Šiukšlių krizė tęsiasi: didieji atliekų tvarkytojai nori trauktis iš Vilniaus

Dvi iš trijų mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas Vilniaus mieste teikiančių įmonių –  „Ecoservice” ir „VSA Vilnius“ – Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.

 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br>Įmonės nuotr.
 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br>Įmonės nuotr.
 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br> lrytas.lt nuotr.
 „Ecoservice” ir  „VSA Vilnius“ Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2018, 5:17 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 9:06 AM

Tačiau, kaip skelbiama Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai, pokyčių vilniečiai pajusti neturėtų – pagal sutartį, esami vežėjai atliekas veš dar 12 mėnesių, o per tą laiką bus įgyvendintas naujas konkursas.

Skelbs naują konkursą

Tuo tarpu vilniečiai jau gavo pirmąsias naujas sąskaitas už atliekų tvarkymą po reformos įgyvendinimo, ir didžiajai daliai miestiečių šios išlaidos sumažėjo bent dviem – trim kartais, o kai kurių sąskaitų sumažėjimas siekė ir 5-6 kartus.

„Suprantame, kad verslo įmonių sprendimas – normali verslo situacija, siekiant išvengti nuostolingų paslaugų. Tiekėjas pripažino, kad konkurse neįvertino visų aplinkybių, pasiūlė per mažą kainą ir dabar dirba nuostolingai, todėl pagal galiojančią sutartį jis gali inicijuoti sutarties nutraukimą, įspėdamas mus prieš 6 mėn., o po to dar iki 6 mėn. gali tekti tęsti darbus, kol mes išrinksime naują atliekų tvarkymo įmonę. Padarysime viską, kad šis procesas būtų sklandus ir neturėtų jokių pasekmių vilniečiams”, – teigia Administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas.

Savivaldybė artimiausiu metu paskelbs naują viešą konkursą kitąmet atliekas tvarkyti Verkių, Fabijoniškių, Žirmūnų, Šnipiškių, Antakalnio, Naujosios Vilnios seniūnijose, šiaurinėje Rasų seniūnijos dalyje, taip pat Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės, Viršuliškių, Karoliniškių, Pilaitės ir Lazdynų seniūnijose, Senamiestyje, Žvėryne, Naujamiestyje ir Vilkpėdės seniūnijose.

„Vertiname vežėjų patirtį bei profesionalumą, tiekiant šias paslaugas, todėl tikimės, kad dar turėsime bendradarbiavimo galimybių. O vilniečius galime užtikrinti – jų poreikiai mums ir toliau išliks prioritetu, todėl nei atliekų surinkimo tvarka, nei kaina nesikeis”, – teigia J. Morkūnas.

Savivaldybė informuoja, kad vilniečiai pokyčių dėl po metų planuojamų konkursų nepajus, nes rinkliavą renka ne vežėjas, o pati Savivaldybė.

Išdėstė priežastis

Kaip buvo teigiama „VSA Vilnius“ lrytas.lt atsiųstame komentare, pagrindinė sutarties nutraukimo priežastis – nuostolinga įmonės veikla.

„Viešojo pirkimo sąlygose, kuriomis įmonės vadovavosi teikdamos pasiūlymus, nurodyta, kad konteineriai privalo būti išstumti į nustatytas jų statymo vietas, o tais atvejais, kai stovi patalpose, uždaruose kiemuose ar kitose užrakintose vietose, nustatytą dieną (pagal grafiką) turi būti sudaromos sąlygos vežėjui atliekų talpas ištuštinti.

Tačiau didžiojoje dalyje „VSA Vilnius“ aptarnaujamos teritorijos – Vilniaus, Pilies, Didžiojoje, Vokiečių, Stiklių ir kitose senamiesčio gatvėse – konteineriai laikomi vidiniuose kiemuose, kurie prieinami tik atrakinus vartus ar pakėlus užtvarus“,- buvo rašoma pranešime.

Pasak įmonės, viešojo pirkimo sąlygose taip pat nebuvo nurodytas specialus paslaugos teikimas, kai privaloma asmenų ir transporto patikra.

„Dalyvaudami viešajame pirkime ir pateikdami savo pasiūlymą negalėjome įvertinti, kokią dalį sudarys nauji klientai ir nenumatėme visų galimų paslaugos teikimo sąnaudų. Palyginti su mūsų anksčiau aptarnauta teritorija, dabartinėje Senamiesčio zonoje yra net 70 proc. naujų adresų, kurių ankščiau neaptarnavome.

Pagal skaičiavimus, viename taške turėjome atliekas surinkti per kelias minutes, tačiau dabar užtrunkame po pusvalandį ir dar ilgiau. Nauja, patvirtinta tvarka reikalauja, kad visi atliekų turėtojai konteinerius iš uždarų kiemų išstumtų, bet beveik niekas to nedaro. Todėl operatoriams tenka gaišti laiką, kol patenka į dažnai keliais užraktais užrakintas teritorijas.

Bene vaizdingiausiai situaciją apibūdina padėtis „Lukiškių kalėjime“. Norint į jį patekti mūsų darbuotojams tenka pereiti nuodugnią patikrą. Tikrinami ne tik žmonės, bet ir automobiliai. Vien būtiniems formalumams tenka sugaišti vos ne valandą. Taip pat įmonės transportas pagal suplanuotą grafiką negali įvažiuoti į LR Seimo teritoriją. Tai esame priversti daryti tik parlamento kanceliarijai tinkamu metu. Todėl nematome galimybių toliau atliekas vežti, patirdami tokius nuostolius“, – kalbėjo „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė.

Šiuo metu bendrovė aptarnauja Kėdainių, Ukmergės, Varėnos, Šalčininkų, Alytaus ir Kaišiadorių raj. gyventojus.

Pagal 2017 m spalio 31 d. pasirašytą sutartį bendrovė sostinės gyventojų, įmonių ir įstaigų mišrias komunalines atliekas tvarkė nuo šių metų gegužės mėnesio.

„Ecoservice“ pozicija dėl situacijos Vilniaus mieste

Atliekų tvarkymo bendrovė „Ecoservice“ informavo Vilniaus miesto savivaldybę apie ketinimą stabdyti šiukšlių vežimo sutartį, siekdama išspręsti susidariusią situaciją sostinėje.

„Ecoservice“, vykdydama galiojančią sutartį, dėjo visas pastangas, kad gyventojai gautų paslaugas, atitinkančias poreikius, ir miestas išliktų švarus.

Tačiau papildomų paslaugų teikimas ir neplanuotų trikdžių šalinimas lėmė didelių nuostolių, kurių kompanija negali ir ateityje negalės dengti iš vidinių resursų.

„Sostinėje pakeitus atliekų tvarkymo sistemą išryškėjo iššūkių ir naujų poreikių, kurie nebuvo įvertinti konkurso metu.

Ieškodami išeičių iš susidariusios situacijos, pasitelkėme 50 proc. daugiau transporto priemonių atliekoms vežti, padidinome administravimo sistemas prižiūrinčių ir duomenis teikiančių darbuotojų skaičių.

Visa tai reiškia, kad bendrovė, norėdama pagelbėti miestui, kasdien patiria keletą tūkstančių eurų siekiančius nuostolius“, – sako Daiva Skrupskelienė, „Ecoservice“ generalinė direktorė.

Šiuo metu realus bendrovės aptarnaujamų konteinerių skaičius yravirš 30 proc. didesnis nei buvo planuota. Taip pat aktualios yra konteinerių aptarnavimo dažnio, pasiekiamumo, privažiavimo, gyventojų informuotumo, paslaugos apimties ir kitos problemos.

D. Skrupskelienės teigimu, bendrovė yra pasiruošusi ir toliau dėti visas pastangas, ieškoti sprendimų, tęsti diskusijas su Vilniaus savivaldybės administracija, kad gyventojai gautų jų poreikius atitinkančias paslaugas, o miestas būtų švarus ir tvarkingas.

„Manome, kad naujas pirkimas padėtų išspręsti susidariusią situaciją – leistų tinkamai organizuoti procesus, papildomai įvertinti gyventojų poreikius, išanalizuoti išryškėjusias problemas bei rasti joms sprendimus“, – teigia D. Skrupskelienė.

Bendrovė „Ecoservice“, laimėjusi Vilniaus savivaldybės administracijos organizuotą viešąjį pirkimą, yra sudariusi sutartį ir dėl mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir jų vežimo Verkių-Žirmūnų, Antakalnio-Naujosios Vilnios, Pašilaičių-Lazdynų zonose. Taip pat – dėl buityje susidarančių didelių gabaritų, statybos ir griovimo, tekstilės ir pavojingų atliekų surinkimo ir jų vežimo paslaugų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.