Aviacija ir farmacija – kaip susijungia dvi milijardinės pramonės

Saugumas, griežti reglamentai, pasaulinė rinka ir didelis pinigų srautas sudaro bendrą pagrindą dviem pramonėms, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo visiškai skirtingos – farmacija ir aviacija. Bene esminis jas jungiantis dalykas – tiek aviacija, tiek farmacija yra neatskiriamos mūsų kasdienio gyvenimo dalys.

 „ŽIA Valda“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis.
 „ŽIA Valda“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2018, 8:52 AM, atnaujinta Apr 11, 2018, 8:53 AM

Dar vienas labai svarbus sąsajos taškas – nepaprastai pelningos rinkos. Kiekvienais metais aviacijos pramonė sukuria milijardus pajamų. Kaip skelbia Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA), 2016 metais aviacijos pramonės pajamos siekė 736 milijardus dolerių. Tuo tarpu farmacijos pramonės pajamos buvo dar didesnės. Žurnalas „ACS Chemical Neuroscience” skelbė, jog tais pačiais metais pasaulinės farmacijos pramonės pajamos siekė maždaug 967 milijardus dolerių.

Griežtų įstatymų ir reglamentų kontroliuojamos sritys

„Daugiau nei 15 metų investuoju į įvairius verslus. Plėtodamas verslą aviacijos ir farmacijos srityse atradau tam tikras paraleles. Praėjo daugiau nei 100 metų po to, kai pirmieji aviacijos reglamentai tapo įstatymais. 1926 metais įsigaliojęs „Oro Prekybos Įstatymas“ pirmą kartą Jungtinėse Amerikos Valstijose nustatė federalinę atsakomybę, taip atverdamas kelią į daugiau reglamentų ir standartų registracijai, periodiniam patikrinimui, tinkamumui skraidyti ir daugeliui kitų dalykų. Taip pat vystėsi ir farmacijos pramonės reguliavimas. Kadangi tiek aviacija, tiek farmacija turi tiesioginį poveikį žmonių gyvybei ir saugumui – šioms pramonės šakoms skiriamas padidintas dėmesys.“, – teigia verslininkas, investicinės bedrovės „ŽIA Valda“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis.

Gedimino Žiemelio teigimu, farmacijos, kaip ir aviacijos, pramonė gali sukelti nemažai pavojų, jeigu ji nėra atitinkamai kontroliuojama. Būtent dėl šios priežasties Europai priklauso „Geros gamybos praktikos“ (GMP) ir JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sertifikatai. Kiekvienam gamintojui turi būti suteikta licencija, kad būtų galima vykdyti gamintojo veiklą, kitaip produktai nebus sertifikuoti pardavimui. „Jeigu norite vykdyti savo veiklą JAV rinkoje, privalote gauti FDA sertifikatą, o tai yra labai ilgas ir itin brangus projektas, kainuojantis apie 10-15 milijonų eurų. Nepaisant to, šios investicijos atveria kelią į pramonę, kurios vertė yra 450 milijardų dolerių. Kaip ir aviacijos srityje, jeigu norite tęsti ir plėsti savo verslą, privalote užtikrinti, kad jūsų produktas būtų visiškai saugus. Nesvarbu ar kalbama apie orlaivį, ar apie vaistus, tai turi būti 100% saugu”, – pabrėžė farmacijos holdingo „Pharnasanta Group“ steigėjas G. Žiemelis.

Skirtingos pramonės, tie patys veikimo principai

Nesvarbu, į kurią pramonę pakliūsi – aviaciją, farmaciją, IT – visur egzistuoja universalūs principai, kurių privalu laikytis. „Iš savo patirties galiu teigti, jog svarbiausias dalykas pradedant tarptautinį verslą yra rinkos, į kurią žengi, išmanymas. Turi būti pasiruošęs, atkaklus, užsispyręs – nepasiduoti susidūrus su pirmosiomis kliūtimis ir,. Žinojimas kur esi ir ką bandai pasiekti yra kelias į sėkmę“, – teigia Gediminas Žiemelis. Anot jo, ryžtas yra tikro verslininko savybė.

Žinoma, yra ir daugiau esminių dalykų, į kuriuos privalu atsižvelgti valdant tarptautinį verslą. Bene svarbiausi yra darbuotojai. „Įmonė yra joje dirbantys žmonės. Be lojalių darbuotojų, kurie yra pasiruošę investuoti save į kompanijos augimą, niekas nepavyks. Tik kvalifikuoti įmonės profesionalai gali sukurti aukštos kokybės produktą ar paslaugą“, – teigia G. Žiemelis.

Farmacijos pramonė, kaip ir aviacija, yra nepaprastai dinamiška. „ Ypač įdomu stebėti, kaip technologijų vystymasis turi tiesioginį poveikį farmacijos plėtrai. Šios pramonės vystymosi tempas yra tiesiog stulbinamas. Ligos, kurios anksčiau reiškė mirties nuosprendį, dabar jau yra išgydomos.“, – sako Gediminas Žiemelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.