Italijoje – juoda diena: krizė vis labiau skleidžiasi

Euras antradienį krito iki dešimties mėnesių minimumo, o investuotojai ėmė pardavinėti valiutą po masinio išpardavimo Italijos skolų rinkoje, rašo „Reuters“.

 Gilėjanti politinė krizė Italijoje paskatino pardavinėti turtą šalies rinkose, o kai kurie analitikai teigia, kad antradienio įvykiai bent dalinai primena 2010-2012 m. euro zonos skolų krizę.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
 Gilėjanti politinė krizė Italijoje paskatino pardavinėti turtą šalies rinkose, o kai kurie analitikai teigia, kad antradienio įvykiai bent dalinai primena 2010-2012 m. euro zonos skolų krizę.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 4:53 PM, atnaujinta May 29, 2018, 6:33 PM

Gilėjanti politinė krizė Italijoje paskatino pardavinėti turtą šalies rinkose, o kai kurie analitikai teigia, kad antradienio įvykiai bent dalinai primena 2010-2012 m. euro zonos skolų krizę.

Tačiau krizės įtaka daugiausia jaučiama buvo ne valiutų, o skolų rinkose – Italijos obligacijos antradienį patyrė blogiausią dieną per pastaruosius 25 metus – skirtumas tarp Vokietijos ir Italijos 10-ies metų trukmės obligacijų pelningumo pasiekė didžiausią lygį nuo 2013 m. birželio. Specialistai pažymi, kad šis reiškinys demonstruoja investuotojų nerimą dėl situacijos Italijoje bei galimų jos pasekmių visai euro zonai.

Po nesėkmingo populistų bandymo suformuoti vyriausybę Italijoje, panašu, vyks nauji parlamento rinkimai. Investuotojai baiminasi, kad naujoje rinkimų kampanijoje bus jaučiamas dar didesnis susipriešinimas, o rinkimai atneš euroskeptišką vyriausybę.

Dėl nerimą keliančios politinės situacijos euras dolerio atžvilgiu šį mėnesį prarado apie 4 proc. vertės. Antradienį valiuta pirmą sykį nuo 2017 m. lapkričio krito žemiau 1,16 dolerio ribos ir iki 10-ies mėnesių minimumo – 1,1510 euro už dolerį.

Dolerio, savo ruožtu, pašoko iki pusseptinto mėnesio maksimumo – 95,025 punkto, nors Japonijos jenos atžvilgiu valiuta atpigo 0,6 proc., iki 108,730 jenos.

Blogiausia diena nuo 1992 metų

Gilėjanti politinė krizė Italijoje, kuri yra trečia didžiausia euro zonos ekonomika, pakurstė turto išpardavimą šalies rinkose, rašo „Reuters“.

Trumpalaikių Italijos obligacijų pelningumas antradienį pašoko iki aukščiausio taško nuo 1992-ųjų, o šalies ir visos euro zonos bankų akcijos patyrė blogiausią dieną nuo 2016 m. rugpjūčio mėnesio.

Chaosas rinkoje prasidėjo po to, kai Italijos prezidentas Sergio'us Matarella laikinuoju šalies ministru pirmininku paskyrė buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistą Carlo'ą Cottarellį, kurio užduotis bus prižiūrėti naujų rinkimų procesą bei priimti biudžetą.

Investuotojai baiminasi, kad po naujų rinkimų populistinės partijos įgaus stipresnį mandatą, o euroskeptiškos nuotaikos Italijoje dar labiau sustiprės.

Savo ruožtu šalies centrinio banko pirmininkas antradienį perspėjo, kad Italija yra „per kelis mažus žingsnius“ nuo investuotojų pasitikėjimo praradimo.

Tuo tarpu reitingų agentūra „Moody's“ perspėja, kad Italijos kredito reitingas greičiausiai bus sumažintas, jei naujoji šalies vyriausybė vykdys neatsakingą biudžeto politiką.

Smukdo JAV akcijas

JAV akcijos antradienio prekybos pradžioje krito dėl politinės krizės Italijoje, sukėlusios naują nežinomybės bangą finansų rinkose.

Nuskambėjus antradienio prekybą skelbiančiam varpui, „Dow Jones Industrial Average“ indeksas krito 0,8 proc., iki 24 549,50 punkto. Platusis „S&P 500“ indeksas smuktelėjo 0,7 proc., iki 2 701,38 punkto, o daugiausiai technologijų įmones sąraše turintis „Nasdaq Composite“ krito 0,5 proc., iki 7 395,47 punkto.

Italijos prezidentas Sergio Mattarella blokavo „Penkių žvaigždžių judėjimo“ ir „Lygos“ pasiūlytą vyriausybę bei į šalies politinį gyvenimą įpūtė dar daugiau nežinomybės.

Investuotojai baiminasi, kad po naujų rinkimų populistinės partijos įgaus stipresnį mandatą, o euroskeptiškos nuotaikos Italijoje dar labiau sustiprės.

Be to, rinkoms nerimą kelia ir situacija Ispanijoje, kur šią savaitę bus balsuojama dėl nepasitikėjimo ministru pirmininku Marianu Rajoy'umi.

„Šie įvykiai paskatino nerizikingus prekybininkų veiksmus Europoje, o skeptiškos nuotaikos persikėlė ir į pasaulines rinkas, kurios, be to, dar turi taikytis ir su nežinomybe dėl prekybos, diplomatinių reikalų su Šiaurės Korėja bei dėl stiprėjančio dolerio kylančiais iššūkiais besivystančioms ekonomikoms“, – sakė „Briefing.com“ analitikas Patrickas O'Hare'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.