyrimų sumanios specializacijos kryptyse. O kartu paskatinti juos įsitvirtinti Lietuvos mokslo ir studijų institucijose.

Lietuva yra pasirinkusi šešias mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) ir inovacijų raidos kryptis. Tai energetika ir tvari aplinka, aktyvi ir kūrybinga visuomenė, žemės ūkio bei maisto technologijų inovacijos. Taip pat – nauji gamybos procesai, sveikatos technologijos ir biotechnologijos, logistika ir informacinių ryšių technologijos. Programos įgyvendinimo metu užsienio mokslininkai kviečiami vykdyti tyrimus bet kurioje iš pasirinktos sumanios specializacijos krypties.

Paraiškos jau renkamos

Šiuo metu jau yra priimamos paraiškos tyrimų projektams finansuoti, –

Lietuvos mokslo taryba jau yra paskelbusi kvietimą paraiškoms teikti. Paskutinė jų priėmimo data – gegužės 28-oji diena.

Finansavimas projektams bus skirtas pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamos priemonės „Tiksliniai moksliniai tyrimai sumanios specializacijos srityje“ veiklą „Mokslininkų iš užsienio pritraukimas vykdyti mokslinius tyrimus“.

Skiriant finansavimą projektams siekiama, kad Lietuvos mokslo ir studijų institucijose būtų suburtos savarankiškos ir perspektyvą turinčios tyrėjų grupės, kurioms vadovautų pripažinimą turintys užsienio mokslininkai. Vienam projektui bus skiriama iki 1 mln. Eur.

Taigi bus suteikta galimybė mokslininkams iš užsienio prisikviesti, kad jie, sutelkę jėgas su mūsiškiais, galėtų mūsų šalyje vykdyti didelio biudžeto mokslinius tyrimus, siekdami aukštų MTEP rezultatų – tokių, kurie būtų naudingi verslui. Tokiu būdu mokslo idėjos bus perkeltos į gamybą – sukomercintos.

Kas gali siekti paramos?

Pagal veiklą „Mokslininkų iš užsienio pritraukimas vykdyti mokslinius tyrimus“ paramos gali siekti universitetai, mokslinių tyrimų institutai bei universitetų ligoninės, įrašyti į Atvirą informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemą AIKOS (www.aikos.smm.lt).

Jų partneriais, įgyvendinant projektus, gali būti įmonės (juridiniai asmenys), veikiančios mokslo ir studijų arba tik studijų srityse ir pastaruoju metu vykdančios MTEP veiklas.

Šio kvietimo projektams įgyvendinti numatyta skirti iki 14,48 mln. eurų. Vienam projektui numatytos lėšos – iki 1 mln. eurų, jo vykdymo trukmė – ketveri metai.

Už projekto pinigus bus finansuojamos ne tik mokslinio tyrimo vykdymo išlaidos, bet mokamas ir darbo užmokestis, taip pat bus dengiamos mokslinio tyrimo vadovo ir jo grupės narių persikėlimo, komandiruočių, kelionių ar stažuočių išlaidos.

Suburs tyrėjų komandas

Numatyta, kad mokslinio tyrimo vadovu gali būti mokslininkams, kuris be pertraukų ne mažiau kaip penkerius metus yra vykdęs MTEP ir šiuo metu (iki paraiškos teikimo dienos) gyventų ir dirbtų ne Lietuvoje.

Mokslinio tyrimo grupės nariais gali būti bet kurios šalies tyrėjai.

Pakviesti mokslininkai iš užsienio su mūsiškiais dalinsis patirtimi, ir taip Lietuvoje bus sudaryta galimybė įdiegti pažangius tyrimų metodus ir naujas praktikas.

Finansuoja Europos socialinis fondas

www.esinvesticijos.lt

www.lmt.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.