Verslo ūpas smuko – ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo

Ekonominių vertinimų rodiklis vasarį buvo 5 ir, palyginti su sausiu, sumažėjo 1 procentiniu punktu, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 8.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 8.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2019, 10:43 AM

Statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 8, pramonės – 4 procentiniais punktais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 10 procentinių punktų. Vartotojų ir prekybos pasitikėjimo rodikliai nepasikeitė.

Palyginti su praėjusių metų vasariu, ekonominių vertinimų rodiklis nepasikeitė. Tuo metu vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 7, pramonės ir statybos – 3 procentiniais punktais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 10, prekybos – 4 procentiniais punktais.

Statistikos departamento duomenimis, pramonės įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad vasarį, palyginti su sausiu, pasitikėjimo rodiklis padidėjo 4 procentiniais punktais.

Tam įtakos turėjo optimistiškesnė produkcijos gamybos prognozė: per artimiausius mėnesius produkcijos gamybą ketino didinti 32 proc. apklaustų įmonių vadovų, mažinti – 10 proc. (prieš mėnesį – 25 ir 16 proc.). Labiausiai gamybos augimą prognozuoja variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių bei guminių ir plastikinių gaminių gamybos įmonės.

Pasak Statistikos departamento, statybos pasitikėjimo rodiklis vasarį, palyginti su sausiu, padidėjo 8 procentiniais punktais, o palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu – 3 procentiniais punktais. Tam įtakos turėjo optimistiškesnė darbuotojų skaičiaus prognozė.

Vasarį 72 proc. apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus keisti neketino, 20 proc. numatė priimti naujų. Prieš mėnesį skaičiai atitinkamai buvo 71 ir 13 proc., prieš metus – atitinkamai 68 ir 20 proc.

Mažmeninės prekybos įmonių vadovų apklausa parodė, kad vasarį, palyginti su sausiu, verslo tendencijos mažai keitėsi. Prekybos pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė ir buvo 3.

Prekybos įmonių verslo padėtis pablogėjo: 11 proc. įmonių vadovų teigė, kad jų verslo padėtis gerėjo, 6 proc. – kad blogėjo (prieš mėnesį – atitinkamai 14 ir 7 proc.).

Paslaugų sektoriaus įmonių vadovų apklausos rezultatai parodė, kad pasitikėjimo rodiklis vasarį, palyginti su sausiu, sumažėjo 10 procentinių punktų. Tam įtakos turėjo sumažėjusi teikiamų paslaugų paklausa bei pablogėjusi įmonių verslo padėtis.

Per mėnesį (nuo 39 iki 26 proc.) sumažėjo įmonių vadovų, teigiančių, kad jų įmonės verslo padėtis pagerėjo, padaugėjo teigiančių, kad padėtis pablogėjo (nuo 4 iki 11 proc.). Vasarį respondentai nuosaikiau vertino ir teikiamų paslaugų paklausos augimą: 31 proc. įmonių vadovų nurodė, kad paklausa padidėjo, 15 proc. – kad sumažėjo (prieš mėnesį – atitinkamai 44 ir 9 proc.). Paklausos augimas sulėtėjo visame paslaugų sektoriuje, išskyrus telekomunikacijų, kompiuterių programavimo bei kompiuterių konsultacinės veiklos įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.