Įprato dykaduoniauti – rusai nenori tokios reformos

Praėjusią savaitę per Rusiją nuvilnijo mitingų banga. Kone visuose šalies regionuose jau vyko arba dar planuojamos rengti akcijos, nukreiptos prieš valdžios sumanytą reformą – pensinio amžiaus didinimą.

 Praėjusią savaitę per Rusiją nuvilnijo pensininkų mitingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Praėjusią savaitę per Rusiją nuvilnijo pensininkų mitingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Praėjusią savaitę per Rusiją nuvilnijo pensininkų mitingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Praėjusią savaitę per Rusiją nuvilnijo pensininkų mitingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jul 2, 2018, 1:28 PM

Kaip pareiškė Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas, įgyvendinus reformą vyrams pensinis amžius šoktelėtų nuo 60 iki 65 metų, o moterims – nuo 55 iki 63 metų.

Birželio 22 dieną Krasnojarsko krašto profesinių sąjungų federacija jau surengė mitingą, kuriame dalyvavo tūkstantis žmonių.

Susirinkusieji skandavo: „Ne – reformai“, laikė rankose plakatus su užrašais: „Norėtume gyventi iki pensijos“.

Vadovai ėmėsi sankcijų

Kai kur vietos valdžia uždraudė protestus.

Novosibirsko apskrities vadovai aiškino, kad imtis sankcijų paskatino esą internete pasirodę raginimai surengti maištą, o Samaros apskrityje mitingų rengti neleista dėl Rusijoje vykstančio Pasaulio futbolo čempionato.

Įdomu tai, kad Rusijos pensininkų partijos vadovas Nikolajus Čebotariovas pareiškė palaikantis pensijų reformą. Nieko nuostabaus, nes būdamas 63-ejų partijos lyderis jau 13 metų gauna neblogą pensiją kaip atsargos pulkininkas.

Kad negalima kritikuoti naujų užmojų, nurodė ir Kremlių palaikančios partijos „Vieningoji Rusija“ tarybos sekretorius Andrejus Turčiakas. Jis jau įgijęs teisę į lengvatą – išeiti į pensiją anksčiau.

Bet kas gresia tiems, kurie nesutinka su reforma, A.Turčiakas nepatikslino.

Miršta nesulaukę pensijos

Itin griežtai pensinio amžiaus didinimui prieštarauja didžioji dalis Rusijos žiniasklaidos. Laikraštis „Trud“ priminė, kad beveik pusė vyrų 65 metų tiesiog nesulaukia – 46 proc. jų miršta anksčiau.

Vidutinė rusų vyrų gyvenimo trukmė siekia 66,5, o moterų – 77 metus. Be to, nerimauti rusus skatina tai, kad šalyje įprasta prieš pensiją netekti darbo.

Tam pritarė įdarbinimo įmonių atstovai: anot jų, sulaukus 45–50 metų Rusijoje labai sunku įsidarbinti. O ekspertai prognozuoja, jog netrukus vis daugiau darbuotojų pakeis šiuolaikinės technologijos.

Užsitikrino lengvą ateitį

Žibalo į laužą įpylė ir ekonomikos ministras Maksimas Oreškinas. Jis pareiškė, kad darbo rinkoje įsigalės principas „išeik arba tobulėk“. O tai reiškia, kad, užuot gavę pensiją, Rusijos senukai turės išgyventi iš bedarbio pašalpos – daugiausia 4900 rublių (67 eurai) per mėnesį.

Ekonomikos profesoriaus Maksimo Mironovo nuomone, net ir nedidelę pensiją gaunantys senjorai dar galėtų sudurti galą su galu, tačiau yra priversti išlaikyti armiją valdininkų, turinčių teisę išeiti į pirmalaikę pensiją ir tuomet per mėnesį gauti mažiausiai triskart daugiau nei eiliniai rusai.

„Tačiau reforma šių žmonių nepaveiks. Nors prokurorai, vidaus reikalų sistemos valdininkai gyvena ilgiau, vadinasi, ir dirbti galėtų ilgiau.

O versti paprastus žmones eiti į pensiją nebe 60, bet 65 metų, kai sveiki vyrai baigia dirbti 40–45 metų, yra ciniškumo viršūnė“, – aiškino M.Mironovas.

Rusijos valdžia turi savų paaiškinimų – pensininkų turi būti mažiau. Padidindami pensinį amžių jie sumažintų pensininkų gretas 5,4 mln. žmonių. Dabartinėmis aplinkybėmis 2024 metais jų būtų 40,1 mln., o įgyvendinus reformą teliktų 34,7 mln.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.