Trūksta darbuotojų? „Maxima“ rado sprendimą

Lietuvos ekonomika auga, tačiau dar sparčiau auginti raumenis verslui trukdo darbo jėgos trūkumas. Įmonių vadovai pripažįsta, kad Lietuvoje vis sunkiau rasti ne tik specialistų, bet ir paprastų darbuotojų. Bendrovės aktyviai ieško išeičių.

 123rf.nuotr.
 123rf.nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 9:30 AM, atnaujinta Oct 24, 2018, 9:49 AM

Didžiausias Lietuvos darbdavys, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, sukūrė ir šiemet ėmė įgyvendinti savo mokymų programą, kuri padeda darbo patirties neturintiems žmonėms įsilieti į darbo rinką, taip pat suteikia žinių ir įgūdžių darbuotojams, kurie nori keisti kvalifikaciją.

Jaunoji karta naudojasi profesijų pasirinkimo laisve

Žmogiškųjų išteklių specialistai sutaria, kad į darbo rinką įsiliejanti jaunoji karta yra labai smalsi, nori įgyti įvairių žinių, įgūdžių, kompetencijų. Kitaip negu tėvų ar senelių karta, šiandien jaunuoliai retai pasirenka profesiją visam gyvenimui. Mokyklą baigiantys žmonės stengiasi išbandyti daug įvairių veiklų bei užsiėmimų, kad atrastų save.

Vis daugiau jaunuolių nusprendžia stoti į profesinio ugdymo mokyklas, kur įgyja praktinių įgūdžių, išmoksta savarankiškai priimti sprendimus, atranda saviraiškos galimybių ir naujų draugų.

Šiemet per pagrindinį priėmimą į profesinio ugdymo mokyklas buvo priimta per 12 tūkstančių moksleivių – net 13 procentų daugiau negu pernai. Profesinės kvalifikacijos galimybes atranda ir pagrindinį išsilavinimą turintys, ir tūkstančiai bendrojo lavinimo mokyklas šiemet baigusių asmenų.

Vis dėlto verslo poreikiai – dar didesni. Aktyviausi Lietuvos darbdaviai pripažįsta, kad darbuotojų paklausa yra nuolatinė, o rasti gerus praktinius įgūdžius turinčius profesionalus nelengva. Todėl bendrovės vis daugiau investuoja į naujų darbuotojų mokymus, kuria nuosavas ugdymo programas.

Mokymo centruose – daug praktikos ir meistrų pamokų

Didžiausias Lietuvos darbdavys, prekybos tinklas „Maxima“ devyniuose miestuose nusprendė įsteigti maisto gamybos praktinio mokymo centrus. Naujų darbuotojų ugdymui ir jų kvalifikacijos kėlimui kasmet bus investuojama iki 0,5 mln. eurų.

„Maximos“ personalo departamento direktorė Margarita Plešakienė teigia, kad maisto gamybos sektorius Lietuvoje plečiasi itin sparčiai. „Jausdami vis didesnį šiai pramonės šakai reikiamų kvalifikuotų specialistų poreikį, įvairiuose miestuose atveriame duris patirties neturintiems, bet motyvuotiems bei pasirengusiems mokytis darbuotojams“, – dėsto M. Plešakienė.

Anot jos, praktika prasideda nuo pat pirmųjų dienų, mat vien teorinių žinių neužtenka norint iškepti gardų pyragą, sultingą kepsnį ar pagaminti salotas. Besimokantys darbuotojai gauna atlyginimą ir sklandžiai įsilieja į komandą – juos moko įmonės specialistai, savo profesijos meistrai, kurie kolegų praktinių įgūdžių lavinimui skiria daugiausia dėmesio.

Didžiausią skaičių žmonių, norinčių įgyti profesinių įgūdžių, bendrovė yra pasirengusi priimti Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Virėjo, konditerio, mėsininko ir kepėjo profesijos paslapčių iš „Maximos“ meistrų išmokti gali ir Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Druskininkų, Rokiškio ir Utenos gyventojai, nes šiuose miestuose taip pat veiks mokymo centrai.

„Kartu su geriausiais darbuotojais parengėme programą, kuri padės labai greitai įsilieti į profesionalų komandą. Patyrę darbuotojai bus jaunųjų kolegų mentoriai. Ne vienas mentorius – savo profesijos meistras – prisipažino, kad įdomi ir pačius praturtinanti patirtis“, – pastebi M. Plešakienė. Pasak jos, dalyvaudami programoje tobulėja ir mokiniai, ir mokytojai, o komandoje susiformuoja tvirtesni ryšiai, geresnis tarpusavio supratimas.

Suteiks ir žinių, ir įgūdžių

Bendrovės organizuojama maisto gamybos praktinio mokymo programa truks du mėnesius. Numatyta, kad mokymų programoje vienu metu įvairiuose Lietuvos miestuose galės dalyvauti apie 80 asmenų. Programos dalyviai profesionalo kelią pradės nuo bendrųjų žinių, kaip naudotis maisto gamybos cechuose esančia įranga, sandėliavimo, gamybos procesų ir kitomis funkcijomis iki konkrečių maisto ruošos būdų ir receptūrų.

Kad galėtų mokyti naujuosius kolegas, kepėjai, virėjai, konditeriai ir mėsininkai baigė specialius mokymus. Jauniesiems bendradarbiams mentoriai padės atrasti stipriąsias puses ir įveikti baimes.

Pasak M. Plešakienės, mokyti naujokus sutiko 40 „senbuvių“. Įvertinę pradinius naujokų gebėjimus profesionalūs „Maximos“ darbuotojai suteiks trūkstamų žinių, padės tobulinti įgūdžius nuosekliai skirdami vis sudėtingesnes užduotis ir dalindamiesi patarimais, kaip pasiekti geriausių rezultatų.

Mokymus baigęs žmogus turės ne tik reikiamus specialisto įgūdžius, bet ir bus įsiliejęs į „Maximos“ komandą. „Tai yra tik karjeros kelio pradžia, tačiau tai suteikia daugiau pasitikėjimo ir įprasmina asmens pastangas tobulėti“, – teigia M. Plešakienė.

Panašias praktikas pasaulyje taiko daug garsių organizacijų – tvirti kolektyvo ryšiai ir dalijimosi žiniomis kultūra padeda sumažinti darbuotojų kaitą, didina lojalumą.

Pasak personalo specialistės, nuosava ugdymo sistema padidina darbuotojo įsitraukimą į organizacijos veiklą. Besimokydamas organizacijos viduje darbuotojas ne tik išmoksta atlikti savo darbines funkcijas, bet ir susipažįsta su įmonės kultūra, perpranta vidinius procesus ir greičiau įsilieja į kolektyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.