Dėl nuotekų – piktas laiškas iš EK: išsikuopti teks vos per du mėnesius

Europos Komisija šiandien išsiuntė Lietuvai pagrįstą nuomonę, nes Lietuva neužtikrino, kad visose daugiau kaip 2 tūkts. gyventojų turinčiose aglomeracijose būtų įrengtos tinkamos miesto nuotekų surinkimo ir valymo sistemos, kaip to reikalaujama ES taisyklėse, nustatytose Direktyvoje dėl miesto nuotekų valymo (Tarybos direktyva 91/271/EEB).

Europos Komisija prašo Lietuvos įgyvendinti ES taisykles, susijusias su miesto nuotekų valymu.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Europos Komisija prašo Lietuvos įgyvendinti ES taisykles, susijusias su miesto nuotekų valymu.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 3:51 PM, atnaujinta Jan 24, 2019, 5:05 PM

Miesto nuotekų valymo direktyva siekiama apsaugoti ES aplinką nuo neigiamo miesto nuotekų poveikio, pavyzdžiui, vandens prisotinimo maistinėmis medžiagomis.

Maisto medžiagos skatina spartesnį dumblių augimą, kuris sutrikdo vandens organizmų pusiausvyrą ir blogina vandens kokybę. ES teisės aktuose taip pat nustatytos nuotekų surinkimo, valymo ir šalinimo taisyklės. Europos Komisija mano, kad 54-iose Lietuvos aglomeracijose yra pažeidžiamos kelios Direktyvos nuostatos.

Lietuva taip pat turi nustatyti surinkimo sistemų, nuotekų išleidimo iš valymo įrenginių, pramoninių nuotekų ir etaloninių metodų, skirtų rezultatams stebėti ir vertinti, reikalavimus.

Europos Komisija pažeidimo dėl netinkamo ES taisyklių, susijusių miesto nuotekų valymu, įgyvendinimu nagrinėjimo procedūrą prieš Lietuvą pradėjo 2017 m. vasario mėnesį, pateikusi oficialų pranešimą.

Šiandien išsiųsta pagrįsta nuomonė – antrasis pažeidimo nagrinėjimo etapas. Lietuva turi per du mėnesius ištaisyti padėtį.

Pasak BNS, Europos Komisijai (EK) raginant Lietuvą per porą mėnesių išspręsti lauko tualetų problemą miesteliuose, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas sako, kad šią problemą turi spręsti premjeras kartu su miestų merais.

„Premjero lygmenyje turėtų būti organizuojamas susitikimas su savivaldybių merais, administracijomis, kas vadovauja nuotekų tvarkymo įmonėms, ir tas paraginimas labiausiai galioja joms, nes jos turėjo organizuoti tuos darbus“, – BNS teigė Kęstutis Mažeika.

Jis mano, kad pastarąjį ultimatumą Lietuvai EK išsiuntė nežinodama, jog gruodį Seimas priėmė Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisas, pagal kurias miestelių gyventojai privalės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

„Gal nežino? Mes įstatymą priėmėme, jau vyksta eiga“, – tvirtino jis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.