N. Mačiulis: raginimai eiti tragišku kieto „Brexit“ keliu yra neapgalvoti

Tiek Lietuvai, tiek visai Europai „kietas“ „Brexit“ būtų skausmingas ir galbūt netgi nustumtų į recesiją. Dėl to sakyti, kad galima nebeieškoti išeities, o eiti tragišku „kieto“ pasitraukimo keliu, yra neapgalvota, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Britams nesutariant dėl „Brexit“, vis daugiau lietuvių svarsto grįžti namo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Britams nesutariant dėl „Brexit“, vis daugiau lietuvių svarsto grįžti namo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Grigolytė

2019-01-28 11:27, atnaujinta 2019-01-28 12:06

N. Mačiulis nesutinka su mintimi, kad „kietas“ „Brexit“ be susitarimo būtų geriau nei Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo atidėjimas, kuris pratęstų vyraujantį chaosą.

„JK pasitraukimas iš ES be jokios sutarties būtų humanitarinė krizė Jungtinei Karalystei. Jau dabar jie žino, kad neturėtų kai kurių maisto produktų, kai kurių vaistų, dėl to yra priversti kaupti rezervus. Visų pirma tai buvo (JK ministrės pirmininkės – ELTA) Theresos May neatsakinga derybinė pozicija, kai ji pasakė, kad jiems yra geriau pasitraukti be jokio susitarimo nei su blogu. Ji taip pradėjo derybas su ES. Tai buvo klaida ir dabar tai pripažįsta ir JK politikai. Taip pasitraukti ir uždaryti sienas į ES, į kurią eksportuojama daugiau nei pusė prekių, ir iš kurios gaunama daugybė gyvybiškai svarbių prekių, yra neatsakinga savo piliečių atžvilgiu“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo ekonomistas.

Jo teigimu, Lietuvai „kietas“ „Brexit“ būtų gana skausmingas. Nors į JK eksportuojame tik 4 proc. viso eksporto, bet jis dėl importo mokesčių pabrangtų daugiau nei 10 proc., o dėl sumažėjusios britų perkamosios galios lietuviškos produkcijos pirktų dar mažiau. Be to, neigiami lūkesčiai nuvilnytų per visą Europą, kuri ir taip jau susilpnėjusi dėl problemų Italijoje, socialinės įtampos Prancūzijoje.

„Tad 'kietas“ „Brexit“ turbūt stumteltų visą ES į recesiją. Taigi, sakyti, kad geriau nebediskutuoti, nebeieškoti išeities, o eiti tuo tragišku „kieto“ pasitraukimo keliu, manau, yra truputį neapgalvota“, – sakė N. Mačiulis.

Kaip ELTA jau rašė, JK, penkta pagal dydį pasaulio ekonomika, ES ketina palikti kovo 29 dieną, bet šalies premjerės Th. May pasitraukimo susitarimas buvo atmestas įstatymų leidėjų, paliekant atvirą netvarkingo „Brexito“ galimybę. Tad JK pasitraukimo iš ES data galėtų būti atidėta porai savaičių, kad įstatymų leidėjams būtų suteikta laiko patvirtinti susitarimą.

Antradienį parlamentas balsuos dėl daugelio pakeitimų.

Nežinomybė dėl „Brexit“ be sutarties paskatino kai kurias įmones įspėti apie grėsmes darbo vietoms ir investicijoms Didžiojoje Britanijoje. Dėl to gali sutrikti maisto ir vaistų tiekimas, gamyba ir transportavimas.

JK pasitraukimo problematika buvo aptariama Davoso ekonomikos forume.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad reikia greitai užbaigti JK išstojimą iš ES. „Nėra svarbu, ar sutarties nebus, ar tai bus gera sutartis, ar bloga. Svarbu kiek įmanoma greičiau įveikti šį chaosą, – sakė D. Grybauskaitė ketvirtadienį Davose agentūrai dpa. – Patys britai, kaip ir ES, yra įkaitai, nes mes negalime rimtai rūpintis iššūkiais, su kuriais susiduriame“. Diskusija esą skaldo Didžiąją Britaniją ir kelia žmonių baimę bei nepasitikėjimą politika apskritai.

Prezidentė atmetė tolesnes derybas tarp JK vyriausybės ir Europos Komisijos. „Nėra dėl ko derėtis. Nes mes galime derėtis tik su tais, kas žino, ko jie nori ir kaip mato savo ateitį. Šiuo metu taip nėra“, – teigė D. Grybauskaitė. Kartu ji pareiškė esanti prieš tai, kad kovo 29-ąją planuojamas išstojimas būtų atidėtas. „Tai nieko neišspręstų“, – sakė ji. Svarbu esą, kad britai patys priimtų sprendimą ir pasiektų „tam tikrą nacionalinę vienybę“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.