Vokietija dėl fipronilo baimės išima iš prekybos olandiškus vištų kiaušinius

Vokietijos institucijos iš parduotuvių lentynų pašalino apie 73 tūkst. vištų kiaušinių iš Olandijos, kurie, kaip buvo nustatyta, yra užteršti fipronilu – tuo pačiu insekticidu, dėl kurio pernai kilo didžiulis maisto skandalas.

Kiaušiniai.<br>V.Ščiavinskas
Kiaušiniai.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 4:58 PM

Žemutinės Saksonijos žemės ūkio ministerija pranešė, kad užterštų kiaušinių partija buvo pristatyta iš vienos Nyderlandų ekologiškų prekių įmonės, ir patikino, kad žmonių sveikatai šiuo metu negresia jokio pavojaus.

Nustatytas fipronilo kiekis viršija Europos Sąjungos (ES) įstatymuose nustatytas ribas, tačiau yra „kur kas žemesnis už lygį, dėl kurio būtų kilęs pavojus sveikatai“, pareiškė ministerija.

Užteršti kiaušiniai buvo aptikti per eilinį patikrinimą pakavimo centre Žemutinės Saksonijos Vechtos mieste, pažymėjo ministerija ir pridūrė, kad Nyderlandų institucijoms buvo pranešta apie šį atvejį.

Kiaušiniai iš prekybos išimami šešiose Vokietijos žemėse.

Šis atvejis priminė pernai kilusį fipronilo skandalą, kai 45 šalyse visame pasaulyje teko sunaikinti milijonus insekticidu užterštų kiaušinių.

Dauguma tų kiaušinių buvo pagaminti Belgijos ir Nyderlandų ūkiuose. Dėl to tarp šių dviejų šalių ir jų kaimyninių valstybių įsiplieskė ginčas, nes paaiškėjo, kad pareigūnai apie šią problemą žinojo kur kas anksčiau negu apie ją buvo pranešta.

Fipronilas paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau Europos Sąjungoje (ES) jį uždrausta naudoti maisto pramonėje.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad dideliais kiekiais fipronilas gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio