Lenkijos valdžia sieks numelžti viengungius: jiems gali tekti patuštinti kišenes

Mažėjančiu gimstamumu susirūpinusi Lenkijos vyriausybė gali įvesti specialų mokestį bevaikiams asmenims. Apie tai spėjo prasitarti Plėtros ir investicijų ministerijos viceministras Arturas Sobonis.

 Tokie valdžios kėslai išaiškėjo atsitiktinai. Dienraščio „Fakt“ žurnalistai viceministro pasiteiravo, kam bus teikiama pirmenybė vykdant naują valstybinę programą „Butas+“.<br>123rf nuotr.
 Tokie valdžios kėslai išaiškėjo atsitiktinai. Dienraščio „Fakt“ žurnalistai viceministro pasiteiravo, kam bus teikiama pirmenybė vykdant naują valstybinę programą „Butas+“.<br>123rf nuotr.
Žiniasklaida apskaičiavo, kad susimokėti tektų ir J.Kaczynskiui.<br>„Scanpix“ nuotr.
Žiniasklaida apskaičiavo, kad susimokėti tektų ir J.Kaczynskiui.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai iš Varšuvos, Lenkija

Aug 16, 2018, 3:57 PM

Tokie valdžios kėslai išaiškėjo atsitiktinai. Dienraščio „Fakt“ žurnalistai viceministro pasiteiravo, kam bus teikiama pirmenybė vykdant naują valstybinę programą „Butas+“. Mat siekdama išsaugoti populiarumą valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) paskelbė statysianti pigius butus neturtingiems žmonėms.

A.Sobonis paaiškino, kad pirmenybė išsinuomoti, o vėliau ir nusipirkti pigius butus bus teikiama daugiavaikėms šeimoms.

Pasidomėjus, ar į pigų butą galės įsikelti ir viengungiai, vienas ministerijos vadovų pareiškė, kad tokie būstai yra skirti šeimoms.

„Manau, kad viengungiai turėtų mokėti didesnius mokesčius, nes tai juos paskatintų kurti šeimą“, – paaiškino viceministras.

Tai tik patvirtino jau sklandančius įtarimus, kad katalikiška TTP rimtai svarsto apkrauti viengungius papildomais mokesčiais.

Panaikino 1973 metais

2006 metais, kai šalį pirmą kartą trumpai valdė TTP, Lenkijos Seime buvo svarstomas įstatymas dėl mokesčio įvedimo viengungiams, tačiau tąsyk planų įgyvendinti nepavyko.

Žurnalas „Newsweek“ priminė, kad tai nebūtų dviračio išradimas. Juk jau antikos laikų imperatorius Augustas buvo įvedęs baudas ir viengungiams, ir bevaikiams sutuoktiniams.

XV amžiuje panašius mokesčius buvo įvedusi Turkija, vėliau jie egzistavo ir Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Italijoje.

Socialistinėje Lenkijoje ši prievolė, žmonių vadinta jaučio mokesčiu, buvo įvesta iš karto po Antrojo pasaulinio karo ir gyvavo iki 1973 metų.

Grėsmė – ir partijos lyderiui

Penktadaliu didesnį pajamų mokestį socializmo laikais turėjo mokėti asmenys, sulaukę 21 metų, bet dar nevedę ir neturintys vaikų. Jei asmuo būdavo susituokęs dvejus metus, tačiau neturėdavo palikuonių, privalėdavo mokėti dešimtadaliu didesnį pajamų mokestį.

Verslo tinklapis money.pl apskaičiavo, kad dabar įvedus penktadaliu didesnį pajamų mokestį viengungiams ir vaikų neturintiems asmenims valstybė per metus į biudžetą surinktų apie 1,35 mlrd. zlotų (314 mln. eurų).

Papildomai susimokėti turėtų maždaug keturi milijonai lenkų – kiekvienas vidutiniškai kas mėnesį apie 28 zlotus (6,5 euro).

Dideles algas gaunantys viengungiai turėtų atseikėti gerokai daugiau.

Savo ruožtu dienraštis „Fakt“ apskaičiavo, jog, remiantis tokia schema, šeimos nesukūręs ir vaikų neturintis TTP lyderis 69 metų Jaroslawas Kaczynskis kas mėnesį netektų 600 zlotų.

Galės susiveikti pažymas

Ekonomistai kaipmat sukritikavo A.Sobonio idėją.

Pasak jų, rinkti tokį mokestį techniškai būtų itin sudėtinga.

Be to, kiekvienas dirbantis moka mokesčius ir įmokas asmeninei pensijai, tad papildomas viengungių apmokestinimas būtų diskriminuojantis.

Kita vertus, Lenkijoje už nedidelį kyšį galima nusipirkti įvairių pažymų, tad būtų labai sunku įrodyti, kad konkretus asmuo vaikų neturi savo noru, o ne, pavyzdžiui, dėl kokios nors ligos.

Įstatymas smogtų ir Bažnyčiai, nes sumažintų kunigų pajamas. Tiesa, katalikiško tinklapio „Fronda“ redaktorius Tomaszas Terlikowskis pasiūlė įstatymo netaikyti asmenims, kurie visuomenės labui išsižada šeimos ir vaikų.

Tačiau internautai šį siūlymą sukritikavo klausdami: nejaugi viengungiai mokslininkai ar rašytojai, medikai ar darbininkai blogesni už kunigus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.