Chaosas dėl būsto administratorių rinkimų: įtaria neskaidriai skaičiuojant balsus

Vilniuje pasibaigus pirmajam daugiabučių namų administratorių rinkimų turui ir savivaldybei pradėjus skaičiuoti rezultatus, daugeliui kilo klausimų dėl atrankos skaidrumo. Gyventojai bei Lietuvos respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai (Lietuvos būsto rūmai) skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai kategoriškai nesutinka įsileisti juos jį balsų skaičiavimo komisiją ar bent stebėti procedūrą teigdami, jog to nenumato teisės aktai.

Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>V.Balkūno nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>V.Balkūno nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Gyventojai bei Lietuvos būsto rūmai skundžiasi, kad Vilniaus savivaldybės atstovai jų neįsileidžia į balsų skaičiavimo procedūras.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-09-13 15:25, atnaujinta 2018-09-13 15:26

To, rodos, nesupranta ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), kurios atstovų teigimu, skaičiuojant balsus turėtų būti leidžiama dalyvauti ir bendrijos narių susirinkimo deleguotiems stebėtojams.

Negali užtikrinti skaidrumo

Būsto rūmų teisininkas Andrius Iškauskas pasakojo, kad bet kokie bandymai uždrausti nepriklausomiems stebėtojams dalyvauti balsų skaičiavime tik didina įtarimus, kad savivaldybė protokolus suskaičiuos taip, kaip jai naudinga.

Anot jo, tuomet niekas iš šalies negalės patikrinti, ar visi biuleteniai buvo sąžiningai identifikuoti ir suskaičiuoti, ar dalis jų neatsidūrė šiukšliadėžėje, ar nebuvo proteguojamos vienos ar kitos daugiabučių priežiūrą vykdančios bendrovės.

Teisininkas aiškino, kad tiek Būsto rūmai, tiek, jo žiniomis, ir kitos organizacijos, kreipėsi į savivaldybę, prašydamos priimti arba į balsų skaičiavimo komisijas, arba bent stebėti balsų skaičiavimo procedūrą.

„Norime, kad skaidrumas būtų kuo didesnis, bet savivaldybė su tuo nesutinka visokiais negudriais argumentais. Jie sako, kad neva to neleidžia padaryti asmens duomenų apsauga, bet tai reikštų, kad jokių rinkimų tuomet niekas negali stebėti.

Kodėl jie neleidžia? Ką slepia? Kiek tų biuletenių jau grįžo į savivaldybę? Sakoma, kad 25 procentai, bet aš tuo netikiu, tuo labiau, kad patikrinti to visiškai neįmanoma“, – kritikavo balsų skaičiavimo metodus A.Iškauskas.

Kaip aiškino teisininkas, po pirmo rinkimų turo kai kurie gyventojai skundėsi, kad dingo jų biuleteniai su balsais. Pavyzdžiui, anot jo, dauguma vieno Verkių Riešės namo gyventojų balsavo už vieną administratorių, tačiau balsų protokole pastebėjo, kad būtent už jį neva nėra atiduotas nei vienas balsas.

„Kur tie balsai dingo? Kas juos kur paslėpė? Bendrai kalbant, tai, ko mes bijojome, atsitiko. Savivaldybė nesukontroliuoja viso šio proceso ir dabar atsiranda įvairių aferistų“, – savo poziciją išsakė Būsto rūmų teisininkas.

Neįsileido ir gyventojų

Balsų skaičiavime panoro dalyvauti ne tik tam tikros organizacijos, bet ir daugiabučių namų gyventojų deleguoti asmenys. Visgi durys buvo užtrenktos ir jiems.

Žirmūnų mikrorajone gyvenanti Renata pasakojo, kad jos daugiabutyje gyvena daugiausiai vyresnio amžiaus žmonės, kurie ir paprašė jos atstovauti būstą ir stebėti balsų skaičiavimo procedūrą. Vis tik į savivaldybę besikreipusi moteris tikino sulaukusi tik šabloniško atsakymo, kuriame buvo paaiškinta, jog visi biuleteniai jau yra priimti ir įdėta nuoroda, kur vėliau bus galima pasitikrinti rezultatus.

„Ten net nėra jokios informacijos, ar rinkimai jau yra įvykę, ar naujasis administratorius jau išrinktas ir kokia apskritai dabar yra situacija. Norėjome dalyvauti, nes yra tam tikrų namo klausimų, norėjome žinoti, ar planuotis darbus į priekį su esamu namo administratoriumi, ar bus kažkoks kitas“, – motyvus nurodė ji.

Naujininkų mikrorajono gyventojas Andrius taip pat patikino, kad jam nebuvo suteiktas šansas stebėti balsų skaičiavimo procedūrą.

„Man parašė, kad niekas nedraudžia atvykti, o atvykus man parodys mano autentišką balsavimo biuletenį, kad jis tikrai buvo įtrauktas į visą skaičiavimą. Leido pamatyti tik savo balsą, o ne tai, kaip ta komisija veikia, kaip jie dirba, skaičiuoja balsus ir panašiai.

Man, kaip gyventojui, įdomu, kas administruos mano namą, už kokius administratorius gyventojai balsuoja ir kad mano balsas būtų išgirstas bei užprotokoluotas“, – sakė pašnekovas, pažymėdamas, kad kai kurie jo kaimynai teigė biuletenių apskritai negavę.

Įtarimus sukėlė savivaldybės darbuotojų ryšiai

Būsto rūmų teisininkas A.Iškauskas tvirtino, kad įtarimus, jog savivaldybė gali skaičiuoti balsus taip, kaip jai naudinga, sukėlė ir kai kurių savivaldybės esamų bei buvusių darbuotojų ryšiai su tam tikromis būstus administruojančiomis įmonėmis.

Anot jo, nors pasibaigus pirmajam atrankos turui bendras balsuotojų aktyvumas buvo itin mažas – vos 24 procentai – ir daugelyje namų rinkimai laikomi neįvykusiais būtent dėl ypač menko gyventojų aktyvumo, šioje vietoje įtartinai pasisekė bendrovei „Verkių būstas“, kuri beveik visuose savo administruojamuose būstuose surinko gyventojų kvorumą ir liko toliau administruoti turėtus daugiabučius.

Teisininkas patikino, kad taip būti net negalėjo, nes tuo metu, kuomet vyko atranka, daugelis kaimynų atostogavo ir iš jų gauti parašus buvo neįmanoma. Tai paliudijo patys būsto gyventojai, kurie ir buvo įpareigoti surinkti reikiamus parašus.

„Bet kitaip būti ir negalėjo, nes „Verkių būste“ neseniai pradėjo dirbti ilgametė Vilniaus savivaldybės Būsto skyriaus darbuotoja Zita Keršienė. Gyventojai įtaria, kad būtent todėl administratorius surinko balsų kvorumą.

Taip pat paaiškėjo, kad Savivaldybės Būsto administravimo skyriaus, kuris yra atsakingas už rinkimų procedūrą ir kurio specialistai skaičiuoja balsavimo biuletenius, vedėja yra Eglė Šlajūtė, kuri prieš įsidarbindama savivaldybėje dirbo daugiabučių namų administravimo įmonėje „Admi“.

Sutapimas ar ne, bet pastaroji įmonė taip pat dalyvauja visuotinėje atrankoje“, – įtarimus išsakė teisininkas.

Lrytas.lt susisiekus su vieno iš „Verkių būsto“ administruojamų namų gyventoja Agne, ji patikino, kad senasis administratorius iš tiesų surinko balsų kvorumą ir ten antrojo rinkimų turo net nebereikės. Taip nutiko 56 daugiabučiuose, kuriuose iškart pasirinktas vienas ir tas pats administratorius.

„Mes esame kaip bejėgiai, nes „Verkių būstas“ nepakankamai apie viską informavo pagyvenusius žmones, kurie nieko nesuprato, viskuo patikėjo ir jauni žmonės dabar yra kaip įkaitai. Sugalvojome, kad reikia visiems kooperuotis, vienytis ir kažkaip atsisakyti senojo administratoriaus.

Jie labai kišosi į visą procesą, ėjo per butus. Manome, kad ne taip turėjo būti nubalsuota, gyventojai nesupranta, iš kur administratorius gavo tiek balsų, nes kiek pasikalbėjau su gyventojais, niekas už juos nebalsavo“, – stebėjosi moteris.

VRK: stebėtojai turi teisę dalyvauti

Kaip Lrytas.lt aiškino VRK specialistė Živilė Verbylaitė, visi rinkimų organizavimo ir vykdymo klausimai turi būti aptarti daugiabučių namų bendrijos narių susirinkime, o balsų skaičiavime dalyvauti turi teisę ir susirinkime deleguoti bendrijos narių stebėtojai.

„Susirinkime nusprendžiama, kelių narių balsų skaičiavimo komisija bus renkama, balsavimo vieta ir laikas, biuletenio forma ir kiti reikšmingi klausimai. Paprastai biuletenis išduodamas bendrijos nariui pateikus jo tapatybę patvirtinantį dokumentą ir pasirašant, kad biuletenį gavo (išvengiama kelių biuletenių gavimo ar visai negavimo, nuomininkų teisė gauti biuletenį).

Skaičiuojant balsus taip pat turėtų būti leidžiama stebėti skaičiavimą bendrijos narių susirinkimui deleguotiems stebėtojams. Nežinau, kokie teisės aktai nenumato stebėtojų dalyvavimo. Vertinti situaciją būtų galima tik tuo atveju, kada žinome konkrečius faktus, tokius kaip daugiau nei vieno biuletenio išdavimas, leidimas balsuoti ne bendrijos nariams, stebėtojų nepriėmimas ir panašiai“, – situaciją komentavo VRK specialistė.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė pridūrė, kad komisija nėra kompetentinga vertinti daugiabučių namų administratorių rinkimus, kadangi tokių rinkimų neorganizuoja, tačiau minėjo, jog, jeigu rinkėjams kyla klausimų, į juos turi būti atsakyta, o pranešimai apie pažeidimus privalo būti ištirti ir įvertinti.

„Žinoma, stebėtojai rinkimų procese padeda išsklaidyti abejones ir sustiprina rinkimų proceso dalyvių pasitikėjimą tiek pačiu rinkimų proceso skaidrumu, tiek ir rinkimų rezultatais“, – sakė VRK pirmininkė.

Lrytas.lt nuo trečiadienio ryto bandė susisiekti ir su keliais savivaldybės atstovais, tačiau kol kas jų pozicijos aptariamais klausimais dar nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.