Bus pristatoma ES mokslo ir inovacijų programa ir Lietuvos galimybės joje dalyvauti

Ketvirtadienį Vilniuje vyks konferencija „Europos horizontas: naujos galimybės Lietuvos tyrėjams 2021-2027m.“, skirta naujai ES mokslinių tyrimų ir inovacijų bendrajai programai pristatyti.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-24 06:44

Renginio, kuris vyks Lietuvos mokslo taryboje, tikslas – pristatyti pasirengimą naujajai 2021-2027 m. ES mokslinių tyrimų ir inovacijų bendrajai programai „Europos Horizontas“ ir aptarti Lietuvos dalyvavimo joje galimybes ir iššūkius.

Programa „Europos horizontas“ – tai pagrindinis ES finansinis instrumentas, skirtas aukšto lygio tyrimams ir mokslu grįstoms inovacijoms kurti, tarptautiniam bendradarbiavimui skatinti, ES konkurencingumui didinti ir bendrai Europos mokslinių tyrimų erdvei formuoti. Ji bus įgyvendinama 2021-2027 m. ir tai jau devintoji bendra ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programa.

„Europos horizonto“ programa bus ambicingesnė nei ankstesnės – joje akcentuojami aukščiausio lygio moksliniai tyrimai siekiant spręsti globalias problemas ir kurti mokslu grįstas inovacijas. Daug dėmesio bus skiriama mokslo rezultatų perdavimui visuomenei bei verslui.

Būsimai 7-erių metų programai numatytas rekordinis biudžetas – 100 mlrd. eurų.

Būsimoji ES programa svarbi Lietuvos mokslininkams. Mažėjant ES struktūrinių fondų finansavimui ši programa yra viena pagrindinių mokslo finansavimo šaltinių greta valstybės biudžeto lėšų.

Lietuvos dalyvavimo dabartinėje 2014-2020 m. ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Horizontas 2020“ sėkmės rodiklis – apie 12 proc., pagal jį užimame 24-ą poziciją iš 28 ES šalių narių. Tačiau pastebimos ir teigiamos tendencijos: auga Lietuvos koordinuojamų projektų dalis, didėja mažų ir vidutinių įmonių įsitraukimas į programą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.