JAV signalas – nesusidėti su rusais Grasinimai. Amerikiečiai įspėjo dėl sankcijų, kurios gali užkliudyti net suomius

Įmonės, kurios dalyvauja statant dujotiekį „Nord Stream 2“, gali nukentėti. Apie tai įspėjo Vašingtonas. Tarp tokių – ir Lietuvoje veikianti suomių „Fortum“.

Prieš pusantrų metų ant dujotiekiui pagamintų vamzdžių parašą suraitė ir buvęs Vokietijos kancleris G.Schröderis.<br>„Nord Stream 2“ nuotr.
Prieš pusantrų metų ant dujotiekiui pagamintų vamzdžių parašą suraitė ir buvęs Vokietijos kancleris G.Schröderis.<br>„Nord Stream 2“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 13, 2018, 9:24 AM

Vokietija yra Rusijos įkaitė, milijardus eurų pumpuojanti Maskvai už dujas. Taip JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėstė NATO viršūnių susitikimo metu.

Amerika taip pat įspėjo, kad bendrovėms, kurios padeda tiesti „Nord Stream“ dujotiekį Baltijos jūros dugnu, gresia nemalonumai.

Ėmė grūmoti kumščiu

JAV valstybės departamentas pasiuntė grėsmingą žinią prie „Nord Stream 2“ projekto prisijungusioms stambioms ES kompanijoms.

Anot Vašingtono, Rusija šiuo dujotiekiu siekia suskaldyti Europą, siekdama savų interesų, o pats „Nord Stream 2“ kelia grėsmę saugumui ir leidžia Maskvai spausti tiek ES valstybes, tiek Ukrainą.

Valstybės departamento pranešime teigiama, esą šio projekto dalyviai turėtų atminti, kad toks jų verslas susijęs su rizika užsitraukti JAV sankcijas.

Jei D.Trumpo administracija išties imtųsi kokių nors priemonių prieš „Nord Stream 2“, nukentėti gali Prancūzijos „Engie“, britų ir olandų „Shell“, Austrijos OMV, Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“.

Tik finansinis investuotojas

Pastarosios vokiečių bendrovės apie 47 procentus akcijų valdo Suomijos „Fortum“.

Ši įmonė mūsų šalyje turi įsteigusi kompaniją „Fortum Heat Lietuva“, kuriai priklauso kontroliniai atliekų deginimo jėgainės „Fortum Klaipėda“ ir įmonių „Fortum Joniškio energija“ bei „Fortum Švenčionių energija“ akcijų paketai.

Taip pat suomiai valdo beveik penktadalį „Klaipėdos energijos“ ir mažesnę dalį Kauno kogeneracinės elektrinės, kuri statoma kartu su „Lietuvos energija“, akcijų.

Jei „Uniper“ kada nors amerikiečiai ryžtųsi pritaikyti sankcijas, tai gali atsiliepti ir Suomijos bendrovei. Tačiau „Fortum Heat Lietuva“ atstovas Andrius Kasparavičius tvirtino, kad neaišku, kaip JAV gali traktuoti dalyvavimą „Nord Stream 2“ projekte.

„Tokie grasinimai – tai „Uniper“ reikalai. O įmonė „Fortum“ šios kompanijos nevaldo ir yra tik finansinė investuotoja. Gal ateityje turės daugiau, tačiau dabar turi tik 47 procentus akcijų“, – sakė A.Kasparavičius.

Paskelbusi apie ketinimus įsigyti „Uniper“ akcijų „Fortum“ aiškino, kad kompaniją labiausiai domina šios vokiečių įmonės hidroelektrinės ir branduolinės energetikos verslas Švedijoje.

Tačiau kai kurie Suomijos politikai prašė vyriausybės, kuriai priklauso didžioji „Fortum“ akcijų dalis, įsikišti, kad šalis netiesiogiai nebūtų įtraukta į „Nord Stream 2“ projektą.

Agentūrai „Reuters“ Suomijos ekonomikos ministras Mika Lintila pernai aiškino, kad tai tėra verslo reikalai, į kuriuos vyriausybė kištis negali.

Kremlius kaltina spaudimu

Į JAV valstybės departamento ir D.Trumpo pareiškimus skaudžiai reagavo Maskva.

„Tai ne kas kita, kaip bandymas europiečius priversti pirkti brangesnes suskystintąsias dujas, kurios jiems gali būti tiekiamos iš kitų vietovių“, – rbc.ru citavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo žodžius.

D.Peskovas taip pat aiškino, kad rusiškos dujos iš esmės neturi konkurentų, o pirkėjai gali patys apsispręsti, iš ko įsigyti dujas.

Planuojama, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ pradės veikti kitąmet, o 1,2 tūkst. kilometrų ilgio vamzdynais per metus tiesiogiai iš Rusijos bus tiekiama 55 mlrd. kubinių metrų dujų.

Kokioms ES kompanijoms gali grėsti sankcijos

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ yra pagrindinis įmonės įmonės „Nord Stream 2“ akcininkas, tačiau projekte dalyvauja ir penki finansiniai investuotojai iš ES.

„Engie“. Tai Prancūzijos kompanija, kurios akcijomis prekiaujama Paryžiaus ir Briuselio biržose. 2017 m. grupės apyvarta siekė 65 mlrd. eurų, joje dirbo per 150 tūkst. žmonių.

OMV – viena didžiausių Austrijos pramonės grupių, jau pusšimtį metų į šią valstybę tiekianti rusiškas dujas.

„Shell“ – britų ir olandų energetikos kompanija, veikianti daugiau nei 70 pasaulio valstybių, turinti apie 86 tūkst. darbuotojų.

„Uniper“ – Vokietijos įmonė, kurios pagrindinis verslas yra energijos gamyba Europoje ir Rusijoje bei prekyba energijos ištekliais. Daugiau nei 40 valstybių veikianti įmonė turi apie 13 tūkst. darbuotojų.

„Wintershall“. Vokietijos koncernui BASF priklausanti įmonė išgauna dujas bei naftą Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Rusijoje ir Viduriniuose Rytuose. Darbuotojų – apie 2 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.