Valstybinė įmonė nutarė persitvarkyti – žengė įdomų žingsnį Įvertino. „Litexpo“ paskelbto konkurso sąlygos maitinimo įmonėms pasirodė keistokos

Persitvarkanti įmonė „Litexpo“ ketina susitelkti vien į parodų organizavimą. Vienas iš žingsnių nustebino maitinimo paslaugas teikiančių įmonių šeimininkus – valstybei priklausanti bendrovė atsisako savo antrinės įmonės, kuri krauna pelną.

Pamaitinti į parodas suplūstančias minias žmonių nėra paprasta, tačiau ši veikla antrinei „Litexpo“ grupės įmonei „Ovantis“ iki šiol buvo pelninga.
Pamaitinti į parodas suplūstančias minias žmonių nėra paprasta, tačiau ši veikla antrinei „Litexpo“ grupės įmonei „Ovantis“ iki šiol buvo pelninga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 2:30 PM, atnaujinta Jan 22, 2019, 11:24 AM

„Litexpo“ pernai birželį paskelbė apie planuojamus struktūrinius pokyčius, po kurių dalį veiklos perduotų privačiam verslui.

Po kelių dienų baigsis parodų rūmų paskelbtas maitinimo plotų nuomos konkursas, laimėtojas perims turtą iš prieš šešerius metus įkurtos „Ovantis“, nors jai priskiriama dalis nuopelnų dėl visos įmonių grupės padidėjusių pajamų ir pelno. Pernai šios bendrovės pelnas išaugo triskart, palyginti su 2017 metais, ir pasiekė 123 tūkst. eurų.

Kalbama, kad „Ovantis“ galėtų būti parduota ir galbūt ją įsigytų būsimas patalpų konkurso laimėtojas. Nuomos konkursas sukėlė ir daugiau klausimų maitintojų pasaulyje.

Ėmėsi visos grupės pertvarkos

Permainos įsibėgėjo, kai prie „Litexpo“ vairo stojo naujas vadovas – pernai sausį šį postą perėmė Justinas Bortkevičius. Jis nuo 2016 metų vadovavo antrinei bendrovei „Litexpo Events“, o dar anksčiau trejus metus ėjo „Litexpo“ Konferencijų ir renginių departamento vadovo pareigas.

Kaip aiškino „Litexpo“ atstovė Božena Zaborovska-Zdanovič, pernai įmonė nusprendė daugiausia dėmesio skirti savo pagrindinei veiklai – parodų ir konferencijų rengimui. „Nebeteikiame stendų įrengimo, valymo paslaugų“, – pabrėžė ji.

Pernai „Litexpo“ skelbė, kad personalas dėl to sumažės beveik ketvirtadaliu – 26 darbuotojais. 2018-aisiais visoje grupėje dirbo 110 žmonių. Tuomet skaičiuota, kad išeitinės kompensacijos, atleidžiamų darbuotojų konsultavimas, perkvalifikavimas ir kitos struktūrinių pokyčių sąnaudos bendrovės išlaidas galėtų padidinti apie 200 tūkst. eurų.

Bet „Litexpo“ tikino, kad įgyvendinus pokyčius jau 2019 metais tikimasi gauti papildomą 400 tūkst. eurų finansinę naudą, o susitelkimas į pagrindinę veiklą leistų išplėsti tarptautinių parodų ir konferencijų organizavimo mastą.

Praėjusių metų viduryje Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ įmonių grupę sudarė pats centras ir jo antrinės įmonės – bendrovės „Ovantis“ ir „Litexpo Events“. Dar vienos bendrovės – „Litexpo infrastruktūra“ veikla buvo sustabdyta 2017-aisiais. Atsisakius sandorių tarp įmonių „Litexpo Events“ veiklą nuo šių metų sausio perėmė „Litexpo“.

Uždarbį didino ir „Ovantis“

Praėjusiųjų metų pirmojo pusmečio ataskaitoje „Litexpo“ džiaugėsi gerais rezultatais: įmonių grupė gavo 5,038 mln. eurų pajamų ir uždirbo 1,371 mln. eurų grynojo pelno – atitinkamai 23 proc. ir 17 proc. daugiau nei prieš metus.

„Sėkmingus veiklos rezultatus lėmė kasmet vykstančių parodų augimas, „Agrobalt 2018“ parodos sugrįžimas bei efektyvi antrinių įmonių „Litexpo Events“ ir „Ovantis“ veikla“, – taip uždaryta ir parduodama įmonės giriamos veiklos ataskaitoje.

Maitinimo paslaugas „Litexpo“ nurodė kaip vieną iš strateginių veiklos krypčių. Tuo užsiimanti įmonė „Ovantis“ buvo įkurta 2012 metų pabaigoje.

Šios bendrovės 100 proc. akcijų priklauso „Litexpo“, kurios 98,76 proc. akcijų valdo Ūkio ministerijos atstovaujama valstybė, o likusią dalį – 39 fiziniai asmenys.

Kaip sakė B.Zaborovska-Zdanovič, steigiant „Ovantį“ vienas iš tikslų buvo plėtoti išvažiuojamojo maitinimo veiklą, tačiau ši iniciatyva nedavė planuotos grąžos, tad siekiant atsisakyti sandorių tarp savų įmonių buvo priimtas sprendimas nutraukti maitinimo veiklą.

Praėjusių metų pabaigos duomenimis, įmonėje „Ovantis“ dirbo 10 pagrindinių darbuotojų, o apyvarta siekė 1,22 mln. eurų. Registrų centro duomenimis, grynasis pelnas 2017 metais sudarė 44,7 tūkst. eurų, 2016-aisiais – 114,7 tūkst., 2015-aisiais – 102,8 tūkst. eurų. O pernai šis rodiklis stryktelėjo iki 123 tūkst. eurų.

„Praėjusiais metais buvo aptarnauti 244 renginiai, juose apsilankė daugiau kaip 300 tūkst. žmonių. Turėdami didelę patirtį organizuojant maitinimą keliame didelius tikslus ir reikalavimus naujam tiekėjui“, – sakė „Litexpo“ atstovė.

„Ovantis“ maitina parodų centro lankytojus ir darbuotojus „Litexpo“ kavinėje (iki 250 vietų), restorane (iki 100 vietų), konferencijų salėse (iki 3000 vietų).

Laido kritikos strėles

Šiuo metu vykstantis viešas patalpų, kuriose veikia „Ovantis“, nuomos konkursas baigsis sausio 24 d. Pradinė nuomos kaina – 13,5 tūkst. eurų (be pridėtinės vertės mokesčio) per mėnesį.

Pagal konkurso sąlygas, laimėtojas jau dabar privalo turėti 400 kv. metrų patalpas, kuriose būtų pamaitinęs ne mažiau kaip 2 tūkst. asmenų per dieną. Reikalaujama patirties teikiant maitinimo paslaugas konferencijose, kurių dalyvių skaičius per dieną – daugiau kaip 800 asmenų, rengiant banketus ne mažiau kaip 500 asmenų.

Patalpos gali būti nuosavos, nuomojamos ar valdomos panaudos pagrindais.

Tačiau būtent patalpų nuomos konkurso reikalavimai sukėlė abejonių rinkos dalyviams.

„Litexpo“ supainiojo du dalykus: skelbia nuomos konkursą, bet nori, kad į jas ateitų patalpų valdytojas, kuris turi maitintojo kvalifikaciją“, – stebėjosi įmonės, kuri siektų varžytis dėl galimybės įsitvirtinti parodų centre, atstovas.

Tokių įmonių, kurios tenkintų tokius reikalavimus, anot rinkos dalyvių, yra nedaug.

Verslininkai, kurie rūpinasi stambių renginių dalyvių maitinimu, paprastai neturi didelių patalpų, kuriuose galėtų rengti furšetus, banketus, iškilmingas vakarienes. Jiems kur kas svarbesnės maistui ruošti tinkamos patalpos. Vėliau jų paslaugas perka renginių organizatoriai ar jiems skirtų erdvių šeimininkai.

„Su jais sudaromos sutartys maitinimo paslaugoms teikti, bet ne dėl patalpų nuomos. Tai skirtinga veikla. O dabar patalpų nuomos konkurso, kurį „Litexpo“ skelbia pagal Vyriausybės nutarimą, o ne pagal viešųjų pirkimų tvarką, reikalavimai numatyti maitintojui, o ne nuomotojui“, – kalbėjo nenorėjęs prisistatyti maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės atstovas.

Anot jo, „Litexpo“ reikalavimus galėtų atitikti tik tie maitintojai, kurie nuomojasi patalpas arenose.

„Tokie konkurso reikalavimai galimai ir pritaikyti keliems rinkos dalyviams“, – sakė jis.

Rengė viešą konsultaciją

„Litexpo“ atstovė B.Zaborovska-Zdanovič nepatikslino, kokios konkrečiai įmonės atitiktų konkurso reikalavimus. Ji neslėpė, kad prieš paskelbdama konkursą įmonių grupė rengė viešą konsultaciją, atsižvelgė ir atsakė į tiekėjų iškeltus klausimus.

„Rinkoje yra daug puikių maitinimo paslaugų tiekėjų, tikimės, kad vienas iš jų ateis į „Litexpo“ ir užtikrins profesionalų aptarnavimą per visus mūsų renginius bei finansinę grąžą, ne mažesnę negu ta, kurią šiuo metu sukuria „Ovantis“, – apibūdino B.Zaborovska-Zdanovič.

Anot jos, konkurso dokumentuose pateiktas įmonės „Ovantis“ turto, kuris bus išnuomotas konkurso laimėtojui, sąrašas. Tai – ir restoranai, ir virtuvės įranga.

Ūkio ministerija – prieš

„Sprendimų, kaip bus pasielgta su juridiniu asmeniu „Ovantis“, dar nepriimta“, – apie sklandančias kalbas dėl pardavimo sakė B.Zaborovska-Zdanovič.

Tiesa, Ūkio ministerija „Lietuvos rytą“ patikino, kad įmonės parduoti neketinama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.