Vaistinių ligoninėse pataisos stūmėjai įspėjimų negirdi

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės įregistruota Farmacijos įstatymo pataisa gali nukelti į praeitį.

 Vaistinių ligoninėse pataisos stūmėjai įspėjimų negirdi.<br> LR archyv. nuotr. 
 Vaistinių ligoninėse pataisos stūmėjai įspėjimų negirdi.<br> LR archyv. nuotr. 
Irena Degutienė teigia, kad toks sprendimas vaistų kainų tikrai nesumažins. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Irena Degutienė teigia, kad toks sprendimas vaistų kainų tikrai nesumažins. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 9:16 AM

Siūloma, kad dabar vaistais prekiauti iš viso negalinčios ligoninių vaistinės aptarnautų ne tik pacientus, bet ir praeivius.

Po svarstymo Seimas jau pritarė tokiam projektui. Tačiau opozicija įtaria, kad tai tebus galimybė ligoninėms imtis verslo.

Nors kilo nemažai argumentuotų diskusijų, ar tai tikrai mažins kainas, Seimas prašyti Vyriausybės išvados nenorėjo.

Prieštarauja Konstitucijai

Seimo Teisės departamentas, vertindamas šį projektą, patikino, kad tai ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir iškreipia konkurenciją.

Seimo Europos teisės departamentas pridūrė, kad toks sprendimas pažeistų netgi stojimo į ES sutartį, o tai galėtų reikšti Lietuvai milžiniškas baudas.

„Siūlomas reguliavimas iš esmės reikštų, kad iš valstybės biudžeto galėtų būti steigiamos vaistinės, kurios rinkoje veiktų tokiais pat pagrindais kaip ir privačių juridinių asmenų steigiamos visuomenės vaistinės.

Tokiais atvejais valstybės biudžeto lėšų panaudojimas ūkinei veiklai vykdyti suteiktų ligoninės vaistinėms pranašumą prieš privačias rinkoje veikiančias vaistines“, – rašoma pastarojo departamento išvadoje.

Išvada – visai nepalanki

Konkurencijos taryba dar praėjusiais metais išnagrinėjo Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas Farmacijos įstatymo pataisas ir paskelbė nepritarianti iniciatyvai steigti valstybinį vaistinių tinklą.

„Atkreipėme dėmesį, kad projekto rengėjai siūlo kraštutines priemones – valstybės dalyvavimą versle, tačiau nevertina pasekmių rinkai.

Jie neįvertino, kad dėl valstybės pasiryžimo aktyviai dalyvauti prekybos vaistiniais preparatais veikloje atsiranda įvairių teisinių ir ekonominių rizikų“, – teigė Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė.

Ji apgailestavo, kad į Konkurencijos tarybos išvadas nėra atsižvelgiama. „Valstybės institucijos pamiršta, kad pagrindinė jų pareiga yra kurti žaidimo rinkoje taisykles ir prižiūrėti, kaip jų laikomasi.

Pačioms tiesiogiai ar per savo įsteigtus subjektus dalyvauti rinkoje ir taip neva didinti konkurenciją – ne jų priedermė“, – teigė J.Šovienė.

Kainų tikrai nesumažintų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Irena Degutienė teigė, kad tokia idėja mažina konkurenciją.

„Aš manau, kad lygiai tą pat galima padaryti pateikus sąrašą, kokių vaistų reikia dienos stacionare besilankantiems pacientams. Ir klausimas jau būtų išspręstas.

Bet grįžimas į praeitį steigiant valstybines vaistines pirmiausia yra konkurencijos principų pažeidimas. Tai kur tuomet yra laisvoji rinka?“ – stebėjosi parlamentarė.

I.Degutienės nuomone, tokios pataisos vaistų kainų niekaip nesumažins.

Autorius trūkumų nemato

Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis teigė, kad toks sprendimas kaip tik didins konkurenciją. „Savaime aišku, kad ir mažins kainas. Kuo didesnė konkurencija, tuo mažesnės kainos“, – sakė parlamentaras.

Jis nesutiko, kad tokios vaistinės bus proteguojamos.

„Nemanau, nerandu jokių argumentų, kad konkurencija būtų neteisinga. Tai privačios vaistinės, kurios turi kažkokias sąlygas prekiauti vaistais ligoninėse, galbūt šiek tiek iškreipia tą konkurenciją, nes turi ypatingas sąlygas“, – tvirtino Seimo narys.

Paklaustas, ar tai neatrodo kaip valstybinė įmonė, su kuriomis dabartiniai valdantieji yra pažadėję kovoti, parlamentaras buvo ramus.

„Per rinkimų kampaniją mes skelbėme, kad galbūt reikia valstybinių vaistinių tinklo, bet šitaip mes radome sprendimą, kad nereikia nieko kurti. Mes tiesiog duodame daugiau teisių toms vaistinėms, kurios dabar yra“, – teigė jis.

Tačiau Valstybės kontrolė dar praėjusių metų pradžioje paskelbė išvadas dėl valstybinių įmonių valdymo: nustatyta, kad dalis viešajame sektoriuje veikiančių įmonių ir įstaigų nekuria pridėtinės vertės valstybei, o tam tikrais atvejais teikia naudą tik pačioms įmonėms, viešosioms įstaigoms ar net privačių asmenų grupėms.

Bet net ir išgirdęs apie Valstybės kontrolės tyrimą R.Karbauskis dar kartą paaiškino, kad problemų tikrai nemato.

Vyriausybės laukti neketina

Dėl šio priėmimo parlamentarai dar turės balsuoti per posėdį, kuris vyks birželio 26 dieną. Pagrindiniu komitetu paskirtas Sveikatos reikalų komitetas.

Kita daug aistrų keliančios pataisos rengėja Agnė Širinskienė, pristatydama projektą Seimo salėje, teigė, kad tokia rinka gali būti konkurencinga: „Tai yra alternatyvi galimybė įsigyti vaistų, tikėtina, pigiau.“

Konservatorius Mykolas Majauskas parlamentarės pasiteiravo, gal jai norėtųsi steigti ir dar didesnes valstybines įmones.

„Puikiai suprantame, kad valstybinėms institucijoms ir reikalavimai kitokie, ir sąnaudos skaičiuojamos kitaip. Bet yra ir daugiau sričių, kuriose kainos yra didelės.

Tad ar negalvojate plėstis ir į kitas sritis – alkoholio parduotuves, cigarečių, duonos parduotuvės?“ – A.Širinskienės klausė konservatorius.

M.Majauskas dėl šio įstatymo projekto paprašė sulaukti ir Vyriausybės išvados, bet po balsavimo pasiūlymas buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.