Prekybos karas trečiąjį ketvirtį sulėtino Kinijos ekonomikos augimą iki 6,5 proc.

Trečiąjį ketvirtį Kinijos ekonomika augo lėčiausiu tempu per devynerius metus, o prie to prisidėjo didžiulė skola ir prekybos ginčai su Jungtinėmis Valstijomis. 

 Šalies ūkio plėtros tempas sulėtėjo nuo 6,8 proc. ir 6,7 proc. atitinkamai pirmąjį ir antrąjį ketvirtį, bet atitiko metinį plėtros tikslą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Šalies ūkio plėtros tempas sulėtėjo nuo 6,8 proc. ir 6,7 proc. atitinkamai pirmąjį ir antrąjį ketvirtį, bet atitiko metinį plėtros tikslą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 7:54 AM

Antros pagal dydį pasaulio ekonomikos metinis augimas liepos-rugsėjo mėnesiais sudarė 6,5 proc., rodo oficialūs šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) duomenys, kuriuos penktadienį paskelbė Kinijos nacionalinė statistikos tarnyba. 

Šalies ūkio plėtros tempas sulėtėjo nuo 6,8 proc. ir 6,7 proc. atitinkamai pirmąjį ir antrąjį ketvirtį, bet atitiko metinį plėtros tikslą. 

Prekybos ginčas su Jungtinėmis Valstijomis vyksta sunkiu metu Kinijos ekonomikai. Kinijos vyriausybė bando sumažinti milžinišką skolą, bet investicijos į infrastruktūrą mažėja. 

Kinijos mažmeninės prekybos apimtys rugsėjį ūgtelėjo 9,2 proc., lyginant su ankstesniais metais. Rugpjūtį jų augimas sudarė 9,0 proc. 

Santykiai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų šiemet gerokai suprastėjo. JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė tarifus, bandydamas pasiekti nuolaidų derybose su Pekinu. Prekybos konfliktas pakenkė verslo ir investuotojų pasitikėjimui Kinijos ekonomika. 

Šanchajaus akcijų rinkos šiemet patyrė didelį nuosmukį, o juanis susilpnėjo maždaug 9 proc. JAV dolerio atžvilgiu. 

Verslo tyrimai jau rodo, kad daugelis Jungtinių Valstijų ir Europos įmonių stabdo investicijų planus Kinijoje, nes įtampa dėl prekybos temdo ateities perspektyvas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.