Rusija ruošiasi labai liūdnam scenarijui – nerimą kelia svarbus JAV dokumentas

Rublio atsigavimas truko neilgai: nacionalinė valiuta vėl silpnėja, rašo gazeta.ru. Ekspertai mano, kad dolerio kursas jau rugpjūčio 22 dieną gali viršyti 70 rublių. Tuo pačiu metu Rusijos valstybiniai bankai gali susidurti su sunkumais, vykdydami finansines operacijas su doleriais, gali sumažėti jų pelnas. Taip nutiks dėl JAV sankcijų įvedimo Rusijai.

Oficialus dolerio kursas rublio atžvilgiu, kurį nustatė Centrinis bankas penktadienį, rugpjūčio 17 dieną, buvo 66,89 rublio, ketvirtadienį jis buvo 66,37 rublio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oficialus dolerio kursas rublio atžvilgiu, kurį nustatė Centrinis bankas penktadienį, rugpjūčio 17 dieną, buvo 66,89 rublio, ketvirtadienį jis buvo 66,37 rublio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2018, 5:13 PM, atnaujinta Aug 17, 2018, 5:14 PM

Šią savaitę oficialioje Kongreso svetainėje buvo paskelbtas atitinkamas dokumentas, kuriame numatoma uždrausti Rusijos bankams vykdyti finansines operacijas Jungtinėse Valstijose, leisti vyriausybės skolos vertybinius popierius.

Oficialus dolerio kursas rublio atžvilgiu, kurį nustatė Centrinis bankas penktadienį, rugpjūčio 17 dieną, buvo 66,89 rublio, ketvirtadienį jis buvo 66,37 rublio. Euro kursas išaugo iki 76,05 rublio, palyginti su 75,22 rublio diena anksčiau.

Taigi rublis, tvirtėjęs dvi dienas, ir toliau ėmė smigti žemyn.

Nuo praeitos savaitės iki antradienio Rusijos valiutą persekiojo nesėkmės. Pasklidus kalboms apie apie galimas JAV sankcijas Rusijai, dolerio kursas kilo kaip ant mielių: iš pradžių 66 rubliai už dolerį, paskui 67 rubliai, o pirmadienį, rugpjūčio 13 dieną, pasiekė 68 rublius už JAV dolerį.

Portalo gazeta.ru pakalbinti ekspertai mano, kad rublis ir toliau kris. Pasak jų, laikinas Rusijos valiutos augimas susijęs su tuo, kad investuotojai „pripratę prie sankcijų“, ir su tuo, kad naftos kainos pakilo.

Jų nuomone, kokių nors svarių rublio palaikymo veiksnių nėra.

„Rusijos Federacijos prekybos balanso saldo yra apie 140 mlrd. dolerių. Atsižvelgiant į tai, kad sankcijos gali turėti įtakos 5–7 proc. mūsų eksporto, galime tikėtis, kad po kiek laiko prekybos balansas pasikoreguos. Laikui bėgant, kursas, kaip ir prekybos balansas, taip pat pasikoreguos“, – viliasi investicinės ir konsultacinės grupės „Di-Invest“ vadovaujantis partneris Andrejus Kiseliovas.

Kompanijų grupės „TeleTrade“ vadovaujanti analitikė Anastasija Ignatenko mano, kad pesimistinio varianto atveju galimas staigus dolerio augimas iki 71 rublio.

Toks scenarijus galimas, jei rugpjūčio 22 dieną Vašingtonas, kaip ir planavo, paskelbs sankcijas Maskvai dėl incidento Didžiojoje Britanijoje, Solsberyje.

Šią savaitę JAV kongresas savo interneto svetainėje paskelbė senatorių – respublikono Lindsay Grahamo ir demokrato Bobo Menendezo – parengtą įstatymo projektą dėl naujų sankcijų Rusijai. Šis įstatymo projektas pavadintas „Dėl NATO stiprinimo, kovos su tarptautiniu kibernetiniu nusikalstamumu ir papildomų sankcijų Rusijos Federacijai paskelbimo“.

Dokumente numatyta uždrausti vykdyti operacijas su naujais Rusijos vyriausybės skolos vertybiniais popieriais, išleistais praėjus 180 dienų nuo įstatymo įsigaliojimo.

Įstatymo projektas nieko gera nežada Rusijos bankams

Dokumente numatyta apriboti visus sandorius su visu „Sberbanko“, VTB, „Gazprombanko“, „Promsviazbanko“, „Rossielchozbanko“ ir valstybinės korporacijos „Vnešekonombank“ turtu ar turimomis dalimis tame turte.

„Numatyta uždrausti visas mūsų bankų finansines operacijas JAV teritorijoje ir sandorius su Amerikos piliečiais. Gali būti taikomos sankcijos mūsų bankų finansinėms priemonėms“, – aiškina „Teletrade Group“ vyriausiasis analitikas Olegas Bogdanovas.

Ekspertai nerimauja: jei šis įstatymo projektas bus priimtas, Rusijos bankai gali susidurti su sunkumais, vykdydami operacijas su doleriais. Greičiausiai sunku bus pritraukti finansavimą JAV doleriais ir vykdyti atsiskaitymus, sudarius įvairius sandorius, sakė O.Bogdanovas.

„Galimas Rusijos bankų indėlių užsienio valiuta įšaldymas ar priverstinis konvertavimas“, – prognozavo „BKF“ analitinės valdybos viršininkas Maksimas Osadčijus.

Pasak analitinės agentūros „Biznesdrom“ generalinio direktoriaus Pavlo Samijevo, Rusijos bankai Jungtinėse Valstijose ir taip negauna finansavimo, kadangi visi jau suspėjo persiorientuoti į kitas rinkas. Todėl šioje srityje sankcijos Rusijos valstybinių bankų niekaip nepaveiks.

„Tuo pačiu metu draudimas naudoti dolerines korespondentines sąskaitas teoriškai gali privesti prie to, kad valstybiniai bankai turės problemų dėl dolerių“, – aiškino jis.

„Apribojimų mastas kol kas dar neaiškus, tačiau apeiti tokį draudimą valstybiniai bankai vis dėlto galės, jei jie tvarkys dolerines korespondentines sąskaitas, tarkim, per bankus partnerius“, – sako P.Samijevas.

„Tiesa, tokia schema kelia grėsmę partneriams, kuriuos Rusijos valstybiniai bankai naudos operacijoms su doleriais vykdyti, jiems taip pat gali būti pradėtos taikyti sankcijos“, – pridūrė jis.

Bet kokiu atveju sankcijos, kurios numatytos dokumente, turės įtakos Rusijos bankų pelnui. „Sberbankui“ ir VTB tenka daugiau nei 60 proc. viso banininkystės sektoriaus grynojo pelno, sakė kompanijos „Alpari“ analitinio departamento direktoriaus pavaduotoja Natalija Milčiakova.

Tačiau dokumentas, kuris dabar paskelbtas, yra tik įstatymo projektas, todėl daugelis jo punktų gali būti pakoreguota, tikisi brokerinės bendrovės „AlorBroker“ analitikė Jekaterina Koniuchova.

O bendrovės „Finam“ analitikas Sergejus Drozdovas teigė, kad JAV įstatymų leidėjų eilinius siūlymus iš pradžių turi priimti Kongresas ir jiems pritarti prezidentas Donaldas Trumpas, todėl jis yra įsitikinęs, kad „jų įgyvendinimo šansai labai maži“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.