Pramonininkai norėtų konkuruoti su kaimynais: pasakė, kas trukdo

Nors naujoji mokesčių reforma jau beveik ant nosies, pramonininkai susitiko su Vyriausybės nariais ir pateikė savo matymą, kokius sprendimus reikia priimti artimiausiu metu, siekiant užtikrinti valstybės konkurencingumą.

Darbininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Darbininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Minint Valstybės atkūrimo dieną Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje pakeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Minint Valstybės atkūrimo dieną Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje pakeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Robertas Dargis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Robertas Dargis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 12:13 PM

Bendrame Vyriausybės kabineto ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidiumo posėdyje buvo atkreiptas dėmesys į kylančius opiausius klausimus tam tikruose sektoriuose ir aptarti konkretūs pasiūlymai, kuriuos įgyvendinus būtų užtikrinta tvari valstybės ateitis.

„Mūsų verslo konfederacija pateikė siūlymų, kokios problemos trukdo veikti efektyviau. Peržiūrėjome, ką buvome pateikę pernai. 

Taip pat kalbėjome apie administracinę naštą, darbo apmokestinimo mažinimą. Gavome patikinimus, kad į daug dalykų bus atsižvelgta naujoje mokesčių reformoje, tačiau jos kol kas nematėme“, – po susitikimo su S.Skverneliu sakė LPK prezidentas Robertas Dargis.

Kaip jis teigė, pramonininkai Vyriausybės nariams pristatė savo narių požiūrį į verslo aplinkos, migracijos politikos ir talentų pritraukimo,  valstybės modernizavimo, skaitmeninimo ir inovacijų, darbo jėgos apmokestinimo, biurokratinės ir administracinės naštos mažinimo ir kt. sektoriuose kylančius opiausius klausimus bei pateikė konkrečius pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus būtų užtikrintas Lietuvos ekonomikos konkurencingumas.

Pasak LPK vadovo,  aktualiausios sritys, kuriose būtini pokyčiai, yra mokestinės ir verslo aplinkos gerinimas, švietimo sistemos kokybė, valstybės išteklių valdymas, biurokratinė našta, mokslo ir verslo bendradarbiavimas.

Verslo įmonių vadovų nuomone, didžiausios grėsmės įmonių plėtrai yra didėjančios sąnaudos, darbuotojų trūkumas, mažėjantis produktyvumas ir nestabili reguliacinė aplinka.

Pabrėžta ir šešėlinio verslo grėsmė, kuri iškreipia konkurencines sąlygas ir sukelia neadekvačius vartotojų lūkesčius. Būtina keisti esamą bedarbių pašalpų išmokų sistemą, nes dabar finansinė motyvacija bedarbiams grįžti į darbo rinką yra viena mažiausių ES. 

 

Susitikime atkreiptas dėmesys, kad įtampa darbo rinkoje yra pagrindinis investicijų ir ekonomikos augimo stabdis. Todėl yra būtina išlaikyti esamus talentus bei skatinti jų pritraukimą. Labai svarbu  iš esmės keisti požiūrį į darbo jėgos įsivežimą iš trečiųjų šalių ir pradėti galvoti ne „ar įsileisti“, bet „kaip prisikviesti“ ir kaip konkuruoti su Lenkija, Latvija ar Estija spartesnėmis ir paprastesnėmis procedūromis, siekiant prisitraukti darbuotojus iš kultūriškai artimų valstybių.

Kalbėta apie valstybės modernizavimo svarbą ir pristatyti pramonininkų pasiūlymai įkurti už e-Valstybės vizijos įgyvendinimą ir skaitmenizacijos politikos formavimą atsakingą  tarybą, reformuoti viešąjį administravimą, taikant skaitmenines technologijas, visomis priemonėmis skatinti Pramonės 4.0 platformos įveiklinimą.

Pramonininkai Vyriausybei išsakė pastabų dėl teisėkūros procedūrų, pabrėžiant, kad yra būtina verslą įtraukti į teisėkūros ir sprendimų priėmimo procesą ankstyvojoje stadijoje. Išreikšta viltis, kad bus įsiklausoma į verslo argumentus ir sprendimai bus priimami vadovaujantis ekonomine logika bei bus atliekamas sprendimų poveikio vertinimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.