Išeities nėra: pasiūlė pakentėti pusmetį

Viršuliškių rajono gyventoja veltui beldžiasi į valdininkų duris dėl šiukšlėse skęstančių antrinių žaliavų ir buitinių atliekų konteinerių: padėtis galbūt pasikeis tiktai kitąmet, kai atsiras nauji atliekų vežėjai.

Pro savo langus Viršuliškių gatvės gyventojai kiekvieną dieną regi sąvartyną.
Pro savo langus Viršuliškių gatvės gyventojai kiekvieną dieną regi sąvartyną.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 4:23 PM

„Jau nebežinau, kur kreiptis. Seniai bandau prisišaukti pagalbos iš atsakingų asmenų, tačiau sulaukiu tik tylos“, – skundėsi Viršuliškių gatvės 31-ajame name gyvenanti Violeta.

Aplink šį namą ir dar kelis daugiabučius jau kelis mėnesius – tikrų tikriausias šiukšlynas.

„Šiukšlės krinta iš konteinerių, šiukšlės aplink konteinerius. Ir niekam neįdomu, kad visiškai nehigieniškai, nesaugiai gyvename“, – pasakojo Violeta.

Šiukšlynas susiformavo aplink 10 buitinių atliekų konteinerių. Šalia jų – 4 pusiau požeminiai konteineriai, kurių jau antrą mėnesį nepabaigiama įrengti.

Aplink juos taip pat kaupiasi šiukšlės.

Kaip ir aplink antrinių žaliavų konteinerius, dėl kurių nusiskundimų turi ne tik Viršuliškių gyventojai.

Prie konteinerių pradėjo lankytis valkataujančios katės, kurios vėliau pasišildyti palenda po automobilių varikliais. Ant šaligatvių mėtosi šiukšlės, stiklo šukės, baldų detalės.

Savivaldybės įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratoriui“ Violeta su kaimynais jau seniai nusiuntė laišką. Jokio atsakymo nesulaukė.

Paklausė namo administratoriaus patarimo – jis pasiūlė kreiptis į „Vilniaus atliekų sistemos administratorių“. Per susitikimą su Viršuliškių gyventojais Vilniaus meras Remigijus Šimašius taip pat aiškino, kad už tvarką atsakingas „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“.

„Visiškas institucijų abejingumas. Mes, gyventojai, palikti likimo valiai. Ar sostinės gyventojai nusipelno taip gyventi, gal tai jau norma – kvėpuoti šiukšlių skleidžiamu kvapu, teršti aplinką, rodyti pavyzdį vaikams, kaip turime gyventi?“ – klausė Viršuliškių gatvės gyventoja.

Savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis Viršuliškių gyventojams nieko paguodžiančio nežadėjo.

Anot jo, antrinių žaliavų surinkimas ir vežimas vykdomas pagal sutartis, sudarytas tarp atliekų vežėjų ir gamintojų bei importuotojų įsteigtų organizacijų.

Tai – viešosios įstaigos Pakuočių tvarkymo organizacija, „Žaliasis taškas“ ir „Gamtos ateitis“.

V.Juodžio žodžiais, reikia apskritai džiaugtis, kad sistema finansuojama šių organizacijų lėšomis, todėl gyventojai nemoka už išrūšiuotų atliekų surinkimą ir sutvarkymą.

Šiuo metu savivaldybė rengia rūšiuotų atliekų surinkimo ir vežimo paslaugų konkursą. Tikimasi dar šiais metais skelbti konkursą, o pavasariop išrinkti šių atliekų vežėjus, iš kurių bus reikalaujama ir rūšiuoti tinkamų sąlygų sudarymo, atsakomybės ir paslaugų kokybės.

Tad tvarkos bus reikalaujama tik kitais metais. O likusį pusmetį teks braidyti po šiukšles. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.