Turkijos statybų milžinę Kaunas veja iš stadiono konkurso

Turkijos statybų milžinui „Kayi Construction“ Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos konkurse pralaimėję vietos verslininkai susivienijo su politikais ir siekia sužlugdyti projektą. Tokia jo baigtis labiausiai pakenktų kauniečiams.

„Kayi Construction“ prezidentas plėtrai M.Toprakas įsitikinęs, kad konkurentai nesugebėtų pigiau ir kokybiškai rekonstruoti pagrindinio Kauno stadiono.<br>A.Karaliūno nuotr.
„Kayi Construction“ prezidentas plėtrai M.Toprakas įsitikinęs, kad konkurentai nesugebėtų pigiau ir kokybiškai rekonstruoti pagrindinio Kauno stadiono.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 2:33 PM, atnaujinta Jun 12, 2018, 2:34 PM

Konkurso komisija palankiausiai įvertino žinomos Turkijos grupės „Kayi Construction“ pasiūlymą, kuriuo įsipareigojama per 20 mėnesių stadioną ir visą sporto kompleksą rekonstruoti už 34,95 mln. eurų.

Antroje vietoje liko Vilniuje registruota bendrovė „Versina“, kurios sąmata buvo maždaug puse milijono eurų didesnė. Komisijos sprendimą teismui apskundė iš konkurso pašalinta Lietuvos įmonė „LitCon“, o netrukus – ir bendrovė „Versina“.

Vėliau viešojoje erdvėje pasklido kai kurios Turkijos įmonės pasiūlymo detalės, neva keliančios rimtų abejonių dėl kai kurių tarifų pagrįstumo.

Vienas labiausiai aptarinėjamų dalykų – statybų aikštelės įrengimas, kuris įvertintas daugiau kaip 4,5 mln. eurų.

Lietuvoje viešintis bendrovės „Kayi Construction“ prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas tikino galintis nesunkiai pagrįsti pateiktus skaičiavimus.

Jis nurodė, kad techniniame projekte yra numatyti tik apytiksliai plotai ir kiekiai, kurie aiškiai neatitinka realių poreikių.

Pavyzdžiui, bendras buitinių patalpų plotas nurodomas vos 315 kvadratinių metrų.

Tačiau faktinis darbuotojams reikiamų patalpų plotas viršys 1500 kvadratinių metrų, nes taip tiekėjas planuoja užtikrinti darbuotojų teises ir laiku įvykdyti projektą.

Turkijos įmonės atstovai neįsivaizduoja, kaip galima 350–400 darbuotojų reikiamus darbo įrankius bei medžiagas sutalpinti į vos 15 kvadratinių metrų ploto sandėlį.

Apskaičiuota, kad įrankiams ir medžiagoms laikyti reikės ne mažiau kaip 150 kvadratinių metrų, o tai atitinka 10 konteinerių.

Laikinos tvoros ir plėvelės dangos dydis apskaičiuotas pagal faktinį tvoros ilgį, įskaitant ir atskirai aptvertas statybos vietas, pavienes darbų zonas, nes rekonstrukcija bus vykdoma visoje 7,5 hektaro ploto stadiono teritorijoje.

„Kayi Construction“ specialistų skaičiavimais, šiame objekte reikės daugiau kaip 1000 metrų laikinų tvorų įvairioms statybų zonoms atitverti, o techniniame projekte nurodytas 306 metrų ilgis yra aiškiai per mažas.

Pasak M.Toprako, tokių apytikslių skaičių, neatitinkančių realių poreikių, yra labai daug, tačiau Kauno savivaldybei pateiktas aiškus ir išsamus paaiškinimas šiuo klausimu.

Negana to, turkai darbus ketina organizuoti taip, kaip niekas iki šiol Lietuvoje nedarė, o tai net galėtų būti ir gera pamoka lietuviams.

M.Toprakas, kalbėdamas apie savo atstovaujamą įmonę, nurodė, kad ji yra labai didelė ir ilgalaikę patirtį turinti tarptautinė statybų bendrovė, kuri per visą savo gyvavimo laikotarpį (įkurta 1991 metais) įvykdė daugybę panašių statybos rangos darbų įvairiose pasaulio šalyse.

Užmegzti glaudūs ryšiai su tarptautiniais klientais – IKEA, „Volkswagen“, „Renault“, „Beko“, „Accor Group“, „Marriott“, „Mayr Melnhof“, „ECE Projektmanagement“, ASAL, „Pirelli“, „Koc“, „Gestamp“, „Migros“, „Globus“, „Vestel“, „Mega“ grupe, „Tatneft“.

Patirtis ir taikomi metodai leidžia „Kayi Construction“ sėkmingai konkuruoti su kitomis pasaulio įmonėmis įvairiuose projektuose ir atpiginti jų vykdymo bei administravimo išlaidas.

Nors Kauno savivaldybės atstovai ketino pasirašyti sutartį su „Kayi Construction“, nepaisydami teisinių ginčų, parašai sutartyje kol kas nesudėti.

– Ar tikitės pasirašyti sutartį dėl S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Toprako.

– Tikrai nežinau. Mes geriausiai padarėme viską, ką galėjome, mes norime dirbti ir galime labai kokybiškai padaryti tai, ką įsipareigojome.

Jeigu bus pasirašyta sutartis su „Kayi Construction“, nebus jokių problemų, jokių klaidų.

Viskas bus daroma kokybiškai, profesionaliai, kaip ir visame pasaulyje.

– Kai kurios sąmatos skaičiavimų eilutės sukėlė abejonių tiek Kauno savivaldybės atstovams, tiek konkurentams. Kaip manote, kodėl?

– „Kayi Construction“ pasiūlyta galutinė kaina yra geriausia, o tai yra svarbiausia.

Viskas priklauso nuo to, kaip organizuojamas darbas.

Mūsų darbuotojai gyventų stadiono prieigose, ir tai irgi būtų garantija, kad darbus baigsime laiku ir iki galo.

Jei norima stadioną pastatyti per 20 mėnesių, taip pat turime suvaldyti finansinius srautus. Ir taip suvaldyti, kad procesas vyktų vienu metu pasitelkiant mažiausiai 350–400 žmonių.

Darbas vyktų ištisą parą 20 mėnesių be jokios pertraukos. Jeigu darbą pradėtume šią vasarą, užtektų 18 mėnesių.

– Konkurentai pateikia vieną poziciją ir aiškina, esą Turkijos įmonė statys auksinį 15 kvadratinių metrų ploto sandėlį.

– Labai gaila, kad viešai publikuojamos pozicijos yra iškarpomos sąmoningai nutylint, kad nurodomi kiekiai yra apytiksliai ir pats tiekėjas turi numatyti realius kiekius.

Atsakydamas į viešą kainų paskelbimą noriu paklausti, kiek mūsų konkurentai yra patyrę statyti tokius objektus, jeigu mano, kad gali darbo įrankius, kurių reikia stadionui rekonstruoti, laikyti 15 kvadratinių metrų ploto patalpoje?

Savivaldybė techniniame projekte yra numačiusi preliminarius kiekius.

Ji numatė įrankiams laikyti 15 kvadratinių metrų ploto patalpą, tačiau tai neįmanoma.

Arba kokias darbo sąlygas konkurentai ketina sudaryti darbuotojams jiems priskyrus vos 132 kvadratinius metrus laikinų buitinių patalpų?

Žiniasklaidoje buvo nuslėptas faktas, kad pirkimo dokumentų pastabose nurodoma, kad tai – preliminarūs skaičiavimai, kurie turi būti tikslinami, ir rangovas, vertindamas projektą, turi savo rizika įvertinti darbų sąnaudas.

Būtent tai mes darome ir pateikiame realius skaičiavimus, o ne bet kokius, siekdami laimėti konkursą bet kokia kaina.

Tai apsaugo savivaldybę nuo galimo kainos išaugimo. Konkurentai praleido šią svarbią poziciją, o savo išlaidas greičiausiai perkėlė į kitas pozicijas.

Tik taip galima paaiškinti, kodėl jų pasiūlyta galutinė kaina yra gerokai didesnė.

Ten, kur galima, turime skaičiuoti realų kiekį.

Esame suskaičiavę, kad iš tikrųjų mums reikės mažiausiai 60–70 konteinerių.

Stadiono prieigose reikės sukurti visą infrastruktūrą – tai valgyklos, tualetai, gyvenamosios patalpos, poilsio zonos, įrankių laikymo vietos.

Tiksliai suskaičiavome, kiek visko reikės sklandžiam darbui, ir tai yra svarbiausia, todėl gali susidaryti įspūdis, kad parengiamiesiems darbams numatytos labai didelės pinigų sumos.

– Kodėl konkurentai pateikė brangesnius pasiūlymus, jeigu jie įsitikinę, kad šiose pozicijose galėtų išleisti mažiau?

Jiems apsiskaičiavus šis projektas bus sužlugdytas.

– Statybų srityje dirbantys žmonės puikiai viską supranta, tačiau daugelį dalykų nutyli ir skleisdami dezinformaciją iškreipia tikrąjį vaizdą.

Štai bendrovė „LitCon“ pasiūlė 60 tūkst. eurų mažesnę stadiono statybos kainą, tačiau ji nenumatė vienos perdangos, be kurios neįmanoma pastatyti stadiono. Nieko nuostabaus, kad ši bendrovė buvo pašalinta iš konkurso.

– Kokiose srityse specializuojasi įmonė, ar turi patirties statyti stadionus?

– „Kayi Construction“ yra labai didelė bendrovė, ji patenka tarp 200 didžiausių statybos įmonių pasaulyje.

Dirbame trijuose žemynuose, vykdėme daugiau kaip 300 projektų. Turkijoje pastatėme ir valdome per 50 ligoninių.

Prieš 28 metus įkurta įmonė taip pat stato viešbučius, naftos perdirbimo įmones, elektrines, įrengė „Volkswagen“ ir „Renault“ gamyklas. Vilniuje pastatėme prekybos centrą „Ozas“.

Šiuo metu esame užsitikrinę užsakymų, kurių vertė siekia 1,5 mlrd. JAV dolerių (apie 1,3 mlrd. eurų).

Kaune stadionas būtų 15 tūkstančių vietų – tai labai nedidelis objektas. Jeigu mes pasirašysime sutartį, tai bus vienas mažiausių mūsų projektų. Pastaruoju metu stadionus statėme Turkmėnijoje, Afganistane.

– Ar dalyvautumėte naujame stadiono rekonstrukcijos konkurse, jeigu Kauno savivaldybė sumanytų jį skelbti?

– Turėtume gerai pagalvoti ir įvertinti visas aplinkybes. Susidūrėme su netikusia patirtimi. Kitos bendrovės žaidžia negarbingą žaidimą – viešina mūsų pasiūlymo, įgūdžių bei patirties detales.

Jeigu konkurentai teigia, kad mes skaičiavome neteisingai, privėlėme klaidų ar sąmoningai išpūtėme sąmatą, kodėl jie nepasiūlė mažesnės kainos? Sutikite, tai logiškas klausimas.

Visas tas delsimas niekam nenaudingas, o naujas stadionas labiausiai reikalingas Kauno gyventojams.

Bijoma galingo konkurento iš užsienio

Gintaras Černiauskas

Bendrovei „Kayi Construction“ atstovaujantis teisininkas

„Sprendžiant S.Dariaus ir S.Girėno sporto komplekso likimą Kaunui tenka laikyti sunkų konkurencijos su sostine egzaminą.

Kaunas turi geresnę areną, sparčiai augančią laisvąją ekonominę zoną, o dabar – ir puikią progą įgyvendinti projektą, kurio Lietuvoje niekaip nepavyksta išjudinti tris dešimtmečius.

Kalbu apie galimybę įrengti europinius standartus atitinkantį stadioną.

Kita svarbi aplinkybė – į Lietuvos statybų rinką ateinantis labai pajėgus užsienio žaidėjas. Šalies viduje konkurencija ir taip didelė, o naujas veikėjas dar padidintų įtampą.

Nė viena statybos bendrovė nenori, kad įsitvirtintų pajėgus rinkos žaidėjas, turintis daug patirties ir išteklių įvairiose srityse.

Panašiai nutiko prekybos sektoriuje – niekas iš vietos prekybininkų nelaukė garsių tarptautinių tinklų IKEA ar „Lidl“ atėjimo į Lietuvą.

„Kayi Construction“ pasiūlytas stadiono rekonstrukcijos projektas yra pats geriausias – darbus siūloma atlikti greitai, kokybiškai ir už mažiausią kainą.

Būtent tokius svarbiausius kriterijus buvo iškėlusi konkursą rengusi Kauno savivaldybė.“

1,3

Už tiek milijardų eurų Turkijos statybų bendrovė „Kayi Construction“ yra užsitikrinusi užsakymų visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.