Istorija dėl „Nukem“ rutuliojasi toliau – siūlo rangovams įrengti dar vieną užkardą

Šių metų pradžioje atnaujintas Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymas. Jame numatyta, kad vykdoma į Lietuvą ateinančio investuotojo patikra. Seimo narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas mano esant tikslinga tikrinti ne tik investuotoją, bet ir generalinį rangovą ir rangovą.

Rusijos valstybinė atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ valdoma „Nukem“ dalyvauja IAE uždaryme.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Rusijos valstybinė atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ valdoma „Nukem“ dalyvauja IAE uždaryme.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Seimo narys L.Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo narys L.Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo komitetas yra konstatavęs, kad „Rosatom“ veikla rėmėsi neteisėtos įtakos Lietuvos valdžios institucijoms darymu.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Seimo komitetas yra konstatavęs, kad „Rosatom“ veikla rėmėsi neteisėtos įtakos Lietuvos valdžios institucijoms darymu.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 10:52 AM, atnaujinta Sep 24, 2018, 2:35 PM

Todėl šiandien, rugsėjo 24-ąją, parlamentaras ketina registruoti siūlymą papildyti įstatymą, kad patikra dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams būtų taikoma ir generaliniams rangovams, ir rangovams.

„Kitaip tariant, jei jie būtų susiję su kitų valstybių subjektais, kurių interesai prieštarauja Lietuvos strateginiams interesams, įtvirtintiems Lietuvos nacionalinėje saugumo strategijoje, tai jau imtų kelti grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, ir tokios kompanijos negalėtų dalyvauti Lietuvos energetiniuose strateginiuose projektuose“, – savo idėją aiškino L.Kasčiūnas.

Viena priežasčių, kodėl Seimo narys mato būtinybę taip koreguoti įstatymą, yra Rusijos valstybinė atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ valdoma „Nukem“, kuri dalyvauja Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždaryme.

Pastaroji yra laimėjusi konkursus vykdyti ilgalaikius IAE uždarymo projektus, kurie tęsiasi ir dabar. Be to, „Nukem“, anot L.Kasčiūno, ketina dalyvauti ir kituose su šia sritimi susijusiuose konkursuose.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra konstatavęs, kad „Rosatom“ veikla rėmėsi neteisėtos įtakos Lietuvos valdžios institucijoms darymu. Anot L.Kasčiūno, rusų korporacija siekė pakeisti Lietuvos politinę kryptį, o tai kėlė pavojų šalies nacionaliniam saugumui.

„Rosatom“ tikslas buvo dominuoti regiono elektros energetikos sektoriuje, o tai nesuderinama su Lietuvos siekiu užsitikrinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos“, – teigė Seimo narys.

Jo teigimu, „Rosatom“ turėjo labai aiškų planą su kai kuriomis Lietuvoje veikiančiomis įmonėmis sukurti konsorciumą, kuris realiai galėtų perimti Lietuvos energetikos šaką. Kalbėta, kad lietuviškos įmonės galėtų būti įtrauktos į, tarkime, Astravo elektrinės Baltarusijoje statybas. „Mainais jos turėjo paveikti mūsų valdžios sprendimus, kad „Rosatom“ galėtų perimti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę, kad būtų nutiestos papildomos jungtys su Karaliaučiaus sritimi, – kalbėjo L.Kasčiūnas.- „Rosatom“ veikimo modelis buvo įvertintas. Dabar turime aiškiai pasakyti, ar „Rosatom“ ir su ja susijusios įmonės ir toliau gali dalyvauti Lietuvos energetikos projektuose, ypač, kai kalbame apie strateginius projektus. O IAE priklauso pirmai strateginių įmonių kategorijai“.

Anot L.Kasčiūno, dažnai diskutuojant apie „Rosatom“ vaidmenį IAE uždarymo procesuose išgirsta „pseudoargumentus“, kad dėl praktinės patirties, dėl sovietinio tipo reaktoriaus tipo neva nepavyksta rasti pakaitalo „Rosatom“. „Pataisos, kurią registruosiu, tikslas – ne kažką eliminuoti, o atidaryti duris skaidrioms vakarietiškoms kompanijoms“, – teigė parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?