Milijardai nesumokėtų mokesčių grįžo – Airija iš „Apple“ atgavo solidžią sumą

Airija susigrąžino 14,3 mlrd. eurų iš amerikiečių technologijų milžino „Apple“ dėl neteisėtai bendrovės gautų mokestinių lengvatų, į sumą taip pat buvo įskaičiuotos ir palūkanos, paskelbė Europos Komisija (EK).

 Anksčiau vyriausybė ir „Apple“ susitarė, kad amerikiečių įmonė šias lėšas perves į specialią deponavimo sąskaitą.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Anksčiau vyriausybė ir „Apple“ susitarė, kad amerikiečių įmonė šias lėšas perves į specialią deponavimo sąskaitą.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 10:52 AM

Airijos finansų ministras Pascalis Donohoe antradienį pranešė, kad šalies vyriausybė iš Airijos išieškojo 13,1 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, taip pat 1,2 mlrd. eurų palūkanų.

Anksčiau vyriausybė ir „Apple“ susitarė, kad amerikiečių įmonė šias lėšas perves į specialią deponavimo sąskaitą.

Kaip skelbta anksčiau, 2016-ųjų rugpjūtį EK pareikalavo, kad „Apple“ Airijos vyriausybei kompensuotų neteisėtai gautas lengvatas. „Apple“ apskundė šį sprendimą teisme, o jos vadovas Timas Cookas pareiškė, kad EK sprendimas paveiks tolesnius kompanijos sprendimus dėl investicijų Europoje. Išieškojimo terminas baigėsi 2017-ųjų sausio 3 dieną.

P.Donohoe antradienį pabrėžė, kad Airijos vyriausybė nesutinka su EK sprendimu dėl „Apple“ bei „siekia jo atšaukimo Europos teismuose“, rašo „Financial Times“. Airija mano, kad EK verdiktas yra trukdymas šaliai pritraukti investicijas iš užsienio.

Anot EK, Airija neteisėtas mokesčių lengvatas „Apple“ teikė nuo 2003 iki 2014 metų, dėl ko amerikiečių technologijų gigantas šalyje sumokėjo gerokai mažiau mokesčių. Pasak EK, „selektyvinė Airijos vyriausybės politika lėmė, kad realus „Apple“ nuo Europoje uždirbto pelno sumokamų mokesčių tarifas krito nuo 1 proc. 2003 metais iki 0,005 proc. 2014 metais“.

Maži pelno mokesčiai yra Airijos ekonominės politikos pagrindas. Bazinis mokesčio tarifas Airijoje yra 12,5 proc. ir yra mažiausias tarp Vakarų Europos šalių. Dėl to Airijoje savo padalinius turi daugiau nei 700 stambių Amerikos bendrovių, kurios šalyje sukūrė 140 tūkst. darbo vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.