Perkame šviežią mėsą: ką reikia žinoti, ką išsirinktume šviežią ir kokybišką

Kai prireikia mėsos kasdieniams poreikiams, o ypač stingant laiko, Lietuvos barbekiu asociacijos prezidentas Lukas Semeževičius suka į parduotuvę. Čia vyras dažniausiai renkasi supakuotą šviežią mėsą.

Fasuotos mėsos, priklausomai nuo produkto, galiojimo laikas – 7-10 dienų.<br> 123rf.com nuotr.
Fasuotos mėsos, priklausomai nuo produkto, galiojimo laikas – 7-10 dienų.<br> 123rf.com nuotr.
 Fasuotos mėsos, priklausomai nuo produkto, galiojimo laikas – 7-10 dienų.<br> Gamintojų nuotr.
 Fasuotos mėsos, priklausomai nuo produkto, galiojimo laikas – 7-10 dienų.<br> Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 8:15 AM

L.Semeževičius pasakojo, kad sprendimą, kokį produktą – fasuotą ar ne – rinktis, iš esmės lemia patogumas ir jo galiojimo laikas. Jei reikia gaminti vakarienę dviem, tai verčiau perka keturis jau supjaustytus supakuotus gabaliukus mėsos. Nes pjaustant pačiam mėsos gali nepavykti lygiai padalinti porcijomis, o tada jau ir iškepti vienodai sudėtinga.

„Daugelis prekybos centrų išpjausto skerdieną, todėl čia mėsa pakankamai šviežia. Be to, parduotuvėse taikomi kokybės standartai, o turguje mėsos šviežumas – jau kiekvieno pardavėjo sąžinės reikalas“, – lrytas.lt kalbėjo profesionalus virtuvės šefas.

Vis dėlto „Utenos mėsos“ šviežios mėsos technologė Jurgita Krasauskienė akcentuoja ką kita. Pašnekovė skaičiuoja: fasuotos mėsos, priklausomai nuo produkto, galiojimo laikas – 7-10 dienų. O iš sveriamos mėsos skyriaus nusipirkus gabalą šviežios mėsos rekomenduojama per 24 valandas jį termiškai apdoroti arba užšaldyti. Kitą dieną produktas gali būti nebetinkamas naudoti. Vadinasi, šviežios nefasuotos mėsos galiojimas – iki 1,5 paros.

J.Krasauskienė aiškina, kad fasuotos mėsos galiojimas pratęsiamas dėl bendros skerdienos kokybės, švaros ir greito proceso. „Garantuojame, kad šviežios mėsos pakuotėje nieko daugiau – išskyrus kokybišką mėsą – nėra“, – sakė „Utenos mėsos“ atstovė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį ir tai, jog turguje skerdiena rankomis liečiama daugybę sykių per dieną, be to, pirkėjas negali būti tikras ir tuo, kad prekybininkai naudoja tinkamus šaldytuvus. „Svarbu, ar užtikrinama, kad temperatūra nesvyruos daugiau nei 2 laipsniai. Karštą vasaros dieną tokią paklaidą labai lengva pasiekti, o juk temperatūros svyravimas turi didelį poveikį mėsos kokybei“, – aiškino mėsos gamintojo atstovė.

Kur paskerdė, ten supakavo

Per sąlytį su aplinka ant šviežios neįpakuotos mėsos patenka mikrobiologinė tarša. Dažniausiai pasitaikantis būdas užkrėsti mėsą – ją pačiupinėti. Nuo to neapsaugo net ir labai švarios rankos.

„Kai renkamės gabaliuką mėsos, pardavėja jį ima rankomis, deda ant svarstyklių – taip mikroorganizmų ant mėsos daugėja, o besidaugindami jie gadina mėsą. Be to – pakanka kad kažkas nusičiaudėtų ar nutūptų musė – mėsa jau ir turi nepageidautinų mikroorganizmų. Tikimybė, kad mėsa užsiterš – kiekviename žingsnyje“, – kalbėjo „Utenos mėsos“ šviežios mėsos technologė J.Krasauskienė.

Mėsa, kuri parduodama dujinio ar vakuuminio įpakavimo indelyje, į pakuotę sudedama dar skerdykloje: čia mėsa atvėsinama, išpjaustoma į dalis ir per 20 min. supakuojama. „Mūsų gamybiniai technologiniai sprendimai padaryti taip, kad skerdiena būtų supakuota per kiek įmanoma trumpesnį laiką. Užtikriname, kad prie mėsos neprisilies jokia tarša – kokia mikrobiologija yra, tokia ji ir išliks“, – aiškino „Utenos mėsos“ šviežios mėsos technologė.

Vakuuminis ar dujinis pakavimas?

Sklando mitas, kad dujiniame indelyje yra kenksmingų medžiagų. Tiek J.Krasauskienė, tiek vienintelio iš Lietuvoje veikiančių prekybos tinklų, prekiaujančio tik fasuota mėsa „Lidl“ atstovas Valdas Lopeta aiškina, kad tai – netiesa.

„Mėsa, kurią parduodame, supakuojama iškart vos ją išpjausčius. Specialios kontroliuojamos atmosferos pakuotės padeda produktui ilgiau išlaikyti šviežumą bei kokybę ir skonį be papildomų priedų ir konservantų.

Kontroliuojamos atmosferos pakuotės – tai plastikiniai indeliai, kuriuose mums įprastas oras pakeičiamas natūralių dujų mišiniu iš anglies dioksido, azoto ir deguonies. Jų proporcijos dalis galima kaitalioti atsižvelgiant į produktą ir konkrečiai jam tinkamesnę aplinką. Tuo metu iš vakuuminės pakuotės pašalinamas oras, taigi, sumažėja deguonies kiekis ir produkto gedimą lemiantys mikroorganizmai negali daugintis“, – aiškino V.Lopeta.

Kitokie įpročiai

Kituose prekybos tinkluose šviežia mėsa parduodama ir fasuota, ir nefasuota.

„Maximoje“ šiais metais fasuotos šviežios mėsos parduodama apie 40 proc. daugiau nei pernai, tačiau didžiąją parduodamos mėsos dalį vis dar sudaro sveriama mėsa. Vertinant visą parduodamos šviežios mėsos kiekį šiame prekybos tinkle sveriamos mėsos dalis sudaro apie 66 proc. visų pardavimų, o fasuota – 34 procentus.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė svarstė, kad tai greičiausiai lemia apsipirkimo įpročiai ir tradicijos. Kai kuriose Vakarų valstybėse būtent fasuota šviežia mėsa yra populiaresnė už sveriamą. Tačiau pas mus vis dar atvirkščiai – žmonės linkę patys pasirinkti norimą svorį ar atitinkamą šviežios mėsos produktą.

Fasuota mėsa, anot „Rimi“ atstovės Giedrės Buivydienės, ypač mėgstama aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių pirkėjų, kurie ne visada įsigytą mėsą suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Tokiu atveju fasuota mėsa turi didelį pranašumą, nes dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti mėsos šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą nenaudojant jokių priedų ar konservantų. Kartu išsaugoma mėsos tekstūra ir maistinės savybės. Be to, dujinė pakuotė labai patogi mėsą transportuojant.

„Rimi“ tinklo atstovė pastebi, kad populiarėja šviežia mėsa pakuotėse, kuri jau atitinkamai supjaustyta konkrečiam patiekalui gaminti, pavyzdžiui, mažais gabalėliais supjaustyta jautiena befstrogenui ruošti.

Fasuota šviežia mėsa – dažnas pirkėjų užsienio rinkose pasirinkimas. Tokia produkcija sparčiai populiarėja ir pas mus, nes pirkėjai vis dažniau kreipia dėmesį į fasuotos mėsos privalumus: ilgesnį galiojimą, kokybę ir patogumą vartojant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.