Streikai Europos aviacijoje: 2018-ais keleiviams padaryta žala jau siekia 6 mlrd. eurų

Jei 2017-i Europos aviacijoje buvo rekordiniai daugybėje statistikos grafų, tai 2018-i vos per pirmus 5 mėn. prognozuoja tikrą sprogimą, tiesa, nemalonia statistika. Nors metų pradžioje labiausiai buvo baiminamasi dėl išaugusių kuro kainų, šiandien tarptautinė oro linijų grupė „IAG“ patvirtina, kad pagrindinė grėsmė Europos oro eismui – dažnėjantys streikai. Kaip pastebi „Eurocontrol“ vadovas, išaugęs streikų skaičius akivaizdus ir statistikoje – balandžio mėn. „CODA“ ataskaitoje streikai sudaro didžiausią skrydžių vėlavimų priežasčių dalį.

  Kaip pastebi „Eurocontrol“ vadovas, išaugęs streikų skaičius akivaizdus ir statistikoje – balandžio mėn. „CODA“ ataskaitoje streikai sudaro didžiausią skrydžių vėlavimų priežasčių dalį.<br>Įmonės nuotr.
  Kaip pastebi „Eurocontrol“ vadovas, išaugęs streikų skaičius akivaizdus ir statistikoje – balandžio mėn. „CODA“ ataskaitoje streikai sudaro didžiausią skrydžių vėlavimų priežasčių dalį.<br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 1:49 PM

Nepaisant oro linijų grafikus koreguojančio pasaulinio pilotų trūkumo ir Europos oro linijų konsolidacijos, 2017 m. pasižymėjo rekordiškai sparčiu keleivių srautų augimu. Remiantis oro uostų asociacijos „ACI Europe“ duomenimis keleivių srautai 2017 m. Europoje išaugo net 8,5 % – tai buvo sparčiausias augimas nuo 2004 m. Šiemet tikimasi, kad srautai augs dar labiau, tačiau panašu, kad aviacijos rinka tam net nėra pasirengusi.

Nuo pat metų pradžios prasidėję oro linijų ir oro uostų darbuotojų streikai vasarą turėtų dar labiau išaugti, prognozuoja ekspertai. Didžiausią nerimą kelia Prancūzijos ir Italijos oro erdvės. Oro bendrovės „Air France“ darbuotojai iki gegužės mėn. jau buvo surengę 14-a streikų. „Air France“ akcijų vertė krito 9,7 %, o dėl šių veiksmų oro bendrovė prarado daugiau nei 300 mln. eurų.

Tuo tarpu Italijoje nuo vasario iki gegužės buvo surengtos trys streiko akcijos: profesinių sąjungų, aviacijos tarnybų, oro eismo kontrolės ir antžeminio serviso darbuotojų kova dėl geresnių darbo sąlygų stabdė oro uostų darbą, oro linijos atšaukinėjo skrydžius.

Dažniausia streikų priežastis – darbuotojų lūkesčių netenkinančios darbo sąlygos ir per žemas užmokestis. Be Italijos ir Prancūzijos per pirmąjį metų pusmetį keleiviai taip pat susidūrė su tokių skrydžių bendrovių kaip „Vueling“ ir „Ryanair“ pilotų inicijuotais streikais bei Vokietijos profesinės sąjungos „Verdi“ rengtais protestais sustabdžiusiais Frankfurto, Miuncheno, Kelno ir Brėmeno oro uostus. Visi šie veiksmai neišvengiamai privertė tūkstančius keleivių keisti planus dėl sutrikdytų skrydžių.

Vienas po kito kylantys protestai atkreipė skrydžių kompensacijos bendrovės „Skycop“ dėmesį: „Mūsų turimais duomenimis, dėl šalių nesugebėjimo susitarti kasmet kenčia daugiau nei 1,5 milijono keleivių, kurių patirti nemalonumai taip ir lieka neatlyginti. Skaičiai išties stebinantys – jei įvertintume streikų kainą keleiviams, t.y. kokią sumą pinigų keliautojai, patyrę nesklandumus, turėjo gauti už moralinę žalą bei patirtą stresą – ji siektų 6 mlrd. eurų“, – pasakoja Marius Stonkus, įmonės vadovas.

Remiantis esama situacija, prognozės artėjant vasaros sezonui nedžiugina. Pirmieji pavojaus signalai išduoda galimą problemų mastą – Ispanijos, Portugalijos, Belgijos ir Italijos profesinės sąjungos atstovaujančios „Ryanair“ lėktuvų įgulą gegužės 29 d. paskelbė apie planuojamą vasaros streiką, jei iki birželio 30 d. įmonė nesutiks su darbuotojų reikalavimais.

Kol vieni aiškinasi dalykinius santykius, kiti įkalinami oro uostose arba priverčiami kardinaliai keisti savo planus. Keleivių teisių streikų atveju neginantis dabartinis Europos reglamentas, „Skycop“ nuomone, privalo keistis.

„Vos pastebėję dažnėjančius protestus pradėjome tai nagrinėti, o dabar jau esame priešpaskutinėje proceso fazėje – mūsų peticija tarptautinėje platformoje „Avaaz“ renka nusivylusių europiečių parašus.“

Surinkus parašus bendrovė pateiks peticiją Europos Sąjungos institucijoms, kurios bus priverstos persvarstyti EK reglamentą Nr. 261/2004 ir jo aktualumą šių dienų įvykiams. Jei ir jūs esate patyrę nesklandumų dėl oro linijų streikų, skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ sukurtą peticiją galite pasirašyti paspaudę ant žemiau esančios nuorodos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.