Teisėsaugos pareigūnai mokesčių slėpimu įtaria Panevėžio taksi firmas

Panevėžio apygardos prokuratūra vadovauja ikiteisminiam tyrimui, kuriame įtarimai pareikšti keturioms Aukštaitijos sostinėje taksi paslaugas teikiančioms įmonėms, jų savininkui bei 3 darbuotojams. Įtariama, kad panevėžiečio G. Z. valdomose taksi firmose buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita ir slepiamos pajamos, todėl į valstybės biudžetą nesumokėtos didelės sumos mokesčių.

Įtariama, kad panevėžiečio G. Z. valdomose taksi firmose buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita ir slepiamos pajamos, todėl į valstybės biudžetą nesumokėtos didelės sumos mokesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įtariama, kad panevėžiečio G. Z. valdomose taksi firmose buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita ir slepiamos pajamos, todėl į valstybės biudžetą nesumokėtos didelės sumos mokesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 3:53 PM

Ikiteisminis tyrimas, kurį atlieka Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, pradėtas prieš keletą mėnesių. Teisėtvarkos pareigūnai, turėdami kriminalinės žvalgybos informacijos, nustatė, kad 53 metų G. Z. priklausančiose taksi bendrovėse galimai dalis pajamų už suteiktas paslaugas neįtraukiama į buhalterinę apskaitą ir klastojami dokumentai, įrašant juose neteisingus duomenis apie pelną ir pajamas, taip siekiant išvengti mokesčių.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, pareigūnai užfiksavo daugiau nei pusę tūkstančio atvejų, kai minėtų firmų taksistai keleiviams neišdavė kvitų už sumokėtus pinigus. Įtariama, kad vėliau bendrovių buhalterinėje apskaitoje buvo nurodomos mažesnės gautos pajamos ir taip išvengiama mokesčių.

Manoma, kad įtariamieji, veikdami bendrininkų grupėje, įmonių buhalterinės apskaitos dokumentus surašydavo taip, jog mėnesinės bendrovių pajamos neviršytų iš anksto sutartų deklaruoti sumų, o likusią dalį pajamų nuslėpdavo. Pavyzdžiui, pagal oficialius dokumentus, viena šių taksi firmų per metus yra gavusi mažiau nei 3 tūkst. eurų pajamų, nors pareigūnai įtaria, kad uždirbo kelias dešimtis tūkstančių.

Pirminiais duomenimis, vien praėjusiais metais minėtos bendrovės galimai nedeklaravo apie ketvirtį milijono eurų pajamų, todėl sumokėjo žymiai mažesnius mokesčius į valstybės biudžetą nei privalėjo.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Juliaus Gelumbausko, pasitvirtinus įtarimams dėl mokesčių slėpimo, prokuratūra sieks, kad įtariamiesiems būtų taikomas išplėstinis turto konfiskavimas bei būtų sumokėti mokesčiai valstybei.

Šią savaitę tyrimą atliekantys pareigūnai atliko daugiau nei 20 kratų įtariamųjų namuose bei bendrovėse. Kratų metu rasti buhalterinės apskaitos dokumentai, tarp jų, kaip įtariama, ir „juodosios buhalterijos“ dokumentai, daugiau nei 50 tūkst. eurų, taip pat – nelegaliai laikomų šaudmenų.

Pirmadienį dviem paroms buvo sulaikytas taksi bendrovių savininkas G. Z. ir viena iš buhalterių.

Už neteisingą duomenų apie pajamas pateikimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 8 metų, už apgaulingą apskaitos tvarkymą – baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų. Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Jūratė Valančiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.