Kovai su šešėliu – nauja modernizuota komisija

Siekiant stiprinti kovą su šešėline ekonomika ir efektyviau koordinuoti už valstybės finansus ir ekonomiką atsakingų institucijų veiksmus, Ministrų kabinetas nutarė įsteigti naują Vyriausybės kanclerio vadovaujamą Šešėlinės ekonomikos mažinimo komisiją.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-18 14:27

Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į tarptautinę praktiką kovojant su šešėline ekonomika. Į šešėlio mažinimo procesą numatoma žiūrėti plačiau - tiek stiprinant kontrolę ir teisėkūrą, tiek ieškant skatinimo priemonių trauktis iš šešėlio bei didinanti visuomenės sąmoningumą. Į naujos komisijos sudėti įtraukti  socialiniai partneriai -  profesinių sąjungų, pramonininkų, darbdavių, investuotojų ir kiti atstovai.

2018 m.  “Sprinter Research” paskelbė Lietuvoje vykdytos kontrolės institucijų auditorių, verslo atstovų ir gyventojų apklausos rezultatus. Jie įvardijo pagrindines priemones, kurios galėtų paskatinti sąžiningiau mokėti mokesčius: mokesčių mažinimas ir teisingas paskirstymas, visuomenės išprusimas ir švietimas, skaidrumas ir korupcijos mažinimas, griežtesnė kontrolė, leidimas gyventojams sumažinti savo apmokestinamąsias pajamas.

Modernizavus Šešėlinės ekonomikos mažinimo komisiją, ji ne tik koordinuos kontrolės institucijų veiksmus, bet ir ieškos ekonominių paskatų ir skatins visuomenės sąmoningumą kovojant su šiuo negatyviu reiškiniu. Komisija vertins ne tik valstybės institucijų pasiūlymus dėl šešėlinės ekonomikos mažinimo iniciatyvų, bet tai pat ir kitų asmenų siūlomas iniciatyvas. Jis bus atvira produktyviems pasiūlymams, kuriuos svarstys, prireikus – kvies pasiūlymų autorius plačiau pristatyti, ir spręs dėl jų  įgyvendinamumo. Komisija taip pat teks pasiūlymus Vyriausybei skatinti pareigūnus ir valstybės tarnautojus, dalyvavusius išaiškinant nusikalstamas veikas, padarant žalos valstybei.
 Į naujos komisijos sudėti įtraukti 
Vieno žinomiausių šešėlinės ekonomikos tyrinėtojų, austrų profesoriaus Friedricho Schneiderio vertinimu, šešėlinė ekonomika Lietuvoje yra trečdaliu didesnė už ES vidurkį. Skirtingų tyrimų duomenimis, šešėlinės ekonomikos mastas mūsų valstybėje gali siekti apie 15–30 proc. BVP.

Tokie šešėlinės ekonomikos mastai stabdo viešųjų paslaugų gerinimą, riboja struktūrinių reformų finansavimą; ekonomikos dalis, esanti šešėlyje, nėra pakankamai produktyvi; šešėlyje dirbantys asmenys netenka socialinių garantijų, o vartotojai – kokybės garantijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.