Kaip 2010-aisiais pirkta pica pabrango iki 100 mln. dolerių

2010-ųjų gegužės 22 diena. Į Laszlo Hanyeczo namus JAV, Floridos valstijoje atvežamos dvi picos, kurias jam užsakė ir iš anksto apmokėjo nepažįstamas asmuo. Pats Laszlo už jas atsiskaitė anuomet neįprastu būdu – virtualia valiuta, bitkoinais. Ir nors anuomet jo sumokėti 10 tūkst. bitkoinų nedarė didelio įspūdžio, dabar jie verti milijonų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-02 14:41

Prieš aštuonerius metus, kuomet apie bitkoinus žinojo tik saujelė technologijų entuziastų, jie buvo verti grašių. Laszlo už picas sumokėtus 10 tūkst. bitkoinų tuomet buvo galima parduoti už maždaug 50 dolerių (dvi didelės picos JAV kainavo apie 30 dolerių).

Tačiau po kelerių metų situacija gerokai pasikeitė. Jau 2016-aisiais bitkoinas perkopė simbolinę tūkstančio dolerių už vienetą ribą, o pernai metų pabaigoje buvo pagerinti visi rekordai: bitkoino vertė pasiekė 20 tūkst. dolerių. Taigi bitkoinai, už kuriuos 2010-aisiais buvo nupirkta vakarienė, po septynerių metų jau buvo verti apie 200 mln. dolerių – arba 100 mln. dolerių už vieną picą.

Sakysite, Laszlo padarė didelę klaidą? Ne visai: bitkoinų, kaip ir bet kokios kitos valiutos ar brangiųjų metalų, vertę lemia žmonių susitarimas. Ir jei jie būtų nenaudojami, taip ir liktų beverčiai. Kitaip sakant, įsigijęs pirmąjį pirkinį už bitkoinus Laszlo ne tik įėjo į istoriją, bet ir prisidėjo auginant šios kriptovaliutos vertę.

„Pavyzdžiui, auksas taip pat yra tik žvilgantis metalas. Jo vertė atsirado iš žmonių susitarimo, kad auksas turi tam tikrą vertę. Tai lėmė keletas priežasčių: auksas yra retas ir sunkiai išgaunamas metalas, jis patvarus, lengvai patikrinamas ir nesunkiai apdirbamas – jį galima skaldyti į mažesnes dalis ir neprarasti vertės. Be to, jį sunku padirbti. Daugumą šių savybių turi ir bitkoinai: juos sunku išgauti ir neįmanoma suklastoti, juos galima lengvai patikrinti ir dalinti į mažesnes dalis išvengiant nuvertėjimo“, – paaiškina Magdalena Gołębiewska, „Luno“ vadovė Rytų Europos regione.

Kaip ir aukso ar įprastų pinigų, bitkoinų vertė nėra pastovi. Ji gali augti ar sumažėti dėl įvairių finansinių, politinių, technologinių ir kitų priežasčių. Pernai piką pasiekusių bitkoinų vertė šiuo metu yra nusistovėjusi apie 6,5 tūkst. dolerių už vienetą.

Bitkoinai yra ne tik kriptovaliuta, bet ir mokėjimo sistema – ji leidžia atlikti pavedimus greičiau, saugiau ir pigiau nei siūlo tradicinės bankinės sistemos. Taigi net jei Laszko picą būtų užsakęs kitoje pasaulio pusėje esantis žmogus, pažadėtus bitkoinus jis gautų iškart. Be to, bitkoinų nekontroliuoja jokia šalis, bankas ar kita institucija, todėl visi jais gali naudotis kaip ir kada panorėję.

Daugiau apie tai vaizdo įraše:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.