Britai ruošiasi „Brexit“: kuria robotą, kuris pakeis imigrantus braškių rinkėjus

Esekso universiteto robotų specialistai kuria robotą, kuris turės pakeisti iš kitų šalių į Didžiąją Britaniją užsidirbti atvykstančius braškių rinkėjus.

Mokslininkai pripažįsta, kad sukurti mašiną, imituojančią braškes renkantį tikrą žmogų, yra sudėtinga dėl skirtingų uogų dydžių bei formų.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai pripažįsta, kad sukurti mašiną, imituojančią braškes renkantį tikrą žmogų, yra sudėtinga dėl skirtingų uogų dydžių bei formų.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai pripažįsta, kad sukurti mašiną, imituojančią braškes renkantį tikrą žmogų, yra sudėtinga dėl skirtingų uogų dydžių bei formų.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai pripažįsta, kad sukurti mašiną, imituojančią braškes renkantį tikrą žmogų, yra sudėtinga dėl skirtingų uogų dydžių bei formų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-08-28 21:25

Apskaičiuota, kad šiemet per 20 procentų viso braškių derliaus nebuvo nurinkta vien dėl to, kad dėl artėjančio „Brexit“ ūkininkai patiria sunkumų ieškodami naujų darbuotojų, rašo portalas telegraph.co.uk.

Ekspertų teigimu, padėtis taps dar labiau nevaldoma Didžiajai Britanijai galutinai palikus Europos Sąjungą (ES), tad ūkiai priversti ieškoti alternatyvių derliaus nuėmimo būdų.

Tiesa, mokslininkai pripažįsta, kad sukurti mašiną, imituojančią braškes renkantį tikrą žmogų, yra sudėtinga dėl skirtingų uogų dydžių bei formų.

Projektui vadovaujantis kompiuterių inžinerijos dėstytojas, daktaras Vishuu Mohanas portalui teigė, kad „didžiausias iššūkis kyla dėl to, kad visos uogos yra skirtingos – jos būna įvairių formų, dydžių, skiriasi jų prinokimo laikas bei daugelis jų slepiasi po lapais“.

„Tikimasi, kad roboto prototipas bus baigtas per keletą mėnesių ir jis galės surinkti žemai kabančias uogas“, – sakė specialistas.

Per pastaruosius 22 metus braškių paklausa Didžiojoje Britanijoje sparčiai auga. Dabar britai užaugina apie 101 tūkst. tonų šių uogų per metus, o, pavyzdžiui, 1996 metais užaugindavo apie 67 tūkst. tonų.

2015 m. braškių pramonėje dirbo apie 29 tūkst. sezoninių darbuotojų.

Prognozuojama, kad iki 2020 metų tokių sezoninių darbuotojų Didžiajai Britanijai poreikis augs iki 31 tūkst. per metus.

Nacionalinės ūkininkų sąjungos apklausos rodo, kad vien praėjusiais metais sezoninių darbuotojų ūkiuose trūkumas sudarė daugiau nei 12 proc.

Tikimasi, kad robotai galės dirbti kartu su žmonėmis ir taip padės sumažinti uogų rinkimo sąnaudas.

„Kvalifikuoti žmonės mano, kad sukurti tokią sistemą, kuri atlieka tą patį, kaip žmogus, yra lengva, tačiau tam reikalinga sudėtinga vizijos, prisilietimo, jėgos ir judėjimo integracija. Be to, reikalingas gebėjimas mokytis ir prisitaikyti prie aplinkos“, – aiškino V.Mohanas.

Vienos iš Esekse esančių fermų savininkas Andrejus Ivanovas patikino, kad tokiai naujovei atsirasti gali prireikti šešių mėnesių, o gal netgi metų.

„Robotai gali padėti daugelyje pramonės šakų, tačiau dirbdami su braškėmis jie turi įveikti besikeičiančias kasdienines sąlygas, ir, svarbiausia, surasti uogą ant augalo“, – sakė jis.

Parengė Agnė Černiauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.