Kokie buvo 2018 metai? Dalis pernykščių niurgzlių padarė kūliavirstį

Keturi iš dešimties vyresnių nei penkiolikos metų gyventojų mano, kad 2018-ieji jiems asmeniškai buvo sėkmingi, o triskart mažiau žmonių besibaigiančius metus įvertino kaip nesėkmingus.

 Šiemet daugiau lietuvių nei pernai šventes pasitinka geresnės nuotaikos.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Šiemet daugiau lietuvių nei pernai šventes pasitinka geresnės nuotaikos.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 8:17 AM

Pastaruosius šešerius metus teigiamai vertinančių besibaigiančius metus būdavo maždaug dvigubai daugiau nei vertinančių neigiamai, o šį kartą optimistai dar labiau atitrūko nuo niurgzlių.

Palyginę kasmetinius atsakymus į šį klausimą nuo 1995-ųjų (nuo tada „Baltijos tyrimų“ kompanija analizuoja tokius šalies žmonių vertinimus) matome, kad beveik identiškas požiūris buvo prieškriziniais 2006–2007 metais, kai buvo pasiektas rekordinis tokio optimizmo lygis.

Kaip nesėkmingiausius lietuviai iki šiol yra įvertinę 2009-uosius, kai užgriuvo krizė, – tada keturi iš dešimties gyventojų metus apibūdino kaip asmeniškai nesėkmingus, o kaip sėkmingus – tik septintadalis.

Šįkart didžiausia dalis optimistų, kaip ir anksčiau, yra tarp jaunimo iki 30 metų (58 proc. jų mano, kad 2018 m. jiems buvo sėkmingi), miestų gyventojų (43 proc.), žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą (52 proc.), didžiausias šeimos pajamas per mėnesį (55 proc.).

O dauguma bedarbių ir namų šeimininkių atsakė, kad šie metai jiems asmeniškai buvo nesėkmingi.

Beveik pusės apklaustųjų nuomone, 2018-ieji jiems buvo vidutiniai – nei sėkmingi, nei nesėkmingi.

Per lapkričio 9–26 dienomis surengtą „Baltijos tyrimų“ apklausą 28 proc. gyventojų besibaigiančius metus įvertino kaip sėkmingus Lietuvai, o 17 proc. – kaip nesėkmingus. Kas antras respondentas mano, kad 2018-ieji šaliai buvo vidutiniai.

Panašūs vertinimai buvo 2013–2014 metais, o, palyginti su pernykščiu rudeniu, manančiųjų, kad Lietuvai metai buvo sėkmingi, padidėjo 10 procentų.

Kaip ir ankstesniuose tyrimuose, valstybės sėkme daug dažniau pasidžiaugė tie žmonės, kuriems asmeniškai šie metai buvo sėkmingi. Ir atvirkščiai – pusė žmonių, kurie buvo nepatenkinti 2018-aisiais, kaip nesėkmingus juos įvardijo ir visai Lietuvai.

Praeitis praeitimi, o ko žmonės tikisi iš 2019-ųjų?

Kiek daugiau nei ketvirtadalis gyventojų mano, kad būsimi metai bus geresni mūsų šaliai, maždaug penktadalis laikosi priešingos nuomonės. Daugiausia apklaustųjų (42 proc.) atsakė, kad kiti metai bus tokie patys kaip šie.

Panašios žmonių nuotaikos buvo ir prieš šešerius, ir net prieš dvylika metų.

Niūriau į ateitį žvelgia vyresni nei 50 metų žmonės (24 proc. tikisi blogesnių 2019 metų), gyvenantys kaime (27 proc.) bei mažesniuose miestuose (26 proc.), pensininkai (27 proc.), bedarbiai ir namų šeimininkės (31 proc.).

Didžiausi optimistai (tikisi geresnių būsimųjų metų) yra jauni žmonės iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai, kurių šeimos pajamos per mėnesį didžiausios (per 1000 eurų), vadovai ir besimokantis jaunimas.

Beje, 2017-ųjų rudenį „Baltijos tyrimų“ apklausos dalyvių pateiktos prognozės dėl šių metų pasitvirtino tik iš dalies.

Antai sėkmingesnių 2018-ųjų tikėjosi 25 proc. respondentų, o šį lapkritį kaip sėkmingus įvertino 27 proc. žmonių.

Kad 2018 m. bus blogesni už 2017 m., pernai spėjo 22 proc. apklaustųjų, o dabar šiuos metus kaip blogus įvertino tik 17 proc. gyventojų.

Žodžiu, nemažai daliai žmonių, kurie tikėjosi nekokių metų, 2018-ieji pasirodė geri.

Skelbiant šiuos duomenis būtina nuoroda į „Lietuvos rytą“ ir „Baltijos tyrimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.