Naujos Lietuvos mokslo ir verslo partnerystės galimybės

Jau spalio 18 dieną Vilniuje į Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamą metinę konferenciją „How to get into Horizon2020: Challenges and Opportunities?“ rinksis verslo bei mokslo atstovai, mentoriai, konsultantai, kurie užsiima inovacine veikla ir ieško tarptautinių galimybių verslo plėtrai.

MITA direktorius Kęstutis Šetkus.
MITA direktorius Kęstutis Šetkus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 11:03 AM

Susitikimas su ekspertais

MITA konferencijoje „How to get into Horizon2020: Challenges and Opportunities?“ pranešimus skaitys ir savo įžvalgomis apie tarptautines mokslinių tyrimų bei inovacijų programas pasidalins žymiausi Europos ir Lietuvos ekspertai. Tai – išskirtinė galimybė verslininkams, mokslininkams, konsultantams bei kitų sričių specialistams, kurie prisideda prie inovacinės veiklos, ne tik pasiklausyti ekspertų, bet ir patiems užduoti rūpimus klausimus.

Daug dėmesio konferencijoje bus skiriama transporto, logistikos ir informacinių ryšių technologijų, energetikos ir tvarios aplinkos sritims, viešojo ir privataus sektorių partnerystei „Biopramonės bendroji iniciatyva“, taip pat programos teikiamoms tarptautinio bendradarbiavimo galimybėms.

Šiomis temomis pranešimus skaitys pripažinti savo sričių profesionalai: Europos Komisijos (EK) transporto ir logistikos ekspertė Julija Sakovica, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Transporto ir logistikos kompetencijos centro koordinatorius dr. Algirdas Šakalys, biopramonės konsorciumo direktorius ir įmonės „Emerencia Consultancy“ vadovas iš Belgijos Nelo Emerencia, EK Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato (DG AGRI) atstovas José Ruiz Espi ir kt.

Be to, mokslinių tyrimų ir inovacijų programų skatinimo renginyje dalyvaus vienas geriausių ne tik Vokietijoje, bet ir Europoje idėjų pristatymo meistras Christophas Sollichas, prisidėjęs prie daugiau nei 1000 startuolių sėkmės. Jo patarimus verta išgirsti ne tik startuoliams, bet ir patyrusiems verslininkams, ir mokslo atstovams.

Siekiama paskatinti

MITA mokslo ir inovacijų konferencija siekiama paskatinti Lietuvos atstovus aktyviau įsijungti į didžiausią tarptautinę Europos Sąjungos (ES) mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizontas 2020“.

„Lietuviai kuria ir vysto inovacijas įvairiose srityse, didžiausia pažanga jaučiama biochemijos, medicinos, lazerių ir atsinaujinančios energetikos srityse. Lietuva gana aktyviai naudojasi didžiausios tarptautinės ES investicijų programos „Horizontas 2020“ teikiamomis perspektyvomis, tačiau tikimės, kad organizuojama konferencija paskatins įsijungti įmones, kurios dar nebandė ieškoti galimybių šioje programoje“, – teigia MITA direktorius Kęstutis Šetkus.

Interaktyvi diskusija

Konferencijos metu bus galima ne tik pasiklausyti ekspertų pranešimų, bet ir gauti MITA ekspertų B2B konsultacijų ar sudalyvauti interaktyvioje verslo bei mokslo atstovų diskusijoje, kuri sieks atskleisti šio bendradarbiavimo privalumus ir trūkumus.

„Anksčiau verslas ir mokslas dirbo kas sau, dabar šios dvi pusės vis labiau supranta bendradarbiavimo naudą. Verslas ir mokslas papildo vienas kitą žiniomis, įgūdžiais ir kompetencijomis. Bendradarbiaudami mokslo atstovai turi galimybę žinias pritaikyti praktiškai, o verslo atstovai, naudodamiesi mokslininkų tyrimais, geba patikrinti sukurtą koncepciją bei ją įgyvendinti, – įsitikinęs K. Šetkus. – Verslo ir mokslo atstovai ne visada turi galimybių susitikti, tad organizuojamoje konferencijoje šios dvi pusės gali atrasti naujų bendradarbiavimo galimybių ne tik su Lietuvos, bet ir Europos atstovais.

Jaučiamas inovacijų proveržis

Programos „Horizontas 2020“ statistika skelbia, jog daugiausia bendrų projektų lietuviai vykdo su Vokietija (354), Italija (273) ir Prancūzija (261). Europos Sąjungos (ES) inovacijų švieslentėje Lietuva šiuo metu užima 20 vietą ir išlieka nuosaikių inovatorių grupėje. MITA direktorius K. Šetkus sako, kad pastaraisiais metais pastebimas aktyvus inovatyvių projektų kūrimas ir įgyvendinimas.

„Nuo 2010-ųjų per aštuonerius metus, kuriant inovacijas, didžiausia sparta jaučiama Lietuvoje – net 20,1 proc., Nyderlanduose – 15,9 proc., Maltoje – 15,2 proc., Jungtinėje Karalystėje – 14 proc. Lietuvoje formuojama palanki inovacijoms ekosistema. Jau matome inovacijų proveržį, kuris, tikimės, kiekvienais metais tik didės, – teigia agentūros vadovas. – Inovatyvioms idėjoms būtinas valstybės dėmesys, todėl įstatymai rengiami ir tobulimi atsižvelgiant į verslo poreikius. Šiemet priimtas naujasis Technologijų ir inovacijų įstatymas išskirtinį dėmesį skiria inovacijoms ir jų skatinimui. Taip pat stiprinamas tarptautinių ir nacionalinių investicijų priemonių bei programų žinomumas. Štai prieš penkerius metus daugelį inovatorių dar reikėjo supažindinti su jomis, o šiandien jie dalyvauja kai kuriose priemonėse jau antrąjį ar net trečiąjį kartą“.

Šis straipsnis parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą