Pensijų kaupimas: ką verta žinoti visiems?

Nors pasikeitus kaupimo sąlygoms gyventojams suteikta galimybė per pusę metų persigalvoti, iki šiol nekaupti nusprendusi labai maža dalis – apie 2 proc. – gyventojų.

 Kaupiantiems „Sodros“ skaičiuojamų pensijos apskaitos vienetų nebemažės.<br> V. Valentinavičiaus nuotr.
 Kaupiantiems „Sodros“ skaičiuojamų pensijos apskaitos vienetų nebemažės.<br> V. Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Feb 15, 2019, 9:57 AM

Svarbiausios antrosios pakopos pensijų kaupimo naujovės nuo šių metų pradžios – labai mažėjantys pensijų fondų atskaitymai, kaupiant nebemažinama „Sodros“ senatvės pensija, visi gyventojai prie kaupimo prisideda savo įmokomis ir gauna valstybės paskatą. Taip pat į kaupimą įtraukiami jauni žmonės, kuriems 2 pakopos pensijų fonduose kaupti labiausiai apsimoka.

Gerokai daugiau privalumų

Pensijų fondų atskaitymai, dar vadinami administravimo mokesčiais, šįmet mažinami iki 0,8 proc., o nuo 2021 metų negalės viršyti 0,5 proc. Palyginti su kitais, tai yra pigiausias, labiausiai reguliuojamas ir geriausiai prižiūrimas investavimo instrumentas.

Gyventojai, kurie iki šiol dalyvavo kaupime, pastebėjo, kad sumažėjo jų turimi pensijos apskaitos vienetai (taškai). Taip nutiko dėl to, kad pervedant 2 proc. įmokų iš „Sodros“ į pensijų fondą „Sodra“ gaudavo mažiau gyventojo socialinio draudimo įmokų.

Nuo šiol jokie pinigai iš „Sodros“ į pensijų fondus pervedami nebus, todėl ir „Sodros“ senatvės pensijai tai neturės įtakos.

Tačiau, kitaip nei iki šiol, visi gyventojai, dalyvaujantys kaupime, turės prisidėti įmokomis nuo savo darbo užmokesčio ir gaus valstybės paskatą. Gera žinia ta, kad sumažėjus mokesčiams daugelio kaupiančių gyventojų atlyginimas į rankas, palyginti su 2018 metais, nesumažės net ir pradėjus mokėti įmokas į pensijų kaupimo fondą.

Pradėk kaupti, kol jaunas

Svarbiausia žinia siunčiama tiems gyventojams, kurie yra jaunesni nei 40 metų ir iki šiol nesiryžo priimti sprendimo kaupti.

Jeigu tokie gyventojai sausio 2 dieną gyveno Lietuvoje, turi čia darbą ar vykdo savarankišką veiklą su verslo liudijimu, individualios veiklos pažyma, turi veikiančią individualią įmonę ar mažąją bendriją, jie yra įtraukiami į kaupimą. Įtraukiami ir tie gyventojai, kurie buvo pradėję kaupti, tačiau kaupimą sustabdė 2013 m. (nepriklausomai nuo amžiaus).

Visi šie gyventojai taip pat turi pusę metų laiko atsisakyti dalyvauti kaupime ir turėtų internetu prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui, puslapyje www.sodra.lt paspaudę mygtuką „prisijungti“, pateikti prašymą dėl pensijų kaupimo.

Šių gyventojų sprendimo bus laukiama iki birželio 30 dienos. Jeigu jie kaupti neatsisakys, nuo liepos 1,8 proc. jų darbo užmokesčio bus pervedama į pensijų kaupimo bendrovę ir valstybė pridės 0,3 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Kasmet ši įmoka bus didinama, kol palaipsniui pasieks 3 proc. ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio iš valstybės biudžeto.

Šiems gyventojams vieną iš penkių kaupimo bendrovių „Sodra“ parinko atsitiktine tvarka. Šiuo atveju gyventojams jokių sutarčių pasirašyti nereikės, jiems bus taikomos standartinės sutarties sąlygos.

Informaciją, kokia kaupimo bendrovė parinkta, ir kaupimo sąlygas galima rasti asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui. Jeigu parinkta bendrovė gyventojui netinkama, jis gali bet kada kreiptis į kitą kaupimo bendrovę ir ją pasirinkti. Taip pat galima pradėti kaupti nelaukiant liepos ir iškart pasirinkti mokėti 3 proc. įmokas – tuomet ir valstybės paskata bus didesnė.

Beje, jeigu vyresnis nei 40 metų gyventojas iki šiol nekaupė, jis niekur nebus įtraukiamas, tačiau gali bet kada kreiptis į kaupimo bendrovę ir sudaryti sutartį.

Nauji kaupimo tarifai

Tie gyventojai, kurie kaupime dalyvavo iki šiol, ir toliau dalyvauja. Daugelis jų jau sumokėjo pirmąją šių metų įmoką už sausį.

Jeigu gyventojas iki šiol pervesdavo 2 proc. savo užmokesčio dalį į kaupimo fondą (buvo pasirinkęs 2+2+2 modelį), nuo sausio ši įmoka padidėjo iki 3 proc. o valstybė pridėjo 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Jeigu gyventojas iki šiol į fondą mokėjo tik dalį nuo „Sodros“ įmokų (2+0+0 modelis), šios įmokos nebebus pervedamos, bet į fondą keliaus 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio ir valstybė pridės 0,3 proc. Kasmet ši įmoka bus didinama, kol palaipsniui pasieks 3 proc. ir 1,5 proc. iš valstybės biudžeto.

Vis dėlto jeigu naujos sąlygos nepriimtinos, galima stabdyti kaupimą. Tokiu atveju reikia kreiptis į kaupimo bendrovę. Tai galima padaryti iki birželio 30 dienos.

Ką daryti ir ko nedaryti

Taigi gyventojams, kurie nori dalyvauti kaupime ir iš tiesų gauti didesnę senatvės pensiją, nieko daryti nereikia. Tačiau jeigu nori, jie gali bet kada pasirinkti kitą kaupimo bendrovę ar padidinti įmoką iki 3 proc., jeigu ji sieks 1,8 proc. Taip pat galima bet kada, kad ir šiandien, kreiptis į pasirinktą kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti.

Jeigu žmogus kaupė iki šiol, bet kaupti nenori, jis iki birželio turėtų kreiptis į kaupimo bendrovę.

Pinigų fonde sukaupęs gyventojas tokiu atveju gali pasirinkti, ar palikti visą sumą fonde iki senatvės pensijos amžiaus, ar visą sumą pervesti į „Sodrą“ ir gauti didesnę „Sodros“ senatvės pensiją. Lygiai taip pat sugrįžti į „Sodrą“ galės ir tie gyventojai, kurie kaupimą sustabdė 2013 m.

Bet kuriuo atveju pasiimti pinigų iš pensijų kaupimo bendrovės, iki sukaks senatvės pensijos amžius, nebus galima. Kur viską sužinoti?

„Sodra“ visiems gyventojams, kurie kaupė iki šiol, ir tiems, kurie nuo kitų metų pradžios įtraukiami į kaupimą, internetų asmeninėje „Sodros“ paskyroje pateikė pranešimus ir informaciją apie jų dalyvavimą kaupime, kaupimo bendrovę ir fondą bei kitą svarbią informaciją.

Pranešimai gyventojams, kurie prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros, nurodė savo elektroninio pašto adresą, išsiųsti ir elektroniniu paštu.

Be to, asmeninėje „Sodros“ paskyroje bei svetainėje www.kiek.lt veikia pensijų skaičiuoklė, kuria kiekvienas galės apskaičiuoti, kokią senatvės ir sukauptą pensiją gautų, jeigu dalyvautų kaupime ir jeigu nedalyvautų.

Skirtumas akivaizdus. Jauni žmonės, pradėję anksti kaupti, gali tikėtis, kad apie 60 proc. jų pensijos sudarys būtent pensijų kaupimo fonduose sukauptos lėšos. 30–40 metų gyventojai gali tikėtis, kad fonduose sukaupta suma leis jų būsimą senatvės pensiją padidinti 30–40 proc. Kaupti papildomai senatvės pensijai 2 pakopos pensijų fonduose nuo šiol – vienas paprasčiausių, patogiausių ir pigiausių būdų susitaupyti senatvei, kurį iki šiol yra pasirinkę 1,3 milijono gyventojų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.