Rimti priekaištai valdžiai – iš pirmosios vairavimo mokyklos Lietuvoje įkūrėjo lūpų

Sėkmingą vairavimo mokyklą Raseiniuose įkūręs verslininkas Sigitas Girdžius turi didelių priekaištų Vyriausybei. Vyras teigė žinantis, kodėl iš mūsų šalies emigruoja žmonės, galintys tapti puikiais verslininkais, tačiau pasirenkantys dirbti paprastais darbininkais žuvų, vištienos ar salotų fabrikuose kitose šalyse.

 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 „Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 7:26 PM

Įžvelgia didelių verslo problemų

„Būtų labai gerai, jei mums niekas netrukdytų“, - apie, anot jo, nuolat dirbtinai keičiamas verslo sąlygas ir taikomus perteklinius mokesčius verslui pasakojo S.Girdžius. 

„Man mokesčiai nėra baisūs. Bet tos institucijos, kurios užkrauna papildomus mokesčius, baugina. Juk galėčiau šiuos pinigus skirti atlyginimų kilimui, technikos įsigijimui“, - stebėjosi jis. 

Vyro teigimu, stebina ir šiuolaikinių save verslininkais vadinančių jaunuolių, švaistančių pinigus į kairę ir į dešinę, elgesys.

„Verslininkams būna ir geros, ir juodos dienos, tad visada savo sąskaitoje reikia turėti lėšų“, - įsitikinęs jis. 

Portalui Lrytas.lt jis papasakojo, kaip dar tik auštant Lietuvos Nepriklausomybei kone nuo nulio pradėjo savo verslą, o šiuo metu to moko ir jaunąją Lietuvos verslininkų kartą.

Pirmoji vairavimo mokykla Lietuvoje

1989 metais pirmąją privačią mokyklą „Automobilis“ įkūręs S.Girdžius kalbėjo nuo jaunystės domėjęsis automobiliais. Vyrą traukė ne tik vairavimas, bet ir mokymas.

O Lietuvos Nepriklausomybės aušroje jam kilo idėja įkurti verslą – įsteigti vairavimo mokyklą

„Buvau jaunas ir entuziastingas. Panorau turėti savo mokyklą. Parašiau raštą į Maskvą. Gavau atsakymą, kad galiu kurti kooperatyvą ir taip įsteigiau pirmąją Lietuvoje vairavimo mokyklą“, - kalbėjo jis. 

Pradžia – be cento kišenėje

S.Girdžius pasakojo, kad verslo pradžiai neturėjo nė cento kišenėje: „Jokio pradinio kapitalo. Žmona man pabaksnojo į smilkinį pirštu ir paklausė, kam man to reikia“. 

Tačiau, juokdamasis pasakojo verslininkas, jo zodiako ženklas – avinas: „ Ir todėl esu labai užsispyręs“.

S.Girdžius papasakojo, kokiu būdu gavo patalpas vairavimo mokyklai. 

Prieš įkurdamas verslą, vyras dirbo vairavimo dėstytoju profesinėje mokykloje Raseiniuose.

„Čia buvo kelių eismo taisyklių dėstytojas, kuris, matydamas, kad puikiai mokau, patikėjo kelis kabinetus“, - prisiminė verslininkas. 

Tiesa, kalbėjo S.Girdžius, už patalpas netrukus teko šiek tiek sumokėti, tačiau tai įvyko jau po to, kai į kišenę ėmė byrėti ir pinigai. Be to, anot jo, ir mokesčiai buvo taikomi simboliniai.

Staigi sėkmė neaplankė ir turtus verslininkas susikrovė ne iš karto, tačiau su laiku įmonė suklestėjo. 

„Ilgainiui gavau sklypą, pasistačiau pastatą, nutiesiau mokymo aikštelę“, – kalbėjo jis. 

S.Girdžius yra vienintelis vairavimo mokyklos akcininkas. 2016 metais įmonės apyvarta siekė nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. eurų.

Kritika jaunųjų verslininkų kartai

Jam nesuprantamas šių laikų jaunosios verslininkų kartos elgesys, kurie, anot jo, vos pradėję uždirbti pinigus, ima juos laidyti.

„Kartais Darbo birža atsiunčia žmonių, kurie mokosi, kaip įsteigti verslą. Su jais diskutuojame. Jaunųjų verslininkų požiūriu reikia turėti gerą mašiną, susilaižyti plaukus. O aš, nors jau ir senjoras, važinėju dar su 2002 metų automobiliu. Tik visai neseniai leidau sau nupirkti geresnį automobilį žmonai.Aš nebijau su guminiais batais sėstis į traktorių ir važiuoti“, - atviravo S.Girdžius. 


Įžvelgia verslo problemų

Tačiau verslininkas įsitikinęs: daug didesnių problemų esti ne dar tik besimokančio jaunimo, tarp kurių pasitaiko ir tikrų šviesulių, galvose, o šalies valdymo struktūroje.

Jo teigimu, dėl milžiniško Lietuvos biurokratinio aparato verslui išpučiami mokesčiai. 

Pagal Mokesčių administravimo įstatymą, mokesčių administratorius privalo vadovautis protingumo ir teisingumo kriterijais. Tačiau, S.Girdžiaus nuomone, tai realybės neatitinka.

Verslininkas pateikė pavyzdį, kad nors, jo manymu, mokymų sritis turėtų būti patikėta tik Švietimo ministerijai, nusprendžiama, kad reikalingas ir kitų valstybės įstaigų įsikišimas. Labiausiai jį piktina tai, kad šios, jo teigimu, renka sau per didelius mokesčius.

„Kai kurios institucijos tuo naudojasi, nes joms tokiu atveju pavesta tvarkyti ir savo taikomus papildomus mokesčius“, - apie tai, kaip verslininkai, jo teigimu, apkraunami nepagrįstai dideliais mokesčiais, pasakojo S.Girdžius.

Kaltinimų kratosi

Tačiau Valstybinės mokesčių inspekcijos Rūtos Asadauskaitės teigimu, ne mokesčių administratorius priima sprendimus apie mokesčių įstatymus. Tai yra Seimo ir Vyriausybės kompetencija. 

„Mokesčių administratorius vykdo savo funkcijas ir įgyvendina teisės aktus, kurie yra priimami“, - portalui Lrytas.lt komentavo ji.

Pagal Mokesčių administravimo įstatymą, mokesčių administravimo veiksmus yra gali atlikti Valstybinė mokesčių inspekcija, Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija bei jos įgaliotos institucijos.

Kompetencijų vertinimą, už kurį gauna atlygį, S.Girdžiaus įmonėje atlieka ir Žemės ūkio rūmai.

„Žemės ūkio rūmai nerenka mokesčių iš mokymo institucijų, bet atlieka kompetencijų vertinimą, už kurį (...) gauna atlygį“, - teigė Žemės ūkio rūmų Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vedėja Sonata Kisielienė. 

Mokesčiai – už licencijas 

Mokesčių iš profesinį mokymą vykdančių įmonių, taigi, ir iš S.Girdžiaus įmonės, surinkimą administruoja ir Švietimo ir mokslo ministerija.

„Kadangi Švietimo ir mokslo ministerija Vyriausybės nustatyta tvarka išduoda licencijas vykdyti formalųjį profesinį mokymą, ji taip pat administruoja šio mokesčio surinkimą.

Valstybės rinkliava imama už licencijos vykdyti formalųjį profesinį mokymą išdavimą, papildymą, patikslinimą ar dublikato išdavimą. Mokestis už šias paslaugas imamas vieną kartą, tai nėra nuolatiniai, periodiniai mokesčiai“, - rašoma Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovų atsiųstame atsakyme. 

Pažymima, kad valstybės rinkliavą įmonės sumoka ne į ministerijos, o į Valstybės mokesčių inspekcijos sąskaitą. Patikrinusi, ar mokestis sumokėtas, ŠMM išduoda ar patikslina licenciją“, - rašoma lrytas.lt atsiųstame Švietimo ir mokslo Komunikacijos skyriaus atstovų atsakyme.
Mokesčiai skatina emigraciją
Anot S.Girdžiaus, dėl perteklinių mokesčių dalis verslą pradėti norinčių žmonių meta šią svajonę ir emigruoja. S.Girdžius įsitikinęs, kad taip sulig kiekvienu emigruojančiu potencialiu verslininku Lietuva praranda galimybę tapti klestinčia valstybe.
Lietuvos statistikos departamento  duomenimis, 2016 metais iš Lietuvos emigravo apie 118 tūkst. gyventojų. 
Europos migracijos tinklas skelbia, kad apie 72 proc. visų emigrantų yra 15 - 44 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.